1. srpna 2015 • 15:55

Šmíd se chystá na návrat do NHL v Liberci: Chci si užít rodinu

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ladislav Šmíd si poslední ostrý zápas zahrál 19. ledna, od té doby se na ledě neobjevil. Na návrat se devětadvacetiletý obránce připravuje spolu s hokejisty Liberce. Do sestavy Calgary by se rád vrátil v co nejlepší možné formě. Definitivně zavřené dveře však nemá ani do národního týmu. V pondělí se sejde spolu s některými dalšími hráči z NHL s koučem Vladimírem Vůjtkem.



Z terasy domu na konci ulice v poklidné části Liberce se otevírá výhled na Ještěd, který se majestátně tyčí k nebesům. „Nádhera. Až na tohle,“ upozorní Ladislav Šmíd na obří poutač na úpatí kopce, který široko daleko vytrubuje, že právě v těch místech sídlí obří market pro všechny řemeslníky, natěrače, budovatele, kutily, všeuměly i neumětele.

„Jezdíme sem každoročně, jen minulé léto jsme zůstali v Kanadě. Plánovali jsme rodinu, což se nakonec povedlo,“ vypráví spokojeně Ladislav Šmíd.

Sedmiměsíční dvojčata Zoey a Ladislav mezitím s rodiči pózují při fotografování a když se je kanadská maminka Ashley snaží přimět k úsměvu, začnou se chechtat na celé kolo. Kolem poskakuje psík Jassman. Zkráceně Jass. Náš hostitel se ho několika krátkými anglickými povely zpacifikuje. „Štěká anglicky,“ utrousí.

Ladislav Šmíd se chystá na návrat v LiberciFoto Michal Beránek (Sport)

Šmíd v Liberci vyrostl, rád se tam vrací, žijí tam jeho rodiče. „Táta je zasloužilej zahradník,“ připomene zasloužilého obránce a člena české Síně slávy po otázce, kdo se mu přes rok stará o vegetaci kolem domu. Letošní léto se vydařilo, slunečných dnů bylo až moc a v podhůří Jizerských hor je i v parných dnech příjemně. Ale bývají roky, kdy tu celé týdny proprší.

Urostlý bek nevypadá jako opalovací typ. Ovšem přizná se, že jindy by s manželkou vyrazil po sezoně na dva týdny na dovolenou i někam jinam. „Ale máme malé děti, takže jsme letěli rovnou do Čech, abychom je všem ukázali a trochu si to užili tady,“ pokračuje obránce Flames.

Ladislav Šmíd spolu s dvojčatyFoto Michal Beránek (Sport)

Jeho žena Ashley pochází z Edmontonu, brali se před třemi lety v Praze. Na svatbu tenkrát přiletěli i parťáci z týmu Oilers, kde působil, než ho vyměnili k nesmiřitelným rivalům do Calgary. To bylo něco nepředstavitelného, něco takového se stalo teprve podruhé v historii.

V posledních měsících kolem něj naopak zavládlo až záhadné ticho. Do zápasu nastoupil Ladislav Šmíd naposledy 19. ledna, od té doby nic. Klub byl na informace taky skoupý, zprávy o jeho zdravotním stavu se omezily na neurčitá tvrzení o zranění horní části těla.

„Jak to, že jste si na mě vzpomněli?“ zeptal se v jednu chvíli veterán devíti sezon v NHL. No, právě i proto, že to mlčení trvalo už docela dlouho.

Rozhovor s Ladislavem Šmídem čtěte v Nedělním Sportu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud