21. října 2017 • 12:30

Český talent zářil za Salzburg! NEJ brankář turnaje zastavil Chelsea i Inter

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi toto místo během letních prázdnin obsazují pro své dovolené, talentovaní fotbalisté do 16 let napříč Evropou se ale před týdnem vydali na chorvatský poloostrov Istrie, aby si to rozdali mezi sebou v rámci tamního turnaje Istria Youth Cup. Nechyběl Bayern, Chelsea, Manchester City, Inter, ale pozvánku dostaly například i pražská Slavia a rakouský Salzburg. Vítěz turnaje? Pro obyčejného a situace neznalého fanouška šokující. Zatímco top kluby na turnaji propadly, vítězem se stal tým z akademie Red Bullu, v jehož bráně exceloval Adam Stejskal, který byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje.



Je mu teprve 15 let, ale v kmenové Zbrojovce Brno, které Adam Stejskal patří, chytá dorosteneckou ligu s až o tři roky staršími spoluhráči. Z osmi zápasů, které v aktuální sezoně stihl, udržel třikrát čisté konto. Není divu, že po něm pokukují jinde. V říjnu si ho (už počtvrté) pozval na stáž Red Bull Salzburg, jehož mládež, ačkoliv se to možná nezdá, patří v Evropě mezi špičku. V posledním ročníku juniorské Ligy mistrů (UEFA Youth League) to byli právě hráči Red Bullu, kteří ji celou vyhráli.

Konečné pořadí turnaje
1. Salzburg
2. Benfica
3. Dinamo Záhřeb
4. Man. City
5. Slavia
6. Chelsea
7. Bayern Mnichov
8. Inter Milán

A tým z vyhlášené mládežnické akademie dominoval i v Chorvatsku, kde mu brankáře číslo jedna dělal již zmíněný velký talent brněnského fotbalu. „Hráli jsme proti Interu, Chelsea, Dinamu Záhřeb a ve finále nás čekala Benfica,“ vypráví 15letý fotbalista o tom, jakým soupeřům čelil. Kromě Stejskala zaujal v sestavě rakouského týmu také útočník Antonín Svoboda, rovněž hráč Zbrojovky, který dal dva góly.

Red Bull od začátku turnaje válel. Ani jednou neprohrál. Ve skupině porazil Inter 1:0, Chelsea naložil 6:1 a postup do finále stvrdil výhrou nad domácím Dinamem Záhřeb (2:0). V něm vyzval silnou Benfiku, jejíž mládež rovněž patří k nejkvalitnějším v Evropě, ale proti výběru z akademie na kraji Salzburgu neměli Portugalci šanci. Stejskal a spol. vyhráli 4:1.

„Tým, ve kterém jsem hrál, je složen z více evropských hráčů, nehrají za něj pouze Rakušané,“ popisuje český brankář vítězný celek. „Podali jsme fakt dobrý výkon, konkurence byla velká. Většinu soupeřů jsme ale herně i takticky přehráli,“ říká Stejskal, kterého organizátoři vyhlásili nejlepším brankářem celého turnaje.

Hráči Salzburgu s trofejemi po finále
Hráči Salzburgu s trofejemi po finále

V barvách Salzburgu se představil celkem už čtyřikrát, až nyní však dosáhl takového úspěchu, navíc byl chválený i trenéry rakouského týmu.

„S tímto týmem jsem byl na turnaji už v létě, takže se s ostatními znám a máme mezi sebou už docela dobré vztahy. Dokonce jsme se spolu i víc bavili, než tomu bylo na předešlých stážích,“ říká. „Jen trenér se změnil, ale brzy jsme pochopili, co po nás chce, takže s ničím nebyl problém.“

Kromě několika turnajů Stejskal už okusil i teprve tři roky fungující akademii Red Bullu, která klub vyšla na 60 milionů eur a mísí se v ní talentovaní fotbalisté a hokejisté. Areál disponuje jak šesti fotbalovými plochami, tak i hokejovou arénou.

Pokud vše dobře dopadne a Zbrojovka se s rakouskou stranou domluví, mohli by se Stejskal a Svoboda od příští sezony vydat pod křídla Red Bullu natrvalo a udělat další krok v cestě za kariérou profesionálních fotbalistů.

 Jaroslav Švach, regionální manažer agentury Sport Invest pro jižní Moravu

„Adam Stejskal chytal na turnaji Istria Youth Cup tři a půl zápasu ze čtyř. Ač byl v Salcburku „pouze“ na stáži, byl jasně vnímaný jako brankářská jednička týmu. Byl vyhlášený nejlepším gólmanem turnaje, což dokazuje, jak velký talent to je. Výborně se v dresu Salcburku prezentoval i útočník Antonín Svoboda. Oba mají potenciál dalšího růstu a v konkurenci špičkových evropských klubů prokázali, že mají dobře našlápnuto, aby časem uspěli i v dospělém fotbale.“

Rozhovor s Adamem Stejskalem o tom, jak to v akademii Red Bullu chodí, najdete v listopadovém vydání Sport Góóólu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud