Miroslav Horák
29. října 2008 • 13:45

Čajánek se vrací, z KHL přijede elita

TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva kontrolní výjezdy Josefa Jandače do Ruska se vyplatily. Růžičkův pomocník se nedávno vrátil z inspekce po mapě KHL a přivezl nůši hráčských souhlasů pro úvodní misi nového trenérského štábu.



Jandač shlédl vybrané hráče minimálně v jednom utkání, některé i ve dvou případech. Jakmile uviděl Čechy v akci, na Růžičkův mobil spokojeně hlásil: „Růža, je to dobrý, naši jsou ve formě!“

Což samo o sobě není překvapení. Vedle Jágra je nejvíc vidět Jan Marek, řada dalších vévodí hře svých týmů. „Kluci v Rusku hrají opravdu dobře. A neusuzuji pouze podle toho, co jsem viděl.

Jedno či dvě utkání vám vše neodhalí. Získával jsem i kupu dalších informací,“ tvrdí Jandač, který se dostal i do zákulisí klubů a tam čerpal důležité zprávy.

Tandem Zbyněk Irgl-Josef Vašíček táhne Jaroslavl. Oba by se měli ocitnout i v první nominaci nového národního týmu. Ta vejde ve známost zítra odpoledne.

A měli by hrát spolu. „Zbyňek s Pepou mají rozhodně na to být tahouny našeho mužstva,“ míní Jandač. „Viděl jsem je proti Dynamu Moskva. Pro nás je to stabilní dvojka, oba kluci mají velký zájem reprezentovat. V Lokomotivu se na ně hodně spoléhá.“

Škoda jen, že jim jejich účelnou hru ničí paradoxně Alexej Jašin. Jandače to překvapilo, ale pohled na led z tribuny mu úsudek potvrdil. „Jašin už moc nebruslí, což hru jejich pětky dost limituje. V přesilovkách je Jašin stále silný, ale jinak ty naše dva kluky brzdí. Jašin je za zenitem,“ říká Jandač natvrdo to, co se v Rusku povídá zatím jen šeptem.

Do dobré formy se v Dynamu rozehrál Petr Čajánek, staronová tvář v reprezentaci. Trojnásobný světový šampion se v elitním dresu země ukáže po 18 měsících. A vedle něj přijal pozvánku i na jaře ještě zadák New Jersey Devils Karel Rachůnek. „Oba v Dynamu zastávají podstatnou roli,“ komentuje to Jandač.

Trenéři reprezentace se rozhodli, že nebudou trhat ruské vazby a nominovaným hráčům chtějí dopřát hru, na jakou jsou z KHL zvyklí. To zní logicky.

„V nároďáku nechceme trhat jejich způsob hry. Aby během tří dnů nemuseli svoje zvyklosti honem měnit. To by nebylo dobře.“ To by mohl být případ Tomáše Rolinka, jenž by se mohl objevit vedle Jan Marka, parťáka z Metallurgu.



Články odjinud


Články odjinud