Tomáš Vrábel
29. října 2016 • 11:11

Hertl rozjel hru o budoucnost. Své schopnosti dokazuje góly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Hertl v létě podepsal se Sharks „jen“ dvouletou smlouvu, aby mohl naplno zrealizovat svůj potenciál. A do této sezony vstoupil solidně – z osmi zápasů má na kontě pět bodů, z čehož jsou čtyři góly. Poslední dva přidal v noci na pátek, kdy pomohl srazit Columbus 3:1. „Mojí prací je, abych chodil před gólmana,“ popsal svoji první trefu. Druhou přidal v poslední vteřině při power play soupeře.



Před brankou Tomáš Hertl schytá řadu ran, které nejsou tolik vidět, ale zatraceně bolí. Sem tam sekera přes ruce, v horším případě krosček do zad. Ale naučil se rány nejen přijmout, ale i rozdat. Důkazem je jeho první čtvrteční gól do sítě Columbusu.

Obránce Marc-Edouard Vlasic od modré čáry napřáhl ke střele, Hertl od sebe odstrčil soupeře, puk ho trefi l do nohy a vzápětí ho bleskově odklidil do odkryté klece. San Jose zvýšilo na 2:0. Na 3:1 pojistil výhru v poslední vteřině do prázdné branky.

VIDEO: Tenhle Hertlův gól byl vítězný

„Nejvíce gólů v NHL padá z předbrankového prostoru, tak se tam snažím být. Snažím se využít své tělo, aby gólmani nic neviděli,“ popsal 22letý český útočník.

V zápase s Blue Jackets se nicméně vrátil na křídlo prvního útoku k Joemu Thorntonovi a Joemu Pavelskému, jinak od začátku týdne nastupoval na centru třetí formace. „Chtěl jsem rozložit naší ofenzivní sílu,“ popsal kouč Peter DeBoer.

Hertl se před sezonou podepsal pod dvouletou smlouvu na šest milionů dolarů. Jde o takzvaný překlenovací kontrakt. Má čas na to, aby prokázal své schopnosti a konzistenci výkonů. Pokud se mu to podaří, měl by se stát hvězdou klubu, hráčem, kolem kterého se bude v budoucnosti stavět tým.

Hertl v sezoně:
Zápasy: 8
Góly: 4
Asistence: 1
Střely: 19
Průměrný čas na ledě: 16:42

Svůj obrovský potenciál už prokázal v minulé sezoně. Načal ji nevalně, ale v polovině se dostal na křídlo elitní formace a vydržel v ní až do finále Stanley Cupu, dokud se nezranil. Po jeho odstoupení Sharks v bitvách o slavný Pohár zatraceně chyběl, nakonec slavil Pittsburgh. A Hertl vynikal v tom, že si v průměru na čas strávený na ledě vytvářel nejvíc gólových šancí v celé NHL, díku tomu je pokladem San Jose. Teď už je jen častěji proměňovat.

Ale nebyl vždycky takový. Až do chvíle, co vstoupil do NHL, byl větší playmaker. S pukem se mazlil, rád ho držel na čepeli a rozdával gólové přihrávky, střelcem ani v mládeži, v níž dominoval, nikdy moc nebyl. V klubu si ho nyní piplají k obrazu svému. A jednou, až se jeho role zvýrazní, bude nesmírně cenným právě díky této komplexnosti a obojživelnosti.

Díky tomu může být špičkou v celé lize. A příště podepsat bohatší než šestimilionový kontrakt.

Tomáš Hertl schovaný v chumlu svých šťastných spoluhráčů
Tomáš Hertl schovaný v chumlu svých šťastných spoluhráčů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud