15. srpna 2017 • 19:30

Má miliony, ale jde do školy. Sjomin končí a bude studovat hutnictví

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to tak dávno, co ruský útočník Alexandr Sjomin hrál v NHL. Kdyby ho v červenci 2015 Carolina nevykoupila z kontraktu, měl by platnou smlouvu u Hurricanes ještě na příští ročník, a to rovnou na 7 milionů dolarů! Taková hvězda to byla. Místo toho ale přišel rok v Montrealu, další v Magnitogorsku a teď konec s hokejem. Dvojnásobný mistr světa jde místo toho na Sibiřskou federální univerzitu studovat hutnictví.



Když se podíváte na popis rodáka z Krasnojarsku zjistíte, že jde o ofenzivního rakeťáka, který hru nejen čte, ale dokáže jí i výtečně předvídat. Bruslení a kontrola puku mu jde na výbornou, body sbírá jako teenager Pokémony. Na draftu šel na řadu v prvním kole, za Washington dokázal vstřelit i čtyřicet gólů v sezoně.

Plat měl vždycky parádní, ve čtyřiadvaceti letech bral u Capitals 4,2 milionu dolarů a všechno vystoupalo až do roku 2013, kdy s ním Hurricanes podepsali pětiletou smlouvu v hodnotě 35 milionů dolarů. Balík hodný klubové superhvězdy.

Jenže z kontraktu ukrojil jen dva roky a Carolina ho vyplatila (do roku 2021 mu musí ročně posílat na účet 2,3 milionu dolarů). Pak zkusil štěstí v Montrealu, ale po patnácti zápasech ročníku 2015/16 zmizel v ruském Magnitogorsku. O pár měsíců později slavil Gagarin Cup, pak si střihl v Metallurgu ještě uplynulý ročník a nedávno se ukázalo, že byl rozlučkovým.

Sjomin se totiž vydal za novým dobrodružstvím, chce se stát inženýrem. Na Sibiřské federální univerzitě se zapsal na obor "Hutnictví a neželezné kovy". Konkrétně bude studovat teorie a technologie slévání neželezných kovů a slitin. Čeká ho tedy například stáž v železárnách.

To bude hodně netradiční působiště. Nicméně vydat se po kariéře protkané miliony dolarů cestou studia? Klobouk dolů před ním. Komu z hokejových fanoušků bude chybět, může si připomenout například dva kuriózní momenty jeho kariéry. Rvačku s Marcem Staalem a moment, kdy si zlatou medailí z MS rozsekl čelo.

VIDEO: Sjomin si se rvačkou moc nevěděl rady

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud