Tomáš Vrábel
4. února 2015 • 04:40

V čem je Ručinského kouzlo lídra? Umí zařvat a třísknout do koše

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Litvínov táhne svými výkony na ledě, klíčovou roli však Martin Ručinský má i v kabině. Je jejím největším lídrem. Umí zařvat a poukázat na chyby, když slova trenérů nestačí. „A ve většině případů nám to pomůže,“ přiznal v rozhovoru pro iSport.cz brankář Vervy Pavel Francouz. A stejnou úlohu by 43letý Ručinský měl plnit i v reprezentaci.



„Vidím v něm obrovského tahouna. Nemáme takového hráče, který by tým mohl tak stmelit a dát dohromady. Co se týče hry a hlavně kabiny, Martin je přesně to, co hledáme. Určitě se bude soustředit hlavně na svoje výkony, je to ale takový hráč, že ostatní strhne k lepším výkonům,“ přiznal trenér národního týmu Vladimír Růžička .

Lídra však hlavní kouč v šatně potřebuje. „Je potřeba, aby si kluci něco řekli sami, v tom my jako trenéři nemusíme figurovat. V kabině musí být někdo, kdo taky něco řekne,“ zdůraznil Růžička.

A tohle všechno Ručinský splňuje. Alespoň tak ho popisují jeho spoluhráči z Litvínova. „Je to jednoznačně největší lídr naší kabiny,“ shodli se Francouz a obránce Karel Kubát.

„Když se nedaří nebo se mu něco nezdá, tak šatnu hodně seřve. Když je pořádně vytočený, tak umí i bouchnout do dveří nebo do koše. Pamatuji si, jak jednou zahodil i brusle,“ popsal s úsměvem 26letý bek.

A Francouz dodal: „Pro naší šatnu je obrovským přínosem v tom, že se nebojí říct to, co si myslí. Umí věci správně pojmenovat a nebojí se zakřičet, na druhou stranu drží soudržnost týmu.“

Ale není to tak, že by Ručinský na spoluhráče řval bezmyšlenkovitě. „Spíš vycítí, když náš výkon jde dolů, tak zvýší hlas. A nás to většinou zvedne,“ přiznal nadějný gólman.

A stejný bude Ručinský v reprezentaci. Roli lídra má zkrátka v sobě a kouč Růžička to moc dobře ví. „Na začátku se asi nebude tolik projevovat jako v Litvínově, kde jsme dlouho pohromadě, ale myslím, že v tu správnou chvíli se ozve,“ tušil Francouz.

Respekt si však Ručinský nevydobyl křikem. „Vzhledem k jeho věku a všemu, co dokázal, tak z něj vyzařuje přirozený respekt a nikdo si nedovolí mu oponovat nebo pochybovat,“ dodala jednička Vervy.

Mladé hráče může dokonce jeho povaha na prvních trénincích svazovat. „Hlavně ze začátku jsme k němu hodně vzhlíželi, člověk se bál mu nahrát, aby to neudělal špatně, to se pak taky umí ozvat,“ smál se Kubát.

Ani jeden z nich o kvalitách Ručinského nepochybuje. Je to vynikající bruslař, kterého navíc zdobí přesné zakončení. V Litvínově se jako odstřelovač pohybuje na pozici obránce. „V tom je také jeho velká síla. Daří se mu i v nájezdech, před každým zápasem je na rozbruslení jezdíme a většinou on s Robinem Hanzlem shrábnou výhru,“ přiznal Francouz, který je členem širšího kádru reprezentace.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud