5. listopadu 2008 • 10:45

Čajánek je opět potřebný

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obratu o 180 stupňů v důvěře reprezentačního trenéra se dočkal zkušený hokejový útočník Petr Čajánek po nástupu Vladimíra Růžičky, jenž letos u národního týmu nahradil Aloise Hadamczika.



Zatímco bývalý kouč Hadamczik zlínského rodáka od mistrovství světa 2007 v Moskvě opomíjel, Růžička již dopředu avizoval, že hráče, jako je Čajánek, nepotřebuje nijak výrazně zkoušet a počítá s ním do skupiny těch, kteří by na příštím světovém šampionátu ve Švýcarsku neměli v jeho nominaci chybět.

Trojnásobný mistr světa byl rád, že může opět reprezentovat. "Po chvilce se zase objevuju v nároďáku, tak se na to těším," řekl Čajánek novinářům v Praze při úterních oslavách století českého hokeje. Blíže však svůj návrat nechtěl rozebírat.

"Co bylo, to už prošlo. Nechci se k tomu nijak vracet a vytahovat věci, jak neustále někdo něco vytahuje. Je to minulost. Já se těším na to, co je teď, a věřím, že budeme hrát dobrý hokej," zdůraznil Čajánek.

Podle svých slov byl vždy plný chuti a energie hrát za národní tým. "Ale hrabat se v tom, co bylo, tak mistrovství světa, které bylo loni nebo předloni, díky tomu nevyhrajete. Nemám potřebu něco pitvat přes noviny. Několikrát už jsem něco řekl, stejně se to někde ztratilo a nic se nenapsalo," prohlásil třiatřicetiletý útočník Dynama Moskva.

I když ho trenér Růžička jmenoval mezi těmi, s nimiž počítá pro tvorbu kostry týmu pro mistrovství světa, Čajánek nechce předbíhat. "Tak daleko se nedívám. Přijel jsem na tento turnaj a co bude potom dál, na to je ještě brzo," uvedl.

Nepřemýšlí proto zatím ani nad dalšími turnaji série Euro Hockey Tour. "Je to otázka pro trenéra, jak to bude dál vypadat. Je předčasné se o tom bavit," dodal.

V Kontinentální lize je po přestupu z Kazaně zatím relativně spokojený, scházejí mu jen lepší výsledky týmu. "Ztratili jsme hodně bodů s těma slabšíma soupeřema v posledních zápasech, kdy jsme vedli. Chybí nám proto k úplné spokojenosti nějakých šest až osm bodů, které jsme chtěli mít a měli mít, ale jinak je vše v pořádku a perfektní," pochvaloval si Čajánek, který si v 22 zápasech připsal devět bodů za šest gólů a tři finální přihrávky.

Dynamu, které v Černyševově divizi ztrácí z druhé příčky osm bodů na vedoucí Kazaň, poslední zápas před odjezdem vyšel: Jágrův Omsk porazilo 5:1. "To byl z naší strany asi nejlepší zápas, co jsme v sezoně hráli. Hráli jsme dobře dozadu a proměnili konečně šance, které jsme si vytvořili," přiblížil Čajánek.

Z osobního hlediska vnímá rozdíl mezi Dynamem a Kazaní. "Mužstvo je jiné. Navíc sem přišlo před sezonou asi 11 nových hráčů, někteří další v sezoně, takže to mužstvo se tvoří a bude asi chvilku trvat, než si to sedne, ale v Kazani to bylo odlišné. Hrálo se víc na dvě pětky, zatímco tady se hraje na čtyři. Je to jiné, ale já jsem spokojený," uvedl Čajánek.

Dynamo by mělo patřit k favoritům soutěže. "Nákupy a změny, které udělal klub v létě, by tomu měly nasvědčovat. Nesmíme však ztrácet body s týmy, které bychom měli porážet. Musíme tedy ještě hodně pracovat," konstatoval.

Čajánkovým nadřízeným je český trenér Vladimír Vůjtek. "Vycházíme v pohodě. Má to samozřejmě svoje výhody a nevýhody. Je výhoda, že se s panem Vůjtkem známe navzájem hodně dlouho, což je dobré pro komunikaci, a také víme, co od sebe očekávat. Na druhou stranu jsme zase v cizí zemi, takže tlak na něho je v jednání s námi daleko větší," všiml si Čajánek.

Vůjtek je však v Rusku osobností, velice respektovaným koučem. "Má tam velmi dobré jméno. Lidé ho mají rádi a je tam hodně uznávaný," potvrdil Čajánek.

Zvykat si musel i na změnu životního prostředí. Moskvu s Kazaní prý lze jen sotva srovnávat. "Moskva, to je prostě být denně v zácpách. Kazaň byl naproti tomu takový malý Zlíneček. Přestože je to velké město, tak to je všude za pět minut a všechno bylo po ruce, zatímco Moskva je prostě Moskva," uzavřel Čajánek.

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud