22. září 2015 • 21:40

LIGA MISTRŮ: Sparta, Liberec i Litvínov zvítězily. Třinec má remízu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět českých klubů nastoupilo k úvodním zápasům 1. kola play off Ligy mistrů. Hokejisté Vítkovic se proti finské Tappaře Tampere soužili v koncovce a prohráli 0:2. V dalších zápasech si Liberec pohrál s Linköpingem a vyhrál 4:1, Sparta udržela proti Curychu těsnou výhru 3:2, Třinec remizoval s HV 71 2:2 a Litvínov ve Vídni udolal tamní Capitals 4:3.



Výtečná první třetina vyhrála Litvínovu zápas

Hokejisté Litvínova vyhráli v úvodním utkání 1. kola play off Ligy mistrů ve Vídni 4:3 a zajistili si výbornou výchozí pozici do odvety. Úřadující český šampion zvítězil i v pátém duelu v Lize mistrů, neporažen prošel i základní skupinou. Všechny branky vstřelili svěřenci trenéra Radima Rulíka již v první třetině.

Severočeskému týmu se na ledě účastníka mezinárodní ligy EBEL vydařil úvod zápasu. Již po 67 sekundách otevřel skóre pohotovou dorážkou Hanzl. Capitals ale dokázali rychle srovnat krok. Krátce po skončení první přesilové hry překonal Petráska, jenž dostal tentokrát přednost před jedničkou Janusem, také přesně dorážející Grosslercher.

Inkasovaný gól ale Vervu nepoznamenal a ještě v první třetině si vypracovala tříbrankový náskok. Nejprve se střelou zpoza modré čáry prosadil Lukeš a v 19. minutě se v rozmezí patnácti sekund trefili v přesilovce Jánský a Chaloupka.

Další branky se diváci dočkali až na konci druhé třetiny. V prostřední dvacetiminutovce oba týmy nevyužily několik přesilových her, neprosadili se Kubát s Pirošem ani Whitmore. V čase 39:04 ale Rotter potrestal Trávníčkův faul.

Navíc krátce po začátku třetí části kapituloval Petrásek potřetí, když jej znovu po dorážce překonal McLean. Asistenci si opět připsal americký obránce Milam, jenž v minulosti hrál i za Spartu. Vyrovnat se ale již Capitals nepodařilo, a to i díky pozornému Petráskovi, jenž si v rakouské metropoli připsal celkem 45 úspěšných zákroků.

Hokejová Liga mistrů - 1. kolo play off; 1. zápas:

Vídeň Capitals - Verva Litvínov 3:4 (1:4, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Grosslercher (Schiechl, Hartl), 40. Rotter (Milam, Iberer), 42. McLean (Dzieduszycki, Milam) - 2. Hanzl (Martynek, Trávníček), 10. Lukeš (Hübl), 19. Jánský (Hübl, Lukeš), 19. Chaloupka (M. Hořava). Rozhodčí: Baluška (SR), Gebei - Nagy (oba Maď.), Smeibidlo (Rak.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. Diváci: 2400.

Vídeň: Kickert (10.-20. Zopf) - Fraser, Lakos, Milam, Iberer, Klimbacher, Pretnar, Peter - Dzieduszycki, Whitmore, McLean - Gamache, Sharp, Rotter - Fischer, Nödl, Bois - Grosslercher, Schiechl, Bauer - Hartl. Trenér: Boni.
Litvínov: Petrásek - Kubát, Frolo, Sklenička, F. Pavlík, Pavelka, Gula, Kokeš, Chaloupka - Lukeš, Hübl, Jánský - Trávníček, Hanzl, Martynek - M. Hořava, Gerhát, Jurčík - Šrámek, Piroš, Písařík. Trenéři: Rulík a Weissmann.

Sparta vydřela s Curychem těsnou výhru

Hokejisté pražské Sparty vyhráli v úvodním utkání 1. kola play off Ligy mistrů nad Curychem 3:2 a za dva týdny v odvetě ve Švýcarsku jim k postupu do osmifinále stačí i remíza. Sparťané vedli v pražské O2 areně před 2893 diváky ve 27. minutě už 3:0, když se dvakrát trefil útočník Jan Buchtele a jednou kanadský obránce Ryan Glenn. Za hosty snížili Fabrice Herzog a Kris Foucault.

V kádru hostujícího vítěze předešlého projektu Ligy mistrů z jediné hrané sezony 2008/09 nechyběl osmnáctiletý americký talent Auston Matthews, předpokládaná jednička draftu NHL v příštím roce.

Auston Matthews. Hráč, jemuž je věštěna zářná budoucnost v NHLFoto Pavel Mazáč (Sport)

Sparťanský trenér Jandač zamíchal po nedělní porážce v Karlových Varech 3:6 složením útočných formací. Souhra klapala hlavně útoku Přibyla s Buchtelem, kam se nově zařadil Réway. V polovině úvodní části po její kombinaci zakončoval Buchtele do odkryté branky a Sparta slavila vedení.

Odpovědět mohl Herzog, ale Pöpperlemu pomohla tyč. Hosté se v úvodní části ubránili v dlouhém oslabení včetně 23 sekund ve třech proti pěti. Ve 24. minutě byl blízko zvýšení náskoku Pražanů Kumstát, jenž vystřelil do boční sítě.

Vzápětí už vytvořil Réway rychlý brejk a Buchtele z pravého kruhu opět překonal Flüegela. Při Nilssonově vyloučení se navíc trefil od modré čáry k pravé tyči Glenn a letní posila z Kärpätu Oulu se radovala se z první branky v dresu Sparty.

V polovině utkání kapituloval i Pöpperle, když Herzog v závaru dokázal dorazit puk ležící před brankovou čárou po předchozí vlastní střele. Lions ožili, Foucault vzápětí trefil tyč a možnost měl i Shannon. Na druhé straně si příležitost vypracoval Netík.

Ve 45. minutě ještě více hosté zdramatizoval vývoj, když po Kellerově přihrávce snížil na rozdíl jediné branky volný Foucault. Pojistku Spartě nepřinesla ani přesilovka při Segerově trestu, naopak do úniku se málem dostal Suter. V 53. minutě neuspěl sám před Pöpperlem Matthews, možnost měl i domácí Pech. Sparta i přes závěrečný tlak soupeře těšný náskok uhájila.

Hokejová Liga mistrů - 1. kolo play off; 1. zápas:

HC Sparta Praha - ZSC Curych Lions 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
10. Buchtele (Réway, Přibyl), 25. Buchtele (Réway, Glenn), 27. Glenn (Sabolič, Pech) - 31. Herzog (Ch. Baltisberger, Matthews), 45. Foucault (Keller, Shannon). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Fraňo - Brejcha, Suchánek (všichni ČR). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 2893.

Sparta: Pöpperle - Čajkovský, Barinka, Polášek, J. Mikuš, Glenn, Hrbas - Sabolič, Pech, Kumstát - Netík, J. Hlinka, Klimek - Réway, Přibyl, Buchtele - Forman, Cingel, A. Kudrna. Trenéři: Jandač a Moták
Curych: Flüeler - Sörvik, Geering, P. Baltisberger, Blindenbacher, Bergeron, Seger - P. Bärtschi, Suter, Schäppi - Ch. Baltisberger, Matthews, Herzog - Keller, Traschler, Nilsson - Künzle, Shannon, Cunti - Foucault, Malgin. Trenéři: Crawford a Cookson.

Bulíř sestřelil Linköping hattrickem

Hokejisté Liberce porazili v utkání prvního kola vyřazovací části ligy mistrů na svém ledě švédský tým Linköping 4:1 a mají tak blíže k postupu mezi elitní šestnáctku soutěže. Bílí Tygři měli výborný vstup do utkání a o svém triumfu rozhodli již v první třetině, ve které padly všechny branky. Lví podíl na vítězství domácích měl útočník Michal Bulíř, který v zápase zaznamenal hattrick.

Liberec nastoupil do utkání velmi aktivně a již ve 4. minutě se zásluhou Bulíře ujal vedení. O tři minuty později hráli Tygři první přesilovku. A byl to znovu Bulíř, kdo "uklidil" odražený kotouč do odkryté branky a poslal tak domácí do dvoubrankového vedení.

Hosté se osmělili až v 15. minutě, kdy po rychlém protiútoku snižoval Junland na 2:1. Uběhlo však pouhých jedenáct sekund a Severočeši vedli znovu o dvě branky. Ihned po vhazování se Bulíř protáhl kolem hostujících obránců a krásným blafákem zkompletoval svůj hattrick. Vzápětí přidal již čtvrtý gól střelou mezi Högbergovy betony Řepík.

Hokejisté Liberce odehráli proti Linköpingu výbornou první třetinu, vyhráli ji 4:1Foto ČTK

Linköping, který před rokem v play off Ligy mistrů vyřadil Spartu, do druhé třetiny vyměnil brankáře a Högberga nahradil Rautio. A hosté se začali tlačit více do útoku. Ideální příležitost ke skórování měli ve dlouhé dvojnásobné přesilovce, domácí brankář Schwarz, který tentokrát dostal přednost před jedničkou Lašákem, ale svůj tým podržel. Naopak pátý gól libereckých mohl přidat Jelínek, jeho dělovka však orazítkovala pouze horní tyč.

Ve třetí třetině si Liberec zkušeně hlídal svůj náskok a hosty do žádných větších šancí nepouštěl. Výjimkou byla pouze akce Perssona, tu však zlikvidoval spolehlivý Schwarz. A protože ani závěr utkání příliš vzrušení nepřinesl, mohli domácí v poklidu slavit zasloužené vítězství. Liberec tak udělal první krok k postupu do osmifinále soutěže, odveta je na programu 6. října.

Play off hokejové Ligy mistrů - 1. kolo, úvodní zápas:

Bílí Tygři Liberec - Linköping HC 4:1 (4:1, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
4. Bulíř (Derner, Vitásek), 7. Bulíř (Šimek), 15. Bulíř, 17. Řepík (Jonák) - 15. Junland (Little, Persson). Rozhodčí: Smetana, Úlehla - Lhotský, Zavřel. Vyloučení: 8:7, navíc Výtisk (Liberec) 10 minut. Využití: 1:0.

Liberec: Schwarz - Šimek, Ševc, Vitásek, Derner, Plutnar, Výtisk, Říha, Kajínek - Řepík, Vampola, Birner - Bakoš, Bulíř, Radivojevič - Stránský, P. Jelínek, Krenželok - Jonák, Lakatoš, Hrníčko. Trenéři: Pešán a V. Čermák
Linköpings: Högberg (21. Rautio) - Junland, Rahimi, Hansson, Carlsson, Dählstrom, Billins, Forsling - Hardt, Persson, Little - Karlsson, Gordon, Rakhshani - Lilja, Sörensen, Fogström - Törnqvist, Blomberg, Andersson. Trenér: Tangnes

Třinec poveze do Švédska remízu

Třinečtí hokejisté v úvodním zápase prvního kola play off Ligy mistrů remizovali s HV71 Jönköping 2:2. Domácí vedli gólem Matuše, ale hosté otočili trefami Laineho a Sundha. Nerozhodný výsledek zařídil na konci prostřední části Hrňa. Poté se do bitky pustil netypicky Polanský, který dostal i trest ve hře.

Oceláři vstoupili do utkání s uzdravenými zkušenými obránci Galvasem a Noskem i touhou přivítat švédského soupeře gólem. Během náporu jim ale unikli Tedenby se Sundhem, který brejk dva na jednoho zakončil do chráničů Hamerlíka. Další šance přibývaly hlavně na domácí straně. Hrňa ještě rozezvučel jen břevno, ale následně se blýskl parádní gólovou akcí Matuš.

Centr čtvrtého útoku si to drze namířil mezi dva beky, prošel i se štěstím a v souboji s gólmanem Ersbergem vystřihl skvělou forhendovou kličku. Hosté poté přečkali tlak domácích v přesilovce a ve své početní převaze sami udeřili - Laine dostal na levém křídle puk do jízdy a přesnou střelou do horního růžku srovnal.

Prostřední část byla hlavně velkým bojem, který odnesl zraněním Galvas. Třineckému bekovi museli po střetu s Lestanem pomoci z ledu spoluhráči. Zřejmě má problémy s pravým kolenem.

Jakoby ztráta Oceláře poznamenala, neboť za pár minut našel Sandberg zcela osamoceného Sundha, který střelou do prázdné branky otočil skóre. Ještě v závěru třetiny ale střelou z první srovnal Hrňa.

Už v úvodní části se pošťuchoval Jonsson s Plíhalem, ale na bitku došlo až před druhou sirénou. Polanský se ohnal po Abbottovi, kterého zasáhl špičkou hole, a když viděl, že ho rozhodčí bude vylučovat, tak se pustil do soupeře pěstmi. Třinecký útočník, který se obvykle v zápasech nepere, obdržel za první zákrok trest ve hře. Automaticky tak nebude hrát za dva týdny v odvetě.

Jiří Polanský to umí i pořádně přibrousit (foto archiv) Jiří Polanský to umí i pořádně přibrousit (foto archiv)Foto ČTK

Oceláři po faulu Polanského byli nuceni bránit pětiminutové oslabení, které přečkali bez úhony. Celá třetí třetina se nesla v duchu častého vylučovaní a přesilových her, ale ani jeden z celků si mnoho šancí nevytvořil.

Play off hokejové Ligy mistrů - 1. kolo, úvodní zápas:

Třinec - HV71 Jönköping 2:2 (1:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Matuš, 38. Hrňa (Kreps) - 15. Laine (Hansson), 32. Sundh (Sandberg, Andersson). Rozhodčí: Ansons (Lotyšsko), Šír - Frodl, Ondráček (všichni ČR). Vyloučení: 4:5, navíc Polanský (Třinec) a Abbott (HV71) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 2112.

Třinec: Hamerlík - Nosek, Klesla, Linhart, Galvas (od 32. Adámek), Hrabal, M. Doudera - Hrňa, Kreps, Orsava - Irgl, Polanský, Dravecký - Klepiš, Plíhal, Rákos - Cienciala, Matuš, Rufer. Trenéři: Kalous a Varaďa
Jönköping: Ersberg - Berglund, Hansson, Almquist, O´Byrne, Cederholm, Eidstedt - Melin, Thörnberg, Önerud - Tedenby, Abbott, Laine - Sundh, Sandberg, Andersson - Jonsson, Lestan, Ahl. Trenéři: Lindbom a Tim Brithén

Vítkovice nevstřelily Tampere ani branku

Hokejisté Vítkovic vstoupili do play off Ligy mistrů domácí porážkou 0:2 s Tapparou Tampere. O nezdaru Ostravanů rozhodl aktuální finský vicemistr ve druhém dějství dvěma góly v rozmezí 92 sekund. Odveta se bude hrát ve Tampere 6. října, Tappaře v ní k postupu postačí i prohra o jeden gól.

Oba soupeři vyslali do hry víceméně nejsilnější možné sestavy a i opatrný průběh úvodní části byl dalším indikátorem toho, že jim na výsledku prvního měření sil záleží. Až těsně před koncem první dvacetiminutovky neměly k vedoucímu gólu daleko Vítkovice, ale bývalý gólman Vancouveru nebo Buffala Noronen pokusy Kucsery i Koloucha zneškodnil.

Domácí se proti dobře bruslícímu protivníkovi prosazovali ztuha. O to více museli litovat čtyř nevyužitých přesilovek v řadě. Místo vedení Vítkovic tak vyrovnané střetnutí nabralo opačný směr krátce po startu druhé části s dvěma rychlými údery Finů.

Aalto po rychle sehrané akci překonal Dolejše ranou z mezikruží a o 92 sekund už domácí byli pozadu o dva góly. Peltola vítkovický faul v oslabení potrestal parádně provedenou fintou z trestného střílení.

Podobně jako v nedělní extralize proti Chomutovu byli Ostravané i ve zbytku dnešního duelu na bezchybnou defenzívu Tappary krátcí. Z mála možností se mohl prosadit jen Kolouch, který však zblízka minul, další závary před brankou spolehlivý Noronen vyřešil. Vítkovice tak podruhé v řadě neskórovaly.

Play off hokejové Ligy mistrů - 1. kolo, úvodní zápas:

HC Vítkovice Steel - Tappara Tampere 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Aalto (Savinainen, Kuusela), 26. Peltola z trestného střílení. Rozhodčí: Konc (SR), Hradil - Gebauer, Lederer (všichni ČR). Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 4057.

Vítkovice: Dolejš - Štencel, Kudělka, Sloboda, Štich, Čerešňák, Klok, Kovář, Pastor - Olesz, Balán, Szturc - Vandas, Kolouch, Kucsera - Zdráhal, Burger, E. Němec - J. Káňa, M. Hlinka, Húževka. Trenéři: Svozil a Petr
Tappara: Noronen - Saravo, Aalto, Plastino, Bonsaksen, Kankaanperä, Elorinne, Rouhiainen, Honkanen - Dixon, Savinainen, Kuusela - Lajunen, Haapala, Järvinen - Ilomäki, Laine, Peltola - Karjalainen, Kaksonen, Heikkilä. Trenéři: Tapola, Ojanen a Vähä-Ruohola.

Petr Kumstát a Patrick Geering v souboji o puk
Petr Kumstát a Patrick Geering v souboji o puk

Play off hokejové Ligy mistrů - 1. kolo, ostatní zápasy:

Blues Espoo - Adler Mannheim 4:1, IFK Helsinky - HC Davos 2:1, JYP Jyväskylä - TPS Turku 2:2 (za domácí Hubáček 1+0), Lukko Rauma - EHC Mnichov 5:3, HC Košice - Skelleftea AIK 4:3. Färjestad BK - Lulea Hockey 0:3, Red Bull Salcburk - Storhamar Hamar 1:3, Eisbären Berlín - Stavanger Oilers 3:0, Düsseldorf EG - Kärpät Oulu 0:2 (Huml 0+1), Djurgaarden IF - Växjö Lakers 4:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud