14. července 2017 • 14:00

A co třeba přívlač? Tomu se říká aktivní a dobrodružná rybařina

Autor: jitka janoušková
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přívlač je rybolovná technika, která je určena pro lov dravých ryb. Její podstatou je to, že se rybář snaží rybu obelstít pomocí umělé nebo přirozené nástrahy. Tou pohybuje tak, aby co nejvíce napodobovala zraněnou rybu. Cíl je jasný. Vyprovokovat dravce k útoku na kořist, zaseknout a radovat se z úlovku.



Rybolovná technika vláčení patří k nejoblíbenějším rybářským disciplínám. Jde totiž a aktivní rybařinu, která bývá často i fyzicky náročná. Jde o metodu, která se stále vyvíjí, objevují se nové způsoby vedení nástrah, existuje nepřeberné množství nástrah i dalšího vybavení. K úspěšnému lovu rybář potřebuje ticho, aby číhajícího dravce nevyplašil, což obnáší naprosté splynutí s přírodou. Vláčet se může jak v pstruhových, tak v mimo pstruhových revírech. Existuje několik způsobů vláčení. K těm nejrozšířenějším mezi profesionály, amatéry i začátečníky je středně těžká přívlač. Touto technikou se loví štiky o velikosti kolem 60 cm i větší candáti. Technikou lehké přívlače se snaží lovec přelstít hlavně pstruhy či okouny. Závodníci a velmi zkušení rybáři, kteří vyrážejí na lov velkých ryb, například sumců, používají vybavení na ultratěžkou či těžkou přívlač.

Výbava na lehkou přívlač

Zřejmě nejpoužívanější technika na lov dravých ryb menších a středních velikostí je lehká přívlač. Chytají se takto okouni, pstruzi, menší štiky, candáti a boleni. K základní výbavě patří vláčecí speciály v délce od 1,80 do 2,50 metrů, s gramáží od 0 do 15 gramů. Co se týká navijáků, pak pro tuto techniku lovu jsou ideální ty s cívkou velkou 1500 až 2500 o síle vlasce 0,12 až 0,14 mm. Nosnost pletenek by měla být do 5 kilo. Čím rybu navnadit? Pokud dáváte přednost nástražným rybkám, pak můžete vyzkoušet plotičky, střevličky východní nebo slunky (velikost do 7 cm). Z umělých návnad pak fungují wobblery, rippery nebo twistery (velikost do 5 cm).

Foto Shutterstock

Středně těžká přívlač

Chystáte se na pořádnou štiku či candáta, potěšil by vás velký jezerní pstruh? Pak na tyhle větší kousky budete muset políčit technikou střední přívlače. Prut budete potřebovat dlouhý 2,10 až 2,7 metru o gramáži od 10 až 30 do 40 až 80 gramů. Doporučují se navijáky s cívkou 3000 nebo se dají použít i menší multiplikátory. Vlasec by měl být silný od 0,18 do 0,25 mm a pletenky by měly mít nosnost něco málo pod deset kilo. Jako návnadu lze použít mrtvou rybku velikosti 10 až 15 cm, k nejoblíbenějším patří okouni, plotičky, hrouzci. Na lov skutečně velkých ryb (sumec, štika, candát) ze břehu, broděním i z loďky se používá technika těžké přívlače se silně dimenzovaným náčiním.

Bez bižuterie to nejde

Zkušení rybáři už ví, že při vláčení se bez rybářské bižuterie, tedy bez lanek, karabinek či obratlíků, neobejdou. Tyto drobné vychytávky totiž zajistí, že větší dravé ryby nepřekousnou základní šňůru ve snaze dostat se na svobodu. Obratlík zase zabrání nadměrnému kroucení vlasce a jeho následnému zamotání. Karabinky usnadňují lov, snadněji se s nimi přehazují nástrahy.

Čím navnadit?

Nástrahy na přívlač mohou být přirozené a umělé. K těm přirozeným patří hlavně mrtvé rybky. Umělých nástrah je nepřeberné množství, například plovoucí, potápivé či hlubinné. Vyrábějí se v různých barvách, mohou vydávat různé zvuky, fosforeskovat atd. Kdy chodit vláčet? Podle zkušených rybářů je to nejlepší po ránu nebo navečer. Obzvlášť úspěšný lov pak bývá, když je voda mírně zakalená.

Co můžeme lovit?

V hlubších a táhnoucích se lovných místech si můžeme počíhat na sumce. V blízkosti úkrytů a tam, kde se to jen hemží drobnými rybkami, je nejlepší počíhat si na štiku. Candáti a jejich doprovod v podobě okounů se rádi zdržují u dna, u přítoků a v místech, kde najdou bezpečný úkryt. Ve stojatých i tekoucích vodách je možné lovit boleny a tlouště. Boleni se často prozradí honem na rybky těsně pod hladinou.

Kvalita prutu

Pruty na přívlač bývají jedno a více dílné, na velké vody se používají pruty delší a složené ze tří dílů. Na přívlač se určitě nehodí pruty teleskopické, které jsou méně ohebné i méně citlivé. Kvalitní prut na přívlač poznáte i podle oček. Ta musí vydržet i souboj s většími rybami, jejich průměr pak ovlivňuje i délku náhozu. Očka by měla být, na rozdíl od prutů třeba kaprových, i odolnější vůči oděru vlasce nebo šňůry. Před nákupem si vyzkoušejte i rukojeť prutu, která by měla pohodlně sedět v ruce, a sedlo, které by mělo pevně držet při práci s navijákem. Co se týká používání vlasce nebo pletené šňůry, je to snadné. Použití vlasce nebo šňůry záleží na rozhodnutí a zvyklostech rybáře.

Články odjinud


Články odjinud