28. května 2016 • 09:30

Týmy pro SP: Matthews je ve výběru mladíků, Kanada doplnila Thorntona

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm šťastných. Tak se dá označit závěrečná nominace hráčů na záříjový Světový pohár. Každý tým musel v průběhu 27. května oznámit poslední jména pro vrcholnou hokejovou akci. Jako první začali Finové, pak následovali ostatní evropské týmy, jako poslední odtajnili kompletní soupisky v zámoří. Podívejte se na přehled všech týmů.



V týmu USA nechybí stříbrní medailisté z OH 2010

Čtyři majitelé stříbrné medaile z olympijských her z roku 2010 ve Vancouveru doplnili nominaci hokejistů Spojených států amerických na podzimní Světový pohár v Torontu. Jsou to obránci Jack Johnson z Columbusu, Erik Johnson z Colorada a útočníci Ryan Callahan z Tampy Bay a David Backes ze Boston.

Kádr rozšířili také forvardi Brandon Dubinsky z Columbusu, James van Riemsdyk z Toronta a obránce Washingtonu Matt Niskanen, který dosud reprezentoval jen na mistrovství světa v roce 2009. Dubinsky hrál dosud na světových šampionátech v letech 2008 a 2010.

Van Riemsdyk se po debutu na MS v roce 2011 představil ještě na olympijských hrách v roce 2014 v Soči, kde byl se sedmi body za gól a šest asistencí z šesti utkání druhým nejproduktivnějším hráčem USA na Philem Kesselem. Právě vítěz produktivity z poslední olympiády se do kádru nedostal, přestože je nyní v play off nejproduktivnějším hráče čerstvého finalisty Stanleyova poháru Pittsburghu.

Do týmu kouče Johna Tortorelly a generálního manažera Deana Lombardiho se neprotlačili například centr Tyler Johnson z Tampy Bay či obránci Kevin Shattenkirk z St. Louis, Cam Fowler z Anaheimu, Justin Faulk z Caroliny, Paul Martin ze San Jose, Keith Yandle z Floridy, Torey Krug z Bostonu nebo Nick Leddy z New York Islanders.

Stříbrných medailistů z olympiády ve Vancouveru z roku 2010 je v kádru nyní celkem deset. Už v původně nominované šestnáctce byli brankář Jonathan Quick, obránce Ryan Suter a útočníci Patrick Kane, Ryan Kesler, Joe Pavelski a Zach Parise.

Tým USA bude hrát ve skupině A postupně s Výběrem Evropy, s Kanadou a českou reprezentací. V přípravě sehraje 10. a 11. září duely s Kanadou v Columbusu a v Ottawě a v generálce nastoupí ve středu 14. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Finsku.

Nominace USA na Světový pohár:

Brankáři: Ben Bishop (Tampa Bay/NHL), Jonathan Quick (Los Angeles/NHL), Cory Schneider (New Jersey/NHL),

obránci: Dustin Byfuglien (Winnipeg/NHL), John Carlson (Washington/NHL), Ryan McDonagh (NY Rangers/NHL), Ryan Suter (Minnesota/NHL), Jack Johnson (Columbus/NHL), Erik Johnson (Colorado/NHL), Matt Niskanen (Washington/NHL),

útočníci: Justin Abdelkader (Detroit/NHL), Patrick Kane (Chicago/NHL), Ryan Kesler (Anaheim/NHL), T.J. Oshie (Washington/NHL), Max Pacioretty (Montreal/NHL), Zach Parise (Minnesota/NHL), Joe Pavelski (San Jose/NHL), Derek Stepan (NY Rangers/NHL), Blake Wheeler (Winnipeg/NHL), Brandon Dubinsky (Columbus/NHL), *Ryan Callahan (Tampa Bay/NHL), James van Riemsdyk (Toronto/NHL), David Backes (Boston/NHL), Kyle Palmieri (New Jersey/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Kanada doplnila sedm hráčů, vybrala i Thorntona

Šestatřicetiletý útočník Joe Thornton ze San Jose se dostal mezi sedmičku hráčů, kteří doplnili nominaci hokejistů Kanady na Světový pohár v Torontu. Do reprezentace se tahoun posledního finalisty Stanleyova poháru vrátí poprvé od triumfu na olympijských hrách ve Vancouveru 2010. Bude také jediným členem kádru, který byl u triumfu Kanady na minulém Světovém poháru v roce 2004.

Do výběru se dostali také další dva majitelé zlaté medaile z klání pod pěti kruhy. Obránce Alex Pietrangelo ze St. Louis i forvard Matt Duchene z Colorada se radovali při vítězství zástupců kolébky hokeje v roce 2014 v Soči. Duchene navíc přispěl i k triumfům Kanady na světových šampionátech loni v Česku a letos v Rusku.

Zlato na jaře v Moskvě slavil i další nově nominovaný útočník Brad Marchand z Bostonu, s nímž v roce 2011 získal i Stanleyův pohár. Forvard Claude Giroux z Philadelphie a obránci Jake Muzzin z Los Angeles s Brentem Burnsem ze San Jose mají na kontě titul z loňska z Prahy. Muzzin má ve sbírce i prsten za triumf ve Stanley Cupu z roku 2014 s Kings.

Kouč Mike Babcock, který dovedl Kanadu za vítězstvím na posledních dvou olympiádách, tak má v třiadvacetičlenném kádru po zařazení Pietrangela a Duchenea celkem 14 členů úspěšného kádru ze Soči. Vedle Burnse, Girouxe, Marchanda, Muzzina a Thorntona v něm nebyli z původně nominované šestnáctky brankáři Corey Crawford, Braden Holtby a útočníci Steven Stamkos a Tyler Seguin.

Do výběru se napoprvé nedostal útočník Corey Perry z Anaheimu, dvojnásobný olympijský vítěz, který jako kapitán dovedl v květnu Kanadu k triumfu na mistrovství světa v Rusku a stal se členem Triple Gold Clubu. Když ale ze soupisky vypadl zraněný Jeff Carter, divoch Perry ho nahradil. V obraně nezbylo místo například na P.K. Subbana z Nashvillu či Krise Letanga z Pittsburghu.

Kanada bude hrát ve skupině postupně s českou reprezentací, se Spojenými státy americkými a Výběrem Evropy. V přípravě sehraje 10. a 11. září duely se Spojenými státy americkými v Columbusu a v Ottawě a v generálce nastoupí ve čtvrtek 15. září v 1:30 SEČ v Pittsburghu proti Rusku.

Nominace Kanady na Světový pohár:

Brankáři: Corey Crawford (Chicago/NHL), Braden Holtby (Washington/NHL), Carey Price (Montreal/NHL),

obránci: Brent Burns, Marc-Edouard Vlasic (oba San Jose/NHL), Drew Doughty (Los Angeles/NHL), *Duncan Keith (Chicago/NHL), Shea Weber (Montreal/NHL), Jake Muzzin (Los Angeles/NHL), Alex Pietrangelo (St. Louis/NHL), Jay Bouwmeester (St.Louis/NHL),

útočníci: *Jamie Benn, *Tyler Seguin (oba Dallas/NHL), Patrice Bergeron, Brad Marchand (oba Boston/NHL), *Jeff Carter (Los Angeles/NHL), Sidney Crosby (Pittsburgh/NHL), Ryan Getzlaf (Anaheim/NHL), Steven Stamkos (Tampa Bay/NHL), John Tavares (NY Islanders/NHL), Jonathan Toews (Chicago/NHL), Matt Duchene (Colorado/NHL), Claude Giroux (Philadelphia/NHL), Joe Thornton (San Jose/NHL), Logan Couture (San Jose/NHL), Corey Perry (Anaheim/NHL), Ryan O´Reilly (Buffalo/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Ve Výběru Evropy je šest Slováků, nechybí Gáborík

Útočník Marián Gáborík z Los Angeles se vešel mezi zbývající sedmičku hokejistů, jež budou hrát Světový pohár za Výběr Evropy. V týmu je tak celkem šest Slováků. Kromě Gáboríka rozšíří soupisku německý gólman Thomas Greiss, v obraně pak jeho krajan Christian Ehrhoff a Švýcar Luca Sbisa a v útoku další Švýcar Nino Niederreiter, Němec Tobias Rieder a francouzský forvard Pierre-Édouard Bellemare.

Čtyřiatřicetiletý Gáborík dostal důvěru i přesto, že má za sebou v dresu Kings nepříliš povedenou sezonu. Obávaný kanonýr, jenž během kariéry v NHL pokořil sedmkrát hranici 30 nastřílených gólů, si v 54 duelech základní části připsal 22 bodů za 12 branek a 10 asistencí. Ve čtyřech startech v play off přidala trojka draftu z roku 2000 jednu asistenci.

V září při utkání základní skupiny A tak proti české reprezentaci bude bojovat celkem šest slovenských hokejistů. Již v úvodní nominaci figurovali gólman Jaroslav Halák z New York Islanders, obránci Zdeno Chára z Bostonu, Andrej Sekera z Edmontonu a útočníci Marián Hossa z Chicaga a Tomáš Tatar z Detroitu.

Zatímco Gáborík na posledním mistrovství světa scházel a v Rusku nehrál ani Sbisa (Vancouver), Niederreiter (Minnesota) hájil barvy Švýcarska. Za Německo nastoupila kompletně celá trojice Greiss (NY Islanders), Ehrhoff (bez angažmá), Rieder (Arizona) a dres Francie oblékl útočník Philadelphie Bellemare.

Gáborík vyhrál s Kings před dvěma lety Stanley Cup. Niederreiter byl v roce 2013 členem švýcarského výběru, který dosáhl na senzační stříbro z MS. Ehrhoff působí v NHL již od sezony 2003/04 a včetně play off má na kontě už 862 zápasů a 374 bodů (81+293).

V mužstvu, na jehož skladbě se z pozice jednoho z pětice skautů podílela i česká legenda Václav Nedomanský a které jako trenér povede Kanaďan s německým pasem Ralph Krueger je nyní kromě zástupců slovenského hokeje celkem pět Němců, čtyři Dánové i Švýcaři a po jednom Francouzi, Rakušanovi, Slovinci a Norovi.

Nominace Výběru Evropy na Světový pohár:

Brankáři: *Frederik Andersen (Toronto/NHL; Dán.), Thomas Greiss (NY Islanders/NHL; Něm.), Jaroslav Halák (NY Islanders/NHL; SR), Philipp Grubauer (Washington/NHL; Něm.),

obránci: Christian Ehrhoff (bez angažmá; Něm.), Zdeno Chára (Boston/NHL; SR), Roman Josi (Nashville/NHL; Švýc.), Luca Sbisa (Vancouver/NHL; Švýc.), Dennis Seidenberg (bez angažmá; Něm.), Andrej Sekera (Edmonton/NHL; SR), Mark Streit (Philadelphia/NHL; Švýc.),

útočníci: Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia/NHL; Fr.), Mikkel Boedker (San Jose/NHL; Dán.), Leon Draisaitl (Edmonton/NHL; Něm.), Marián Gáborík (Los Angeles/NHL; SR), Jannik Hansen (Vancouver/NHL; Dán.), Marián Hossa (Chicago/NHL; SR), Anže Kopitar (Los Angeles/NHL; Slovin.), Nino Niederreiter (Minnesota/NHL, Švýc.), Frans Nielsen (Detroit; Dán.), Tobias Rieder (Arizona/NHL; Něm.), Tomáš Tatar (Detroit/NHL; SR), Thomas Vanek (Detroit/NHL; Rak.), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL; Nor.).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Ve Výběru Severní Ameriky nechybí mladá hvězdička Matthews

Američan Auston Matthews, který se stal jedničkou letošního draftu, je v doplněné nominaci Výběru Severní Ameriky pro Světový pohár v Torontu. Dalšími novými jmény ve výběru zámořských hráčů do 23 let pro prestižní zářijovou akci jsou v ofenzivě letošní mistr světa s Kanadou Mark Scheifele, Jonathan Drouin a Ryan Nugent-Hopkins a beci Shayne Gostisbehere, Colton Parayko a Jacob Trouba.

Teprve osmnáctiletý Matthews, který má po matce mexické kořeny, bude nejmladším hráčem na soupisce severoamerického výběru talentů. Borec, patřící od června Torontu, strávil poslední sezonu v Evropě, když v nejvyšší švýcarské soutěži hájil barvy Curychu. Ve 40 utkáních včetně play off si Matthews připsal 49 bodů za 24 gólů a 25 asistencí.

O jeho kvalitách se mohli na MS v Rusku přesvědčit i čeští hokejisté, pro něž turnaj skončil po čtvrtfinálové porážce s USA 1:2 v nájezdech a právě Matthews dal oba góly vítězů. Celkem zaznamenal na MS šest branek a byl nejlepším střelcem Američanů. Ovládl rovněž kanadské bodování svého týmu, když si stejně jako již dříve nominovaný Dylan Larkin připsal celkem devět bodů.

Tým kouče Todda McLellana na prestižním turnaji v Torontu nabízí unikát v podobě celkem pěti jedniček draftu pohromadě. K již dříve nominovaným Nathanu MacKinnonovi (2013), Aaronu Ekbladovi (2014) a loni nejvýše vybranému Connoru McDavidovi totiž přibyl ještě Nugent-Hopkins (2011) z Edmontonu.

Vysoko z doplněné sedmičky byli ale i Drouin, trojka draftu 2013, a Scheifele. Drouin se blýskl v letošním play off, které pro Tampu Bay skončilo až v sedmé bitvě finále Východní konference, když za 17 duelů stihl nasbírat 14 bodů (5+9). Sedmý hráč výběru talentů z roku 2011 Scheifele patřil k hlavním tahounům ofenzivy kanadského týmu, jež na MS obhájil zlato. V devíti zápasech si v Rusku připsal devět bodů za čtyři góly a pět nahrávek.

Mezi opory Winnipegu již patří devátý hráč draftu 2012 Trouba. Za 81 utkání nastřádal držitel bronzu z MS 2013 celkem 21 bodů za šest gólů a 15 nahrávek. Skvěle si vedli nováčci v NHL Gostisbehere a Parayko.

Gostisbehere měl před sezonou na kontě jen dva zápasy za Philadelphii, ale dostal se do sestavy Flyers a v 80 startech včetně play off zaznamenal 48 bodů za 18 branek a 30 asistencí. Vysloužil si tak pozici mezi třemi finalisty na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka. Parayko v této sezoně debutoval a v St. Louis dostal velký prostor; v 79 utkáních si připsal v základní části 33 bodů (9+24). V play off přidal za 20 vystoupení dvě gólové trefy a pět asistencí.

Nominace Výběru Severní Ameriky na Světový pohár:

Brankáři: John Gibson (Anaheim/NHL; USA), Connor Hellebuyck (Winnipeg/NHL; USA), Matthew Murray (Pittsburgh/NHL; Kan.),

obránci: Aaron Ekblad (Florida/NHL; Kan.), Shayne Gostisbehere (Philadelphia/NHL; USA), Seth Jones (Columbus/NHL; USA), Ryan Murray (Columbus/NHL; Kan.), Colton Parayko (St. Louis/NHL; Kan.), Morgan Rielly (Toronto/NHL; Kan.), Jacob Trouba (Winnipeg/NHL; USA),

útočníci: Sean Couturier (Philadelphia/NHL; Kan.), Jonathan Drouin (Tampa Bay/NHL; Kan.), Jack Eichel (Buffalo/NHL; USA), Johnny Gaudreau (Calgary/NHL; Kan.), Dylan Larkin (Detroit/NHL; USA), Nathan MacKinnon (Colorado/NHL; Kan.), Auston Matthews (Toronto/NHL.; USA), Connor McDavid (Edmonton/NHL; Kan.), J.T. Miller (NY Rangers/NHL; USA), *Sean Monahan (Calgary/NHL; Kan.), Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton/NHL; Kan.), Brandon Saad (Columbus/NHL; USA), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL; Kan.), Vincent Trocheck (Florida/NHL; USA).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Finsko bere mladé pušky

Osmnáctiletí útočníci Patrik Laine z Winnipegu a Sebastian Aho z Caroliny se dostali do nominace hokejistů Finska na zářijový Světový pohár v Torontu. Oba se na jaře podíleli na zisku stříbra na mistrovství světa v Rusku. Laine byl vyhlášen nejlepším útočníkem i nejužitečnějším hráčem turnaje.

Osmatřicetiletý kouč Lauri Marjamäki, který přebral finský tým po Karim Jalonenovi, zařadil do zbývající sedmičky nominovaných vedle ofenzivních talentů ještě další dva členy kádru ze šampionátu v Rusku. Brankáře Mikku Koskinena z Petrohradu a obránce Villeho Pokku, jenž patří v NHL v Chicagu, ale za dvě sezony v zámoří hrál zatím jen na farmě v Rockfordu v AHL.

Šestnáctku hráčů nominovaných na začátku března doplnili ještě útočník Erik Haula z Minnesoty a obránci Sami Lepistö z Ufy a Jyrki Jokipakka z Calgary.

Nominace Finska na Světový pohár:

Brankáři: Tuukka Rask (Boston/NHL), Pekka Rinne (Nashville/NHL), Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL),

Obránci: Esa Lindell (Texas/AHL), Olli Määttä (Pittsburgh/NHL), Rasmus Ristolainen (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Anaheim/NHL), Jyrki Jokipakka (Calgary/NHL), Sami Lepistö (Ufa/KHL), Ville Pokka (Rockford/AHL),

Útočníci: Aleksander Barkov (Florida/NHL), Joonas Donskoi (San Jose/NHL), Valtteri Filppula (Tampa Bay/NHL), Mikael Granlund (Minnesota/NHL), Jussi Jokinen (Florida/NHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Lauri Korpikoski (bez angažmá/NHL), Jori Lehterä (St.Louis/NHL), Teuvo Teräväinen (Carolina/NHL), Sebastian Aho (Carolina/NHL), Erik Haula (Minnesota/NHL), Patrik Laine (Winnipeg/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole

Hudler nejede, zahrají si bratři Michálkové

Pouze hráči z NHL doplnili nominaci české hokejové reprezentace na zářijový Světový pohár v Torontu. Trenér Josef Jandač na sedm volných míst v týmu zařadil obránce Michala Jordána , Zbyňka Michálka , Jakuba Nakládala a útočníky Radka Faksu, Aleše Hemského, Dmitrije Jaškina a Milana Michálka.

Podle očekávání ve výběru chybí hvězdný útočník Jaromír Jágr , který v minulých dnech potvrdil, že jeho rozhodnutí ukončit reprezentační kariéru po loňském mistrovství světa v Praze platí.

Jandač se svými asistenty z předních českých hokejistů nepovolal například Jiřího Hudlera nebo nejlepšího hráče uplynulé extraligové sezony Romana Červenku . Ten se dočkal až dodatečně.

VÍCE O ČESKÉ NOMINACI NA SVĚTOVÝ POHÁR ČTĚTE ZDE>>>

Nominace Česka na Světový pohár:

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL),

Obránci: *Radko Gudas (Philadelphia Flyers/NHL), Michal Kempný (Chicago Blackhawks/NHL), Roman Polák (Toronto Maple Leafs/NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning/NHL), Zbyněk Michálek (Arizona Coyotes/NHL), Jakub Nakládal (bez angažmá), Michal Jordán (bez angažmá), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL).

Útočníci: *David Krejčí, David Pastrňák (oba Boston Bruins/NHL), Michael Frolík (Calgary Flames/NHL), Martin Hanzal (Arizona Coyotes/NHL), *Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL), Aleš Hemský, Radek Faksa (oba Dallas Stars/NHL), Dmitrij Jaškin (St.Louis Blues/NHL), Milan Michálek (Toronto Maple Leafs/NHL), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Michal Birner (Traktor Čeljabinsk/KHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Trenér Jandač: V nominaci jsme dali přednost hráčům z NHL

Video se připravuje ...

Rebel Kovalčuk se nevešel

Rusové po původní šestnáctičlenné nominaci, kterou tvořili výhradně hráči působících v zámoří, dali prostor i zástupcům domácí soutěže. Kompletní dodatečně nominovaná sedmička byla na soupisce sborné rovněž na světovém šampionátu v Moskvě, který pro Rusy skončil ziskem bronzu.

Nedostalo se nakonec na Kovalčuka, jenž vždy patříval k tradičním lídrům Ruska na velkých mezinárodních akcích, kde býval kapitánem či asistentem. Třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a bývalý hráč Atlanty a New Jersey měl ale koncem sezony problémy s formou a v úvodu play off KHL byl dokonce vyřazen ze sestavy Petrohradu.

Rusko se v základní skupině B utká se Švédskem, Výběrem Severní Ameriky a Finskem. V přípravě se sborná střetne dvakrát s Českem - ve čtvrtek 8. září v Moskvě a o dva dny později v Praze. Ve čtvrtek 15. září v generálce v Pittsburghu změří síly s Kanadou.

Nominace Ruska na Světový pohár:

Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL), Semjon Varlamov (Colorado/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL),

Obránci: Andrej Markov (Montreal/NHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Dmitrij Kulikov (Buffalo/NHL), Alexej Jemelin (Montreal/NHL), Alexej Marčenko (Detroit/NHL), Nikita Zajcev (Toronto/NHL), *Vjačeslav Vojnov (Petrohrad/KHL), Nikita Nestěrov (Tampa Bay/NHL),

Útočníci: Arťom Anisimov, Artěmij Panarin (oba Chicago/NHL), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (oba Tampa Bay/NHL), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL), Nikolaj Kuljomin (New York Islanders/NHL), Pavel Dacjuk (Petrohrad/KHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL), Jevgenij Dadonov (Petrohrad/KHL), Vadim Šipačov (Petrohrad/KHL), Ivan Tělegin (CSKA Moskva).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- Vojnov nesmí hrát kvůli domácímu násilí, nahradil ho Nestěrov

Švédové vsadili jen na hráče z NHL

Hokejisté Švédska mají v nominaci na zářijový Světový pohár v Torontu výhradně hráče z NHL - jako jediná z evropských zemí s výjimkou Výběru Evropy. I sedmičku nově nominovaných vybral kouč Rikard Grönborg výhradně ze slavné zámořské soutěže. Nechybí v ní ani útočník Marcus Krüger z Chicaga, s kterým vyhrál dvakrát v letech 2013 a 2015 Stanleyův pohár.

Šestadvacetiletý majitel stříbrné medaile z olympijských her v Soči z roku 2014 se dostal do kádru i přesto, že v uplynulé sezoně vinou zlomeného zápěstí sehrál včetně play off pouze 48 zápasů a připsal si jen pět asistencí.

Cenný kov z poslední olympiády v Rusku mají i další nově zařazení útočníci Jakob Silfverberg z Anaheimu a Carl Hagelin z Pittsburghu, který se spolu s dalším forvardem Patricem Hörnqvistem dočkal chvíli předtím, než s Pittsburghem oslavili vítězství ve Stanley Cupu.

Do útoku se vešel také Carl Söderberg z Colorada, poslední třetí pozici gólmana zaujal Robin Lehner z Buffala a k už šesti nominovaným obráncům se přiřadil Mattias Ekholm z Nashvillu. V obraně se tak nedostalo například na produktivního Johna Klingberga.

Třiadvacetiletý hráč Dallasu byl s 58 body z 76 utkání pátým nejproduktivnějším bekem základní části NHL a ze Švédů jej předčil jen Erik Karlsson.

Švédové narazí ve skupině B postupně na Rusko, Finsko a Výběr Severní Ameriky. V přípravě je čekají dva duely s Finskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve čtvrtek 15. září v 1:00 SEČ ve Washingtonu proti Výběru Evropy.

Nominace Švédska na Světový pohár:

Brankáři: Henrik Lundqvist (New York Rangers/NHL), Jacob Markström (Vancouver/NHL), *Robin Lehner (Buffalo/NHL), Jhonas Enroth (Toronto/NHL),

Obránci: Victor Hedman, Anton Stralman (oba Tampa Bay/NHL), Erik Karlsson (Ottawa/NHL), *Niklas Kronwall (Detroit/NHL), Nicklas Hjalmarsson (Chicago/NHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), Mattias Ekholm (Nashville/NHL), Hampus Lindholm (Anaheim/NHL),

Útočníci: Daniel Sedin, Henrik Sedin (oba Vancouver/NHL), Patric Hörnqvist, Carl Hagelin (oba Pittsburgh/NHL), Nicklas Bäckström (Washington/NHL), *Henrik Zetterberg (Detroit/NHL), Loui Eriksson (Vancouver/NHL), Gabriel Landeskog (Colorado/NHL), *Alexander Steen (St. Louis/NHL), Filip Forsberg (Nashville/NHL), Jakob Silfverberg (Anaheim/NHL), Carl Söderberg (Colorado/NHL), Marcus Krüger (Chicago/NHL), Mikael Backlund (Calgary/NHL), *Rickard Rakell (Anaheim/NHL), Patrik Berglund (St.Louis/NHL).

- tučně vytištění hráči byli nominováni ve druhém kole
- hráči s * vypadli kvůli zranění, kurzívou dodatečně nominovaní

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Aktuální zápasy
Články odjinud