18. října 2012 • 04:35

Ve smlouvě jsou věci, o kterých se nepíše, mírní euforii o NHL Hanzal

Autor: ČTK, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to nadějne, dělba výnosů z ligy 50 na 50, to přece hráči musí odkývat. Ale ono to není tak jednoznačné, jako to vypadá. "Oni řeknou, že je to fifty fifty, aby za nimi stáli novináři a veřejnost, ale když nám Don Fehr (výkonný ředitel NHLPA) říkal, co tam všechno je, tak jsou tam pro nás jako hráče ohromné ztráty v prvních letech," vysvětloval Martin Hanzal, útočník Phoenixu Coyotes.



Nejpozději v úterý by mělo být jasno, zda letošní sezona NHL může být odehrána takřka celá. Součástí návrhu, který hráčské asociaci NHLPA v úterý předali zástupci vedení soutěže a majitelé klubu, je totiž ultimátum, které vyprší právě v úterý.

Přesně to se ve středu během dvouhodinové telefonické konference dozvěděl Martin Hanzal, stejně jako například Milan Michálek nebo Andrew Ference, kteří se také účastnili.

"NHL nám dala do úterý ultimátum s tím, že když nepodepíšeme smlouvu, tak se zruší větší část sezony nebo celá," řekl ČTK Hanzal, jenž je u Coyotes asistentem kapitána.

NHLPA proto zároveň hráčům, kteří plánovali začít svá angažmá v evropských soutěžích nebo o nich intenzivně jednali, doporučilo, aby s rozhodnutím do úterý počkali.

"Ten návrh je zajímavý, ale určitě to není finální verze, na kterou bychom se těšili a hned ji podepsali," řekl bývalý juniorský reprezentant, který se v roce 2008 představil na seniorském mistrovství světa.

A obdobně to vidí i ostatní hokejisté, kteří dál čekají, jak se nový ročník vyvine. "Optimismus mezi hráči o trochu vzrostl, ale stále jsme ostražití. Zakopaný pes totiž bude v detailech smlouvy," vykládal také Patrick Marelau, lídr týmu ze San Jose.

Vedení NHL předložilo NHLPA šestiletý návrh kolektivní smlouvy. Podle toho by si obě strany měly výnosy z ligy, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů (62,3 miliardy korun) a jsou hlavním bodem sváru, rozdělit rovným dílem a nezkrácená sezona s 82 zápasy by měla začít 2. listopadu.

Součástí návrhu je ale i řada dalších bodů, které se hráčům nelíbí.
"Budeme dávat protinávrh a uvidíme, s čím přijedeme," uvedl Hanzal. "Jsou tam schované jiné věci, o kterých se v novinách vůbec nepíše," dodal.

Šéf NHLPA Fehr ve středečním dopise hráčům a agentům napsal, že poslední návrh NHL je oproti těm předchozím zlepšením, stále je však pro hokejisty značně nevýhodný.

"Nová nabídka majitelů pořád představuje obrovské škrty v platech hráčů a jejich smluvních právech," napsal Fehr, jenž vyčíslil ztrátu hráčů na platech na 1,6 miliardy dolarů během šesti let. "A co za to majitelé nabízejí?" zeptal se řečnicky před čtvrtečním jednáním se zástupci ligy.

A radostnou situaci ohledně možného brzkého startu brzdí i ostatní. "Nebudu v pohodě, dokud mi někdo neřekne, že začíná tréninkový kemp. Prostě nebudu..." řekl Brad Stuart, mazák a vítěz Stanley Cupu z obrany San Jose Sharks, pro server mercurynews.com

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud