Zdeněk Janda
10. listopadu 2008 • 10:08

Florida se trápí. V NHL je poslední

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest porážek v řadě. Poslední místo v NHL. Nejméně vstřelených gólů ze všech třiceti týmů. Krušnými časy se brodí hokejisté Floridy, kteří naposledy prohráli ve Phoenixu 1:4.



Dvěma body je zazdil Olli Jokinen, někdejší kapitán Panthers. Hosty nespasil ani brankář Tomáš Vokoun, který zlikvidoval 35 střel. A musel přijmout sedmou prohru v sezoně...

Těžko byste teď na tváři nejlepšího českého gólmana v NHL hledali úsměv. Není divu. Florida se trápí a ani solidní výkony nejlépe placeného hráče mužstva ji nedokážou vyvést z bídy.

2000

V tomto roce se zámořská Florida naposledy objevila v play off


Vokoun se přitom na novou sezonu náramně těšil – v té minulé, premiérové v týmu Panthers, byl suverénně nejlepším hráčem mužstva. I když byl nejvytíženějším gólmanem ligy, dlouho držel naději na play off. Nevyšlo to. Útok na proniknutí mezi elitu měl začít letos.

Jenže... Mužstvo začalo nový ročník škaredě: ze třinácti duelů vyškrábalo pouze devět bodů, devětkrát prohrálo (z toho jednou po nájezdech). A v NHL je aktuálně nejhorší.

„Nehrajeme dostatečně tvrdě. Někdy ano, ale jindy děláme hloupé chyby a není to dobré,“ uvedl obránce Keith Ballard.

Právě on byl součástí výměny, v níž hlavní roli hrál útočník Olli Jokinen. Ten z Floridy, kde strávil sedm sezon, putoval do Phoenixu. A nenesl to příliš libě, dostal se do ostrého konfliktu s Jacquesem Martinem, generálním manažerem Panthers.

Při prvním setkání se svým bývalým týmem se mu „pomstil“ dokonale. Dal gól, na další přihrál a byl vyhlášen hlavní hvězdou utkání.

„V první třetině jsem moc nevěděl, jak mám reagovat. Ale potom už jsem se začal cítit lépe. Abych řekl pravdu, tento zápas byl více emotivní pro mou rodinu než pro mě. Já jsem hlavně rád, že jsme získali dva body,“ diktoval útočník zámořským reportérům.

Po zápase ho mohl pochválit kouč Wayne Gretzky. Stejně tak vysekl poklonu i všem dalším hráčům. Zato jeho protějšek Peter DeBoer měl plnou hlavu starostí. V NHL je to pro něj první štace, předtím působil pouze v juniorských soutěžích. A kdo ví, jestli po tomto mizerném startu vůbec dostane šanci svou misi dokončit.

„Už se zlepšujeme. Ale pořád to není dost dobré, aby se to projevilo v tabulkách soutěže. Musíme vytrvat,“ nabádá kouč.

Nebýt Vokouna, s mužstvem by to vypadalo ještě mnohem hůř. Je to právě dvaatřicetiletý brankář, jenž se v každém zápase ocitá v ohni střel. Ale i kdyby se přetrhl, sám na všechno nestačí. Především útok je totiž zoufalý, mužstvo nasázelo ze všech týmů v NHL nejméně branek (28 ve 13 zápasech).

Český brankář si i přes porážky udržuje slušnou procentuální úspěšnost (91,2). Ale on hraje především na vítězství. A z deseti zápasů jich má pouze tři. Což ho nemůže vůbec těšit...

Radost mohou alespoň na dálku mít čeští fanoušci. Protože zatím to nevypadá, že by se Florida poprvé od roku 2000 měla vtěsnat do play off. A v tom případě by se Vokoun postavil na šampionátu ve Švýcarsku jako jasná jednička do české branky.

Alespoň tak zní předběžná dohoda mezi Vokounem a koučem Vladimírem Růžičkou. Nebo se Florida po bídném startu vzchopí?

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud