24. srpna 2013 • 04:56

Zmrzačíš ho, slýchal Zacha senior. Drilem od narození ale vychoval obří talent

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzdal se vlastního podnikání. A dá se říct, že i vlastního života. Přečetl desítky odborných publikací, navštívil několik univerzit. Naučil se vařit. To vše s jediným cílem: vychovat ze svého syna špičkového sportovce. „Zatím je to rozjeté tak, že jsem spokojený,“ tvrdí Pavel Zacha senior. Vystudovaný právník, ale v posledních letech hlavně trenér, agent, psycholog, kuchař...



Už v prvních týdnech života se synkem až desetkrát denně cvičil tak, aby zvedal hlavičku. Nebo mával rukama. Než se naučil pořádně „ťapat“, vybudoval mu posilovnu a vymyslel cviky, kdy jen pálkou mlátil do míčku.

Syn začal chodit v osmi měsících. Ve dvou letech uměl jezdit na kole. Mezi čtvrtým a pátým rokem zvládal při tenise vrchní podání s oběma rotacemi. Dělal všechny druhy sportů. Do toho maloval, stavěl kostky. Od mládí měl sponzory, odborníci na výživu mu radí, jak se stravovat.

Pavel Zacha, dnes šestnáctiletý hokejový útočník, prožívá netypické mládí. Od neútlejšího věku si vybudoval tímto přístupem takový náskok, díky němuž ostatním frnknul raketovou rychlostí. Jeho otec ještě předtím, než se syn narodil, vymyslel plán: vychovat z něj šampiona.

„Když jsem si uvědomil, jaké jsou ve světě priority, nechtěl jsem je. Hnát se za penězi, za lepším autem... Řekl jsem si, že ho přivedu na sport. Ten přeci přináší krásné emoce, zážitky,“ vzpomíná otec útočníka, jenž podle expertů platí ve své věkové kategorii za nejlepšího hráče v Česku.

Od mládí ho vedl ke všem sportům. Do školky přestával chodit koncem dubna, pak se s ním táta raději vydával na výlety na kole, stanovali v přírodě, jezdili na lodích, lezli po stromech.

Vše vsadil na jednu kartu. Synovi se naprosto oddal, aby z něj udělal úspěšného sportovce. Ne průměrného. Ale toho nejlepšího.

„Hodně lidí chce mít z dětí sportovce, ale moje metoda je ta, že se začíná skutečně od narození. Právě v prvních letech si dítě vytvoří obrovský náskok, z něhož čerpá a na nějž se všechno nabaluje. Možná se ukáže, že v době, kdy je ve sportu tak obrovská konkurence, do budoucna jiná cesta nepovede. Nesmíte to nechat jen na dítěti. Je třeba mu vytvořit to podhoubí ještě předtím, než má rozum,“ myslí si Zacha, který o svých metodách napsal i knížku (Jak vychovat šampiona). A tento obor nazval jako Kameveda. Pravidelně o tom píše i na svých internetových stránkách.

Není možné počkat až na to, co si kluk vybere za sport. A pak ve třinácti letech na tom začít dělat. To je pozdě. A podle mě je blud, když se tvrdí, že děti jsou ze sportovní výchovy tak otrávené, že v patnácti nebo šestnácti se vším seknou. To dělají z důvodu, kdy zjistí, že na to nemají. A hledají výmluvy. Když naopak vidí, že jsou lepší, ještě více je to chytne,“ zdůrazňuje Zacha.

Vždy si dával záležet, aby našel správnou rovnováhu mezi drsným tréninkem a tím, aby syna nepřetěžoval. „To je největší hlavolam. A jediné kritérium je dokonalá znalost dítěte. Jsem s ním pořád, takže vím, kdy je mu zima, kdy má něčeho dost. Je to ošemetné, protože v tomto ohledu máte jenom jednu šanci,“ říká vystudovaný právník.

A těší ho, že jeho syn za šestnáct let neměl žádné zranění. „Musím to zaklepat,“ řekne a poklepe na stůl. Právě to považuje za velké plus jeho výchovy. Vždycky totiž dbal i na správnou výživu.

Přesto se od mládí potýká s nedůvěrou. I lidé, kteří dříve pracovali na hokejovém svazu, mu tvrdili, že syna zmrzačí a ten brzy skončí na vozíčku. Zatím mu však jeho metoda vychází. Synovi shání sponzory, vaří mu, připravuje speciální výživové koktejly. A vše směřuje k tomu, aby mladíka draftovali v osmnácti letech v NHL v prvním kole.

„To pro mě osobně bude taková maturita,“ pousměje se. Pokud jde o maturitu pro jeho syna, s tou je to těžší. Zacha junior vystudoval první ročník na střední škole, druhák už ale nejspíš stíhat nebude. Zvlášť teď, když se připravuje s libereckým áčkem.

„Člověk má podvědomý pocit, že je špatně, když školu dává na druhou kolej. Ale dospěl jsem k názoru, že bych byl špatný rodič, kdybych teď tříštil jeho síly. Hokej je teď skutečně priorita,“ vysvětluje Zacha.

Kvůli svému snu se před lety přestěhovali z Brna do Liberce. Zjistili, že tam jsou podmínky lepší. Otec se vzdal své firmy, žijí z příjmu od sponzorů a od manželky.

Všechno prostě vsadili na jednu kartu.

Vystudovaný právník, ale v posledních letech hlavně trenér, agent, psycholog, kuchař... to je Pavel Zacha, otec talentovaného hokejisty Pavla juniora
Vystudovaný právník, ale v posledních letech hlavně trenér, agent, psycholog, kuchař... to je Pavel Zacha, otec talentovaného hokejisty Pavla juniora

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud