Martin Tomaides
4. června 2015 • 04:56

Chicago kouslo v závěru, první finále rozhodlo během 118 vteřin

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkušenosti a individuality. Přesně to byly hlavní faktory, o které se odborníci opírali, když tvrdili, že Chicago urve letošní finále Stanley Cupu pro sebe. Hned první duel jim dal za pravdu. Tampa sice 54 minut vedla, jenže 2 góly během 118 vteřin v závěru třetí třetiny znamenaly výhru hostů 2:1. Vítězný gól vstřelil v čase 55:26 útočník Antoine Vermette.



Po tradičně dlouhém ceremoniálu, který diváka u obrazovky možná i lehce uspal, přišel hned v prvních vteřinách hry šok. Domácí útočník Alex Killorn stál před poloodkrytou bránou a minul! Nakonec ale nelitoval, byl to on, kdo parádní trefou ze vzduchu zády k bráně otevřel v páté minutě skóre. "Takhle skóruje člověk, který má titul z Harvardu," dodal okamžitě se smíchem komentátor utkání a připojil příběh o vzdělaném hráči Lightning.

VIDEO: První gól z hole Killorna

Poměr střel na bránu byl v první třetině 10-7 pro domácí tým, tedy relativně těsný. Přesto Chicago mělo takřka jedinou velkou šanci, ve které se ocitl Patrick Kane. V jednu chvíli se dokonce hosté vyskytli v situaci, kdy více než 5 minut ani nevystřelili na bránu. Méně zkušení Lightning hráli bez respektu i když ani oni v závěru třetiny zrovna nebyli střelecky aktivní.

Ve druhé části hry byli diváci svědky především velkého množství nahozených kotoučů. Bylo vidět, že obě mužstva se ještě oťukávají a čekají dlouhou sérii. "My jsme se aspoň trochu dostali do hry ve druhé třetině, ale oni jsou velmi rychlí a nedávají nám na ledě moc prostoru," vykládal ve 32. minutě během kraťoučkého rozhovoru na střídačce kouč hostí Joel Quenneville.

Domácí uklidňoval jistý brankář Ben Bishop a neustále byl vidět vynikající bek Victor Hedman. Ten rozhodně zatím zastínil hvězdu play off Duncana Keitha. Akcie Blackhawks držel Corey Crawford, který dvakrát v závěru třetiny vychytal ve velmi dobré pozici Stevena Stamkose.

Jenže zhruba od poloviny třetí části hry se Lightning stáhli, začali pouze bránit a nahazovat kotouče a nedokázali zachytit rozjíždějící se lavinu potíží. Do hry se vložil dvacetiletý mladíček Teuvo Terävaïnen. Ten nejdříve šikovně schovanou střelou v 54. minutě vyrovnal a pak i chytře vybojoval puk před vítěznou trefou Antoine Vermettea o necelé dvě minuty později.

Šok, ze kterého se domácí už nedokázali dostat, byl dokonán.

VIDEO: Vyrovnávací gól na 1:1

A s ním padají i některé luxusní statistiky, které hráči Tampy v letošním play off dokázali urvat. Například bilance 5 výher a žádné porážky v případě první vstřelené branky, nebo 8 výher a žádné prohry v případě vedení po dvou třetinách hry.

Chicago získalo velkou psychickou výhodu hned na startu série. Předloňský vítěz předvedl, že nepotřebuje, aby skóroval Jonathan Toews, či Patrickové Kane nebo Sharp. Žezlo dokážou pozvednout i jiní. Naopak Tampě výrazně chyběl příspěvek z útoku "trojčat". Kdo se nesoustředil na vyzdvihovanou defenzivní práci Ondřeje Paláta, formaci na ledě téměř nepostřehl.

Tady je třeba zapracovat, jinak "Jestřábi" roztrhají svou kořist na kusy.

VIDEO: Vítězná trefa Vermettea

Antoine Vermette právě vystřelil Chicagu vedení 1:0 ve finále Stanley Cupu s Tampu Bay
Antoine Vermette právě vystřelil Chicagu vedení 1:0 ve finále Stanley Cupu s Tampu Bay

MATCH OVERVIEW LEGACY
4. 6. • 02:00
Tampa Bay Lightning
Tampa Bay Lightning
1:2
ONLINE
4. června
02:00
Chicago Blackhawks
Chicago Blackhawks
Góly

Domácí: 04:31. Killorn

Hosté: 53:28. Teravainen, 55:26. Vermette

Sestavy

Domácí: Bishop (Vasilevskij) – Stralman, Hedman, Coburn, Garrison, Šustr, Carle, Nestěrov – Stamkos (C), Filppula, Killorn – Kučerov, Johnson, Palát – Callahan (A), Paquette, Brown – Boyle (A), Morrow

Hosté: Crawford (Darling) – Hjalmarsson, Keith (A), Seabrook, Rundblad, Oduya, Cumiskey – Hossa, Toews (C), Saad – Kane, Richards, Bickell – Terevainen, Vermette, Sharp (A) – Shaw, Kruger, Desjardins

Rozhodčí

Wes McCauley, Kevin Pollock – Pierre Racicot, Brian Murphy

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

19 204 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud