9. května 2016 • 21:28

Česko - Švédsko 4:2. Skvělý obrat řídil Birner, národní tým vede skupinu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paráda! Čeští hokejisté si na mistrovství světa drží neporazitelnost, když dokázali především díky fantastické druhé třetině otočit nepříznivý vývoj zápasu se Švédskem z 0:2 na 4:2. Ve třech duelech tak ztratili jediný bod a ve skupině A jsou první o dva body před domácím Ruskem. Obrat se Švédy nastartoval svým prvním gólem na MS dospělých David Pastrňák, poté vyrovnal Jan Kovář a dvě trefy pak přidal liberecký Michal Birner.



MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 5. • 19:15
Švédsko
Švédsko
2:4
ONLINE
9. května
19:15
Česko
Česko
Góly

Domácí: 09:15. Rosen, 19:52. Lundberg

Hosté: 26:45. Pastrňák, 33:38. Kovář, 37:59. Birner, 54:32. Birner

Sestavy

Domácí: Markström (Fasth) – Larsson, Gustaffson I., Fransson, Gustavsson II., Fantenberg, Nygren – Backlund, Ericcson, Omark – Cehlin, Nyquist, Wennberg – Ritola, Sundström, Rosen – Sjögren, Lundberg, Norman.

Hosté: Francouz (Furch) – Jeřábek, Jordán, Kolář, Šimek, Kempný, Kundrátek, Doudera – Červenka, Plekanec, Patrňák – Birner, Kovář, Řepík – Kašpar, Zohorna, Kousal – Filippi, Koukal, Jarůšek – Zaťovič.

Rozhodčí

Piechaczek (GER), Sidorenko (BLR) – McIntyre (USA), Otmachov (RUS)

Stadion

VTB Ice Palace, Moskva

Návštěva

7780 diváků

Švédové hráli hned po 50 vteřinách přesilovku po Kovářově hákování. Francouze otestoval Wennberg a pálil i Nygren. Už po přesilovce minul v šanci Ritola. Na druhé straně zmařil Jeřábkovu šanci ofsajd a v osmé minutě měl první možnost Vůjtkova týmu Řepík .

Po špatném střídání Čechů udeřili v přesilovce Švédové. Pokus obránce Chicaga Gustafssona II tečoval za Francouzova záda Rosén a sudí si ověřili platnost branky ještě u videa. Odpovědět se snažil Kousal , ale minul. Z dorážky neuspěl ani Birner .

Při Omarkově vyloučení Märkström kryl Plekancovu teč Jeřábkovy přihrávky a Francouz vyrážečkou vytěsnil Ericssonův výpad v oslabení. Při Larssonově trestu zahrozil dvakrát Birner. Osm vteřin před první pauzou ale Češi při své přesilovce inkasovali. Řepík ztratil v útočném pásmu puk a po rychlém kontru zužitkoval Sjögrenovu přihrávku Lundberg blafákem do bekhendu.

V druhém dějství nejdříve připravil Plekanec šanci pro Červenku , ale Markström nenechal místo na úspěšné zakončení. Ve 27. minutě už Češi zužitkovali dlouhý nápor. Červenka zpoza branky uvolnil před brankovištěm Pastrňáka a devatenáctiletý útočník Bostonu zaznamenal svou první trefu na šampionátu. Markström hned vzápětí zasáhl proti bekhendovému zakončení Birnera.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu České - Švédsko

Další možnost měl Řepík a ve 34. minutě už vyrovnal tečí Jeřábkovy střílené přihrávky Kovář. Švédové zahrozili sporadicky, Francouz vyrazil Lundbergův pokus a pak rýsující se možnost zmařil Kousal faulem. V oslabení Češi nejen odolali, ale otočili stav. Birner po brejku oklamal Gustafssona II a prostřelil Markströma. Sudí si ještě ověřili trefu u videa.

Český brankář Pavel Francouz zkouší střílet do prázdné švédské svatyně v závěru zápasu
Český brankář Pavel Francouz zkouší střílet do prázdné švédské svatyně v závěru zápasu

Ve třetí části se Švédové snažili tlačit za vyrovnáním a Francouze nepřekonal Ericsson. Český gólman si poradil s tečí Normana. Pojistit náskok mohl v 51. minutě Jarůšek , ale Markström zasáhl vyrážečkou. Brankář Vancouveru si poradil i s Červenkovou šancí.

Švédové vzápětí sáhli k dlouhé power play, ale Francouz pochytal pokusy Franssona, Gustafssona či Nyquista. Český gólman odolal i při závěrečném tlaku a pokusy Čechů do prázdné branky včetně Francouzova také nebyly úspěšné.

Další zápas čeká české hokejisty ve čtvrtek od 15:15 SELČ proti Norsku.

ČR - Švédsko 4:2 (0:2, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Pastrňák (Červenka, Jeřábek ), 34. Jan Kovář (Jeřábek, Birner), 38. Birner, 55. Birner - 10. Rosén (E. Gustafsson II, Wennberg), 20. Lundberg (Sjögren). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 7 780.
ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán , Šimek , Kolář, Kempný , Kundrátek , M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal , Filippi . Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač , Jiří Kalous a Jaroslav Špaček .
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Fransson, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Cehlin - Sundström, Rosén, Ritola - Norman, Sjögren, Lundberg. Trenér: Pär Marts, Peter Popovic a Johan Törnberg.

Tabulka skupiny A:

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud