František Suchan
21. prosince 2013 • 13:16

Kdo bude jedničkou v Soči? Favoritem je Pavelec, Kovář má ale šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že si vyčapal letenku na olympiádu, je téměř jisté. Jakub Kovář potvrdil schopnost zaválet v pravou chvíli při čtvrtečním zápase s Finy (2:0), kde velkolepě uhájil čisté konto. Jestli on nebude v únoru v lepší formě než Ondřej Pavelec, můžete se ptát… V Soči, kam tým včera dorazil na zbytek Channel One Cupu, se v brance ukáže další adept pro Hry, Alexander Salák.



Vybavíte si zápas za reprezentaci, ve kterém by vyhořel? Ne, takový nebyl. Spíš si jeho jméno spojíte s úžasnými zásahy, jako třeba těmi ve čtvrtfinále mistrovství světa 2012 nebo naposledy teď ve čtvrtek.

Jakub Kovář, stálice národního týmu posledních let a jedna z opor bronzového týmu na loňském šampionátu, zas a znova ukazuje, že velké zápasy jsou jeho. I současná sezona, ve které Hadamczikovi hoši střádají spíš roztrpčení, mu vychází. A to tak, že o jeho zařazení na olympijskou soupisku není pochyb. „Udělal jsem pro to maximum,“ věděl sám pětadvacetiletý gólman Jekatěrinburku po parádě s Finy, podtržené 39 zásahy.

„Kuba je nominaci blíž o dvacet čtyři hodin,“ usmál se kouč Alois Hadamczik, když včera po příletu do Soči chystal tým na trénink před dnešním duelem se Švédy (16.00). „Ale poslední výkon předvedl famózní, lepší už být nejde. Měl hodně zákroků, řadu z nich těžkých.“

Pro olympiádu jsem udělal maximum, ví po skvělém výkonu Kovář
Video se připravuje ...
Jestli mu zimu nezkomplikuje zranění, může se už Kovář těšit na procházku ve slušivé teplákovce při zahájení Her. Tak vychází jednoduchá matematika. Ale vkrádá se také otázka, jestli mu nebude plánovaná pozice dvojky malá…

Ondřej Pavelec, mistr světa, účastník poslední olympiády ve Vancouveru a hvězda Winnipegu totiž v zámoří nezažívá zrovna výběrový ročník. Od poloviny listopadu jen dvakrát vyhrál, střádá partie s úspěšností zásahů pod 90 % a o minulém víkendu po dvou třetinách s Dallasem zamířil na střídačku, příští duel odchytal parťák Al Montoya.

ADEPTI NA JEDNIČKU PRO OLYMPIÁDU V SOČI
Ondřej Pavelec 75 %
26 let, Winnipeg Jets
 Pořád první volba. Nejlepší český gólman současnosti, na tom ani série nepovedených zápasů v NHL nic nezmění. Pomáhá mu splachovací povaha, nenechá se rozhodit.
Jakub Kovář 24 %
25 let, Avtomobilist Jekatěrinburg
O nominaci na Hry si řekl jednoznačně, teď jde o to, že proti evropským soupeřům by mohl být účinnější protizbraní. Za reprezentaci chytá stabilně a bez výkyvů, pod tlakem bývá ještě lepší.
Někdo jiný 1 %
 Pokud do olympijských plánů nezasáhnou zranění, ve hře je jen pozice trojky. Šanci si může zasloužit Alexander Salák (Petrohrad), v záloze je mladý Petr Mrázek z Detroitu. Tomáš Vokoun a Michal Neuvirth jsou ze hry, Jakub Štěpánek nepřesvědčil.

Nejde o Pavelcovy schopnosti. Ty zůstávají špičkové, to defenziva Jets patří k nejpropustnějším v NHL, navíc čelí soupeřům v našlapané Západní konferenci. Spíš rozpoložení šestadvacetileté stálice nemusí být před nejvýznamnějším hokejovým podnikem ideální. Pro Hadamczika, pod nímž Pavelec vždycky zachytal perfektně (stačí vzpomenout na mistrovství světa 2011 i to letošní), ovšem zůstává jasnou českou jedničkou. Tuto skutečnost už dřív jednoznačně oznámil.

„Nic se nezměnilo. Ondra je zkušený, velký gólman. Pořád předvádí výborné zápasy a ty, co takové nejsou, ovlivňuje i fakt, že tým před ním není zrovna nejlepší,“ vysvětlil trenér.

Zároveň je zřejmě, že kdyby Pavelce olympijské Soči nezastihlo ve formě, Kovářovy schopnosti nenechají tým ve štychu.

O tom, kdo bude krýt záda těmto dvěma, napoví utkání se Švédskem a Ruskem v Soči. V obou má nastoupit Alexander Salák, opora Petrohradu. „Saša za nás odchytal v sezoně jen jedno utkání v Pardubicích, chceme ho vidět ve více zápasech. Kdyby podal obdobný výkon jako Kuba, zasáhne do nominace,“ postavil situaci jasně Hadamczik.

V únoru půjde i o to, že Kovář může zasahovat do výsadního místa českého brankoviště.

Čeští hokejisté jsou se šatnou v olympijské hale v Soči spokojení. Na snímku brankář Jakub Kovář (vlevo) a Jan Kovář
Čeští hokejisté jsou se šatnou v olympijské hale v Soči spokojení. Na snímku brankář Jakub Kovář (vlevo) a Jan Kovář

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud