6. května 2016 • 14:50

10 LÁKADEL MS: Boj o zázrak, ruské zlato i o jedničku draftu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Největší lákadla na MS?Největší lákadla na MS?FOTO: Koláž iSport.cz

    Proženou ostatní favority teenageři z Finska? A co ostatní mláďata v jiných týmech, bude to jejich šampionát? Deník Sport vybral TOP 10 hitů mistrovství světa v Rusku. Na zlato se klepe nadupaná domácí sborná, která se ještě modlí, aby rychle vypadl Washington a na letadlo do Moskvy sedl kanonýr Ovečkin. Delikátní svačinou pro ostatní by měl být maďarský guláš, byl by zázrak, kdyby někoho popálil…

  • 1. Tři roky a dost! Český zázrak, nebo smutný rekord?

    Čeští hokejisté se připravují na MSFoto ČTK

    Doby, kdy Češi na světový šampionát jezdili pro medaili a bez ní se jim domů nechtělo vracet, jsou dávno pryč. Zatímco fanoušci si na to zatím zvykat nechtějí, samotný tým vidí věci reálně. „Po omluvenkách z NHL jedeme v pozici, že nejsme favorit, “ řekl trefně trenér Vladimír Vůjtek , který si přeje silné soupeře alespoň potrápit. Jinými slovy: projít přes čtvrtfinále by byl i pro něj malý zázrak. Pokud přitom Češi zápas pravdy skutečně nezvládnou a nepřivezou domů jednu z medailí, zapíší nový smutný rekord. Naposledy se tým radoval z bronzu v Helsinkách 2012, od té doby mu cenné kovy unikají. Pokud Češi v Moskvě bídnou sérii natáhnou na čtyři roky, bude to jejich nejdelší čekání v české historii.

  • 2. Adepti na jedničku draftu proti sobě

    Auston Matthews. Hráč, jemuž je věštěna zářná budoucnost v NHLFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Rozestup se zmenšil. Před sezonou byl Auston Matthews jasným kandidátem na jedničku draftu NHL 2016. Ale finští junioři si podmanili svět a už se mluví o triumvirátu. Jesse Puljujärvi se ve výběru pro MS dospělých neobjevil, Patrik Laine se však přes zlato na dvacítkách a finský titul s Tapparou Tampere prostřílel až sem. Američan Matthews strávil sezonu ve Švýcarsku, na juniorském šampionátu se podělil s Lainem o titul kanonýra. Oba nasázeli svorně sedm gólů, na ledě se však nestřetli. První duel si střihli nanečisto před odletem do Ruska v přípravě, naostro do sebe půjdou 9. května. Bude to jeden z hitů bojů ve skupinách, turnaj může o příští jedničce draftu dost napovědět.

  • 3. Čekání na Ovečkina. Odvrátí car tragédii?

    Útočník Alexandr OvečkinFoto Barbora Reichová (Sport)

    Silný tým, který na ledě ukazuje hrdost i dominanci. Taková je představa Rusů, v posledních letech často nesplněná. Když sborná vyhořela na olympiádě v Soči, byla z toho národní tragédie. Když loni Rusové prohráli jednoznačné finále s Kanadou, utekli ješitní hokejisté do kabin a byla z toho pro změnu mezinárodní ostuda. Co se stane letos? Rusové si blamáž zakazují a staví hvězdný tým v čele s Pavlem Dacjukem, Artěmijem Panarinem a možná… Ano, s Alexem Ovečkinem ! Nejlepší kanonýr NHL je ve Stanley Cupu na pokraji vyřazení a ochoten okamžitě přijet na pomoc. Dokáže ale hokejový car dovést nadupanou mašinu ke kýženému zlatu? Minulost ukázala, že takhle nadupaní Rusové tlak nezvládali.

  • 4. Češi na burze práce o lukrativní angažmá

    Roman ČervenkaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Pro několik českých hráčů je šampionát skvělou příležitostí říct si o lukrativní angažmá. Roman Červenka  i přes smlouvu se švýcarským Fribourgem myslí nejvýš, doufá v zájem z NHL, jenže jeho šance nejsou velké, zato údajná dohoda panuje mezi Michalem Kempným a Chicagem. Pokud si skvělou formu z extraligy přenese liberecký bek Radim Šimek , může přestoupit i on, kroužil kolem něj Davos. Podobně na tom jsou jeho spoluhráči Michalové Řepík a Birner . Naopak v závěru sezony se zadrhl přestup plzeňského snajpra Dominika Kubalíka do KHL, pokud se na MS blýskne, jednání se mohou oživit a zintenzivnit.

  • 5. Suomi chybí poslední zlato do sbírky

    Finský Mikko KoivuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Finská reprezentace může zkompletovat zlatý rok. V sezoně už totiž vyhrála mistrovství světa juniorů i šampionát osmnáctek. Finská asociace tak sklidila plody reformy mládežnického hokeje a co víc, tři hráči ze šampionátu dvacetiletých si zahrají i na mistrovství v Rusku – Patrik Laine, Sebastian Aho a Mikko Rantanen. Skupinu mladíků navíc vyváženě doplňují i zkušení borci jako Mikko Koivu nebo Jussi Jokinen. Suomi se tak řadí ke Kanadě, Rusku a Švédsku do užšího okruhu favoritů, kteří budou útočit na světový trůn, naposledy Finové slavili titul před pěti lety v Bratislavě.

  • 6. Po stávce sní Slováci o čtvrtfinále

    Hokejisté SlovenskaFoto EPA

    Medaili, přinejhorším semifinále. Takhle to mívali Slováci ještě před pár lety s ambicemi. Museli ubrat, skousnout realitu, nelétat v oblacích. Nota bene po loňském horkém létě, kdy snad každý tamní hokejista, co něco znamená, stávkoval kvůli svazovým počinům. A tak za řekou Moravou nyní vyslovují toužebná přání o vstupu do čtvrtfinále. „Pokusíme se pro to udělat všechno. Ale každý tam být nemůže,“ řekl před odletem kapitán Andrej Sekera. V týmu kouče Zdeno Cígera se představí pět hráčů z české extraligy, titulový Martin Bakoš dokonce v prvním útoku. „Názory zvenku jsou sice skeptické, ale my si budeme všímat jen sebe,“ neřeší Cíger chmurné prognózy slovenské veřejnosti.

  • 7. Perry chce do Triple Gold Clubu

    Corey PerryFoto Michal Beránek (Sport)

    Zklamání z vyřazení ve Stanley Cupu hodil Corey Perry za hlavu a vyrazil za evropským dobrodružstvím, teď bude hvězdou Kanady na mistrovství světa. Jeho motivace je jasná, dvakrát vyhrál olympiádu (2010 a 2014), jednou Stanley Cup (2007) a jestli získá zlato na mistrovství světa, členství v Triple Gold Clubu je jeho. Nemožné to není, Kanada sice nemá super tým jako před rokem v Praze, ale počítat s ní musíte. Perry navíc nebude ten, kdo se jen veze. Když se vynechá nekompletní výluková sezona, v NHL pětkrát po sobě nastřílel minimálně 30 gólů, nikdy neměl méně než 55 bodů. Mohutné chlapisko z Anaheimu je chladnokrevný zabiják.

  • 8. Hungary Debakl Boys? Tak ať!

    Hokejisté Maďarska budou rádi za každý získaný bodFoto Profimedia

    Přijeli na popravu a vědí to. Ale nic si z toho nedělají. „Maďarský hokej je na vzestupu,“ říká útočník Marton Vas, jeden z pamětníků vystoupení hokejově exotické země na MS ve Švýcarsku 2009. Na vzestupu? A jak na to přišel? „Teď jsem tu v šestatřiceti jedním z nejstarších v týmu. Tehdy za nás hrála řada starších kluků. Ukazuje to, že se vyvíjíme a jakmile dosáhnete určité věkové hranice, mladší vás vystrnadí,“ tvrdí útočník italské Fassy. Před šesti roky Maďaři málem způsobili senzaci, když ještě 14 vteřin před koncem drželi smír 3:3 se Slováky. Petrohrad očekává nájezd stovek velmi hlučných fanoušků. A hráči sní o zisku alespoň jednoho bodu, naposledy se vypotáceli z A skupiny s nulou na kontě.

  • 9. Naládované mladé pušky

    Connor McDavidFoto Michal Beránek (Sport)

    Zábavní, rychlí, neokoukaní. Artěmij Panarin ve 24 letech není teenager, už na loňském šampionátu v Praze patřil k oporám stříbrné sborné. Ale s Kanaďanem Connorem McDavidem vede zástup naládovaných mladých pušek, které mohou turnaj provětrat. Řadí se mezi ně David Pastrňák , nastupující americké hvězdy Dylan Larkin z Detroitu a Auston Matthews, který míří na jedničku draftu NHL, stejně jako Fin Patrik Laine, jeho krajané Aleksander Barkov, Sebastian Aho, Mikko Rantanen. Dánský bombarďák Nikolaj Ehlers už prorazil ve Winnipegu, v Edmontonu se vymanil z McDavidova stínu největší německý talent posledních let Leon Draisaitl.

  • 10. Trpaslík, co vyletí nahoru

    Brankář Běloruska LalandeFoto Michal Beránek (Sport)

    Asi těžko se někdo mimo tradiční silnou osmičku procpe k medailím, ale na každém mistrovství někdo pekelně zazlobí a favority prožene. Letos to nebude jiné. Hodně těžká práce bude s Běloruskem. Velké věci můžete čekat od Geoff a Platta a Sergeje Kosticyna, hvězd CSKA Moskva a Soči. Kdo ví, kam by to dotáhli před rokem, kdyby ve čtvrtfinále nenarazili na nadupanou Kanadu. Další adepti? Pozor i na Skandinávce v „české skupině“. Nory posílil Mats Zuccarello, mrňavý šikula, co nastupuje v NHL za New York Rangers, ten umí rozhodnout zápas. Těšte se na ostré dánské tesáky, trio z NHL Ehlers, Eller a Hansen budí respekt.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud