Jaroslav Kalina
19. srpna 2015 • 14:08

Slovenský hokej má nového kouče. Je to pro mě výzva, řekl Cíger

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je rozhodnuto. V úterý Slovenský svaz ledního hokeje určil, že nástupcem Vladimíra Vůjtka na pozici trenéra národního týmu bude Zdeno Cíger, bývalý útočník a člen Síně slávy slovenského hokeje. Svaz také představil nového generálního manažera Róberta Švehlu.



„Zdeno byl nejlepší volbou. Chtěl jsem Slováka. Věřím, že vytvoříme dobrou partu a budeme tahat za jeden konec provazu,“ reagoval Róbert Švehla. Ve vypjaté situaci, která teď na Slovensku panuje po vytvoření nového vedení Slovenského svazu ledního hokeje, se tak pozornost obrátila po dlouhé době na něco jiného než na hádky.

Náznaky toho, že se do trenérské funkce Slováků dostane právě Cíger, byly znát už delší čas. „Jsem připravený postavit se tomu čelem. Mám čas na rozmyšlenou, ale jsem ochotný nabídku přijmout. Reprezentace se neodmítá,“ řekl nedávno Cíger, bývalý útočník a kouč Slovanu Bratislava, se kterým získal šest mistrovských titulů slovenské extraligy. Čtyři jako hráč a dva jako trenér.

Po 3 měsících tak už není trenérský post slovenského národního týmu prázdný a Zdena Cígera čeká už teď na začátku jeho angažování dost práce. Bude potřeba čas poznat momentální slovenské tahouny, dát dohromady opět spolupráci mezi bojkotujícími hráči a vedením svazu. Cíger je však nad věcí. „Momentálně je to pro mě pozice v těžké době. Naštěstí je dost času a udělám všechno, abych upokojil rozbroje. Nevím, jestli se mi to podaří, ale vynasnažím se, aby slovenský hokej rostl a nezanikl!“ řekl nový kouč.

Slováci tak mají po 5 letech trenéra slovenského původu. Od roku 2010 měli na střídačce dva cizince. Do konce světového šampionátu 2011 v Bratislavě byl koučem Kanaďan Glen Hanlon, kterého poté vystřídal Čech Vladimír Vůjtek. Odchovanec Vítkovic si hned první sezonu v postu kouče udělal u našich východních sousedů jméno. Pod jeho vedením totiž vybojoval slovenský národní tým na mistrovství světa 2012 v Helsinkách stříbrné medaile.

O rok později skončil Vůjtkův výběr opět ve Finsku na osmé příčce. Dále následovaly zimní olympijské hry v Soči 2014, kde svěřenci Vladimíra Vůjtka skončili na jedenácté pozici. Na posledních dvou šampionátech, ve kterých Vůjtek vedl Slovensko, se jeho výběr neprobojoval ani do čtvrtfinále.

Po posledním mistrovství světa 2015 v Praze a Ostravě ukončil Vladimír Vůjtek spolupráci se slovenským hokejem a o necelé dva měsíce později se stal trenérem české hokejové reprezentace. Na jeho bývalé místo tak byl až v srpnu dosazen Zdeno Cíger.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud