14. dubna 2016 • 15:17

Analýza přesilovek finalistů: Liberec zdobí důraz, Spartu chytrost

Autor: vrb, lah, hp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesilovky rozhodovaly a rozhodovat budou. To zní z táborů Liberce a Sparty před extraligovým finále. „My jsme se na jejich hru podívali, oni si nastudovali nás. Uvidíme, jak se s tím na ledě vypořádáme,“ pravil sparťanský kouč Josef Jandač. Deník Sport rozebral gólové akce při početních výhodách obou soupeřů z play off.



Bílí Tygři jsou v přesilovkách agresivnější v předbrankovém prostoru, jejich úspěšnost je 32,6 %. Spartě se zase vyplácela kombinace, využila 25,5 % početních výhod. Ale postupně, začneme u vítězů základní části.

Liberec má přetíženou pravou stranu, kde hru režírují špílmachři Michal Bulíř a Petr Vampola . Jejich střely a přesné přihrávky jsou smrtící, velice dobře však Severočeši operují na hranici brankoviště - mají také oproti Spartě větší poměr gólů z dorážek či po střelách, při nichž brankáři překáží ve výhledu clonící hráč. „Mají velmi dobré předbrankové prostory a vhodné typy hráčů, na tomto pracují hodně efektivně,“ přiznává Jandač .

Přitom nejde o žádné chasníky, kteří gólmanům překáží. Před brankou se pohybuje i nepříliš urostlý Jakub Valský. Jeho nespornou výhodou je, že se dokáže zapojit do kombinace, však také nahrál na dva přesilovkové góly v play off. „Musíme hrát pořád stejně a uvidíme, do čeho nás Sparta pustí. Až to začne, tak uvidíme, co půjde dělat. Ale myslím si, že když budeme hrát stejný poctivý hokej, tak bychom měli uspět,“ doufá Valský.

„Samozřejmě bude nejlepší nefaulovat a vůbec je k přesilovkám nepouštět,“ nabádá sparťan Michal Barinka . „Proti Boleslavi to sehráli často opravdu parádně, zaparkují hráče před branku a gólman vůbec nic nevidí. Zaměříme se na to,“ dodává.

nejproduktivnější hráči v přesilovkách

Liberec
Bulíř 3+0
Birner 2+1
Bakoš 2+0
Mojžíš 2+0

Sparta
Polášek 3+3
Hlinka 4+1
Forman 2+0

Statistiky se týkají play off . Nepočítají se góly při power play. Za asistenci je považována pouze přihrávka, ze které hráč bez přípravy či po krátkém držení kotouče vystřelí.

Sparťanskými tvůrci dosud byli Jaroslav Hlinka, Adam Polášek a Daniel Přibyl, bez něj se však tým musí kvůli zraněnému kolenu obejít. Ale tím dosud nejvýraznějším mužem v přesilovkách byl právě bek Polášek. Dokázal si od modré čáry najíždět do nebezpečných prostor, odkud se trefoval. Nebo důkladné plzeňské bloky oklamal naznačením a rozdával gólové přihrávky.

Druhá sparťanská formace se tolik neprosazovala, i tak byla nebezpečná. Miroslav Forman dvakrát skóroval z bezprostřední blízkosti nebo po secvičeném signálu Barinka tečoval nastřelení Lukáše Pecha.

„Utkáme se s nimi poněkolikáté, oni hrají pořád to samé, takže si to spíše jen připomenout a mít v hlavách, co hrají, a věděli to. Měli jsme na to mítinky, na kterých nám k tomu trenéři něco řekli,“ popisuje Valský.

Finále se tak ukáže, která ze strategií povede k vysněnému titulu.

Odkud Sparta a Liberec střílí góly v početní převazeFoto koláž iSport.cz

Představení extraligových finalistů: Získá titul Liberec nebo Sparta?
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud