Tomáš Podvín
22. září 2015 • 21:00

Odchovanec Sparty Lhoták válí ve Švýcarsku: Sním o NHL i reprezentaci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prožil skvělý vstup do nové sezony. Českým fanouškům trochu schován, ve Švýcarsku ale hodně chválen. Dvaadvacetiletý hokejový útočník Lukáš Lhoták se již napevno usadil v sestavě týmu HC Ambrí-Piotta, který hraje nejvyšší švýcarskou ligu NLA. Důkaz? Mezi bývalými hráči NHL i místními hvězdami je nejlepším střelcem týmu, v pěti zápasech dal tři góly. „Žiju si svůj sen,“ říká odchovanec pražské Sparty v rozhovoru pro iSport.cz.



V loňské sezoně pomohl Ambrí-Piotta k záchraně v nejvyšší soutěži. I letos patří tým z malé vesnice k outsiderům, úvod mu ale vyšel skvěle. „Po pěti kolech jsme pátí, což nikdo nečekal,“ neskrývá radost Lhoták, jenž je důležitým článkem. „Když se daří týmu, daří se i mně. Dal jsem tři góly, vedu naší tabulku střelců, to je sen.“

Všechny jeho trefy navíc byly velmi důležité. V prvních třech kolech nebodoval, pak se ale rozjel. Nejdříve vystřelil týmu dvěma góly výhru v Davosu, když svým druhým zásahem rozhodl utkání necelé dvě minuty před koncem. Pak si zase připsal rozhodující gól v derby proti Luganu. „Je to úžasný pocit. Když vstřelíte góly ještě takovým soupeřům, fakt k nezaplacení,“ usmívá se.

„Trochu jsem změnil přípravu, jezdil jsem na večerní tréninky. Cítím se skvěle na ledě i mimo něj. Ale zase musím zdůraznit, že to je absolutní začátek. Je přede mnou hrozně moc práce a nesmím se uspokojit,“ uvědomuje si Lhoták.

Místo Sparty Švýcarsko

Jak se vůbec dostane mladý hráč do Švýcarska? „Začínal jsem v pěti letech na Spartě, za což jsem dodnes moc rád. Poté jsem odešel do Benátek, kde mě trénoval Martin Novák. On si mě později vytáhl do Švýcarska,“ popisuje. „Hrozně mi pomohl, chvíli jsem u něj i bydlel. Nechtěl sem tahat hvězdy, ale chtěl dokázat, že v Čechách máme i dobré mladé hráče. Jsem mu za to vděčný,“ dodává Lhoták.

Zdaleka ne všechno ale bylo od začátku ideální, tehdy sedmnáctiletého hokejistu potkaly tradiční problémy. „Neuměl jsem ani slovo italsky (Ambrí-Piotta je v italském kantonu), musel jsem od rodiny a kamarádů. Taky jsem musel dostudovat dálkově českou školu,“ vypráví.

Největší unikát? Fanoušci

Ambrí si ale rychle zamiloval. Stejně jako vášnivé fanoušky. „To se nedá popsat, to musíte zažít. Nikdy jsem neviděl takové fanoušky, jako máme my. Fandí už před zápasem, končí až dlouho po něm. I když se prohraje. Nikdy jsem je neslyšel pískat. Musím říct, že to nemá žádný jiný tým ve Švýcarsku,“ chválí Lhoták vlastní příznivce.

Starý stadion je skutečně skoro na každý zápas vyprodaný. Na poslední duel, prestižní derby s Luganem, se do haly doslova „narvalo“ 6 500 fanoušků. „Soupeři nám občas říkají, že se jim tady hraje těžko,“ tvrdí Lhoták. Přitom samotná vesnice, kde klub sídlí, má jen kolem 700 obyvatel. Tím je Ambrí-Piotta ve Švýcarsku úkazem.

Snem je NHL, bral by i KHL

Lhoták je momentálně jediným Čechem ve švýcarské nejvyšší hokejové soutěži. „Je to tím, že tady mohou hrát v každém týmu maximálně čtyři cizinci. A je tu hodně kanadských trenérů, kteří raději berou hráče s Kanady,“ vysvětluje. „Já sám jsem tu již přes pět let, takže mám švýcarskou licenci. Nejsem tedy brán za cizince,“ dodává.

A navíc mu možná brzy přibude český parťák. „Za juniory chytá Michal Chmel, je výborný, jasná jednička. Po sezoně už bude mít také švýcarskou licenci. A v útoku juniorského týmu hraje Roman Hrabec, ten byl jako malý kluk taky na Spartě. Oba jsou ale mladší, ročníky 1996,“ říká o kamarádech.

Ačkoliv je teď v Ambrí-Piotta velmi spokojený, myslí Lhoták i na vyšší cíle. „Mám ještě v Ambrí smlouvu na dva roky, chci týmu odevzdat maximum a neustále se zlepšovat. Pak se uvidí. Jednou bych si rád zahrál NHL či KHL, to je velký sen. Ale jak říkám, nejsem hlavou v oblacích a vím, že je přede mnou strašně moc dřiny,“ ujišťuje dvaadvacetiletý útočník.

Zároveň Lhoták nemůže nezmínit reprezentaci, se kterou má zatím zkušenosti pouze z mládežnického výběru. „To je pochopitelně další sen. Když budu dále bodovat a týmu budu platný, věřím, že někdy pozvánku dostanu. Ale nyní s nikým v kontaktu nejsem. Možná je to tím, že švýcarská liga není v Česku tolik sledovaná,“ říká.

Pokud ale jednou nabídka od reprezentačních trenérů skutečně přijde, je Lhoták odhodlán po ní skočit. Ve Švýcarsku už dokázal, že mu tvrdá práce není cizí. „Samozřejmě, taková šance se musí využít!“ zdůrazňuje.

Vstoupit do diskuse
0