8. listopadu 2008 • 01:00

V Rusku prý došly peníze!

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Do světa vytrubují, jak za pár let doženou NHL. Projektanti KHL teď musí přidusit své megalomanské plány. Proč? V řadě ruských klubů není na výplaty!



„Je to pro mě velké a nepříjemné překvapení,“ přiznává Jan Marek, lídr Magnitogorsku. Ruské zdroje mluví i o finančních potížích v Omsku, útočník Jaromír Jágr ale rázně odmítá, že by nedostávali včas výplaty.

Jaromír Jágr s pasem na ruzyňském letišti
Jaromír Jágr s pasem na ruzyňském letišti

Největší problémy má Magnitogorsk. Gáže za září nedoputovala. Neví se, kdy se tak stane. A zda se tak stane.

Klub z Uralu není jediným týmem KHL, na nějž oklikou dopadá celosvětová krize. Finanční problémy má prý minimálně 13 dalších účastníků ligy – více než polovina hokejového pelotonu.

Každou kopějku počítají především v klubech, za nimiž stojí ocelářský či železářský gigant. Ruská metalurgie se ocitá v tísni, firmy vyhánějí zaměstnance a logicky pak nejsou peníze na takovou kratochvíli jako je hokej.

„V Magnitogorsku propustili v továrně tři tisíce lidí, mluví o tom celé město,“ ví Marek.

Na rostoucí problém upozornil zpravodajský server gazeta.ru. Informuje ovšem o problémech i v dalších klubech, jenže podle českých hráčů, kontaktovaných Sportem, to až tak žhavé není...

„Ocel od nás z Magnitogorsku se přestala vyvážet, všechno leží v továrně. Na zimáku snižují všem platy. Uklizečkám, doktorům, masérům… A nám nedali zářijovou výplatu. Je to nepříjemný. Vždyť do Ruska se chodí hlavně za penězi,“ popisuje Marek přímo.

Metallurg je na tom tedy nejspíš nejhůř. Příklad, že jde skutečně do tuhého? Uklizečkám na stadionu škrtli z výplatnice tisíc rublů, asi 800 korun. Češi se slitovali a bábuškám od praček rozdíl dorovnali. V Magnitogorsku zkrátka šetří. I tam, kde to žádný pozitivní dopad mít ani nemůže.

A nejen tam obracejí každou minci. Další týmy? Údajně Omsk, Novokuzněck, Čerepovec, Spartak Moskva, Balašicha. To je pouze výběr klubů, které hráčům dluží na výplatách. Uvádí je gazeta.ru.

Jenže třeba podle Jaromíra Jágra, to v Omsku tak není. „To je nesmysl. Z hráčů si nikdo nestěžoval,“ reagoval včera krátce před odletem zpátky do Ruska.

Podobně mluví i jeho spoluhráč Jakub Klepiš. „Nevím, jak jinde, ale u nás je všechno v pořádku. Nám nic nedluží,“ reagoval včera večer pro Sport.

Kvůli ocelářskému gigantu Severstal prý dluží hráčům podle ruského deníku i v Čerepovci, jenže jeho klíčový útočník Josef Straka tvrdí opak. „Nevím, kde to vzali. Nám všechny peníze chodí včas, klub nám nic nedluží. Je to nějaká blbost,“ uvedl pro Sport. „Vím, že továrna má nějaké problémy, utlumuje výrobu. Ale my hráči máme všechno v pořádku.“

To Marek má jiné starosti... Myšlenkám na přiškrcený kohoutek financí se těžko ubrání, i když je teď s národním týmem ve Finsku na turnaji Karjala. Kdo by na to také nemyslel?

Částečná vzpruha do tábora reprezentantů – legionářů z Magnitogorsku přišla od útočníka Jaroslava Kudrny. Ten parťákovi Rolinkovi napsal SMS: „Dnes něco málo přišlo na účet…“

Smůlu má zatím Miloslav Hořava z Novokuzněcku. Dva měsíce neviděl ani rubl.

Včera večer ve Finsku si měl Jan Marek popovídat s kapitánem Metallurgu Arťušovem, hráčem sborné. Téma? Netřeba zmiňovat. „Zeptám se ho, co se s tím dá dělat,“ plánoval český útočník. „Uvidíme, jak to tam bude vypadat, až přijedu. První dva roky v Rusku mě vůbec nenapadlo zjišťovat, jestli na účet přišly peníze. Pokaždé dorazily včas. A najednou tohle…“

Marek mluví otevřeně, nebojí se případného dopadu. Zato ruští hokejisté v reportáži ruské gazety vystupují anonymně. „Nedostáváme zaplaceno za svoji práci, ale co mají říkat lidé z továrny, co přišli o živobytí?“ táže se jeden z hokejistů.

Další hráč z Novokuzněcku vykládá, jak postupuje vedení. „Byli jsme požádáni, abychom počkali. Naštěstí jsme vyhráli dost zápasů už během září,“ ulevilo se mu z prémií, které ještě stihl dostat.

Průšvih se dotýká i moskevských klubů. Velitelé moskevského Spartaku již požádali manažery ostatních celků, aby se na lednové schůzce klubových bossů otevřelo téma hráčských mezd pro příští ročník ligy. „Je zřejmé, že kluby neudrží mzdy na stávající úrovni,“ soudí gazeta.ru.

KHL má problém a je otázkou, zda se dílo východoevropské obdoby NHL nezřítí do propasti. „Věřím, že se to dá všechno dohromady a budeme peníze dostávat. Náš manažer Veličkin nás upozornil, že krize je na celém světě a že peníze zkrátka přijdou později,“ pokračuje Marek.

O rychlém odchodu z Ruska zatím nepřemýšlí. Jistě, nemá to smysl. Normálně uvažující sportovec odsud zmizí až ve chvíli, kdy klub vyhlásí totální bankrot.

„Abych odešel, museli by přestat platit úplně,“ dodává hvězda KHL.

Nastane ta doba?

Příklady krize podle ruských zdrojů

MAGNITOGORSK
Hráči nedostali zářijovou výplatu, místní gigantická ocelárna pozastavila tok financí do klubu. Ten strhává mzdy i uklízečkám.

OMSK
Podle gazeta.ru gubernátor Poležajev jen velmi těžko shání 2 miliony dolarů na výplatní měsíc. Hráči ale dostávají podle vlastních slov peníze včas.

ČEREPOVEC
K hráčům neměla dorazit mzda za srpen, září a prémie za září. „To je blbost,“ reaguje útočník Josef Straka. „Všechno dostáváme včas.“

NOVOKUZNĚCK
Částka 1 milionu dolarů na měsíční gáži se smrskla na 300 tisíc dolarů. Hráči postrádají dvouměsíční výplatu.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud