10. října 2016 • 19:25

Nizozemsko řeší problém. Umělá hřiště mají škodit, hrozí rakovina

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Moderním a často využívaným fotbalovým hřištím s umělou trávou možná již brzy odzvoní. Jedna z nizozemských studií tvrdí, že gumové granule, kterými je plocha pokryta, jsou karcinogenní, a tudíž ohrožují lidské zdraví. Pokud by se tato informace potvrdila, šlo by o globální problém. Už nyní přes 30 nizozemských klubů umělé hřiště nevyužívá.



Používání umělé trávy na fotbalových hřištích se stalo v posledních letech velkým trendem. Hřiště jsou využívána pro zápasy mládeže či v zimních měsících, kdy nejsou travnaté plochy v ideálním stavu. A například v nejvyšší nizozemské soutěži na umělých hřištích některé kluby dokonce hrají svá ligová utkání.

Jenže nyní se právě v "zemi tulipánů" objevilo šokující zjištění. Gumové granule, kterými je povrch hřiště pokryt, mají být podle vědeckých studií karcinogenní. A strach z této hrozby je velký. Minimálně třicet amatérských klubů přestalo tato hřiště využívat, dokud se nevyvrátí hrozba fatálních následků.

„Jako toxikolog si stojím za tím, že by se na takovém povrchu rozhodně nemělo hrát, dokud nevíme, zda je to pravda,“ varuje prosefor z univerzity v Utrechtu Martin van der Berg.

Podobné podezření měli už před deseti lety v Itálii, a tak vláda v Haagu nehodlá nic nechat náhodě. Studií se zabývala už v roce 2006 i nizozemská fotbalová asociace, ale výsledky tehdy na žádnou zdraví škodlivou látku nepřišly.

Úplně jasno má být na konci kalendářního roku, kdy budou známy výsledky Evropské komise. Ta od začátku roku zkoumá vliv gumových výrobků na lidské zdraví, včetně granulí používaných na hřištích.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud