Jan Barák
6. prosince 2016 • 09:58

Pastrňák koupal veterána a stíhá Crosbyho: Je náš NEJ útočník

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Schválně hoďte očko na tabulku střelců NHL. První místo - Sidney Crosby - 17 branek. Tohle asi nepřekvapí. Druhý finský super nováček Patrik Laine a třetí flek? Patnáctigólový David Pastrňák. Mladý český útočník naposledy dvěma trefami zdeptal Floridu (4:3 v prodloužení) a po utkání s trochou nadsázky uskakoval lavině superlativů, která se na něj navalila. "Je to náš nejlepší útočník," nechal se třeba slyšet trenér Bruins Claude Julien. To potěší, viďte?



Svůj nejzářnější moment si Pastrňák schoval do času nejpotřebnějšího, pětiminutového prodloužení. V 62. minutě převzal puk od krajana Davida Krejčího (v zápase 0+2), nádherně objel 22letého kanadského beka Mikea Mathesona a tváří v tvář koukal na brankářskou legendu Roberta Luonga.

Co teď? Měl snad 20letý rodák z Havířova z o 17 let staršího veterána přehnaný respekt? Ne, zapomeňte! Pastrňák si Luonga položil, efektně forhendem zavěsil do odkryté branky a vystřelil Bruins výhru 4:3. Přes 17,5 tisíce diváků v TD Garden ryčelo nadšením.

"S Davidem jsme si vyměnili puk a pak jsem se snažil jen nabrat rychlost. Najednou jsem byl před brankou a zakončil, žádný problém. Že je v brance Luongo jsem neřešil, měl jsem dobrou rychlost a on si lehl," rozprávěl o krásném gólu pro klubovou televizi Pastrňák.

VIDEO: Podívejte se na úžasnou akci Davida Pastrňáka

Jako slušný hoch pak děkoval i svým hvězdným spoluhráčům. "Že jsem při zakončení vypadal trpělivě? To je zásluha hlavně Patrice Bergerona a Brada Marchanda, v lize toho odehráli oba strašně moc a radí mně i jiným mladším klukům, jak se na ledě chovat. Je to velmi užitečné," vyznal se.

Pastrňák před novináři hovořil i o progresu, který pod trenérem Claudem Julienem udělal. Přísný kouč přitom měl v minulosti k českému forvardovi připomínky. Cenil jeho talent, ale apeloval na lepší práci při držení puku a nabízení se do volných prostorů.

"Hlavní kouč i další se mnou odvedli skvělou práci, patří jim můj velký dík. Pracují se mnou tři roky, byli jsme v kontaktu už když jsem hrál na farmě v Providence, strašně mi pomohli a pomáhají. Zlepšuju se každým dnem," těšilo Pastrňáka, který je s bilancí 15+6 ve 21 zápasech druhým nejproduktivnějším Čechem v NHL za Jakubem Voráčkem (8+15).

Kanadské bodování NHL

1. McDavid (Edmonton) 27 34 (11+23)
2. Kučerov (Tampa Bay) 26 29 (13+16)
3. Malkin (Pittsburgh) 26 28 (10+18)
4. Crosby (Pittsburgh) 20 27 (17+10)
5. Tarasenko (St. Louis) 25 27 (13+14)
6. Seguin (Dallas) 26 27 (9+18)
Kessel (Pittsburgh) 26 27 (9+18)
8. Scheifele (Winnipeg) 26 26 (13+13)
9. P. Kane (Chicago) 27 26 (8+18)
10. Simmonds (Philadelphia) 27 24 (13+11)
15. Voráček (Philadelphia) 27 23 (8+15)
26. Pastrňák (Boston) 21 21 (15+6)

"Je to úžasné, po zranění hraju 20 minut za zápas, prostě si to užívám. Hrajeme dobře a doufám, že to bude pokračovat, uzavřel dlouhé povídání Pastrňák.

Hodně "rozněžnělí" byli z Pastrňákova výkonu i jeho spoluhráči. "Odvádí pro nás na ledě úžasnou práci," chválil parťáka David Backes. "Zas a znova si dokáže najít tu správnou pozici. A když vidím tu jeho koncovku, šikovné ruce, sebevědomí, povím vám, že bych nechtěl být brankářem," smál se Backes, po jehož gólu v 54. minutě vedli domácí 3:2. Alespoň bod zajistil hostům 89 sekund před třetí sirénou Jason Demers. Jednou se gólově prosadil i Jaromír Jágr.

Čtyřiačtyřicetiletý veterán tak zaznamenal svůj 1881. bod v NHL a už jen šest bodů ho dělí od druhého nejproduktivnějšího muže historie ligy Marka Messiera.

V NHL jsou lepšími střelci jen Crosby a Laine

Pastrňák, který v utkání skóroval kromě prodloužení ještě ve 37. minutě z dorážky a zaznamenal tak svůj 14. a 15. přesný zásah v sezoně, rozjel sezonu úžasně. V tabulce střelců ho na třetím místě dělí jen dvě trefy od lídra Sidneyho Crosbyho.

VIDEO: Podívejte se na první gól Davida Pastrňáka v zápase s Floridou

"Jeho sebevědomí je teď na té nejvyšší úrovni. Není pochyb o tom, že od začátku sezony je naším nejlepším útočníkem. Je skvělé pozorovat, jak se pořád zlepšuje," vysekl poklonu trenér Claude Julien.

Boston zvítězil potřetí za sebou a v posledních pěti zápasech ztratil jediný bod. Hlavně díky Pastrňákovi, jenž je zdaleka nejlepším střelcem týmu - další v pořadí Marchand a Backes mají po sedmi gólech. Další možnost přiblížit se Crosbymu s Lainem bude mít Pastrňák v noci ze středy na čtvrtek, kdy se Boston představí ve Washingtonu.

David Pastrňák si brankáře Luonga položil, efektně forhendem zavěsil do odkryté branky a vystřelil Bruins výhru 4:3.
David Pastrňák si brankáře Luonga položil, efektně forhendem zavěsil do odkryté branky a vystřelil Bruins výhru 4:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud