16. dubna 2014 • 11:22

Pistoriusův proces bude na více než dva týdny odročen

Autor: ČTK
Soudní proces s jihoafrickým handicapovaným atletem Oscarem Pistoriusem, který je obviněn z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové, bude po čtvrtečním jednání na více než dva týdny odročen. Soudkyně Thokozile Masipaová dnes oznámila, že se rozhodla vyhovět žádosti státního prokurátora, s jehož návrhem souhlasila i obhajoba, a odročí proces na 5. května.


Obžaloba uzavřela případ před soudem 25. března a od 7. dubna proces pokračuje předvoláváním svědků obhajoby. Jako první se na svědeckou lavici posadil šestinásobný paralympijský šampion, jenž u soudu popsal, jak Steenkampovou zastřelil. Po dvou dnech výpovědí začal žalobce Gerrie Nel s tvrdým křížovým výslechem, který po pěti dnech ukončil v úterý.

Pistoriusův obhájce Barry Roux oznámil, že hodlá předvolat zhruba 14 až 17 svědků. Ti by měli podpořit atletovo tvrzení, že Steenkampovou vloni během valentýnské noci zastřelil omylem. Žalobce ale závodníka s podkolenní amputací obou nohou viní z promyšlené vraždy, za níž mu hrozí až 25 let vězení.

Rozsudek v případu, který se před soudem projednává už od 3. března, padne nejdříve 16. května. Podle původních plánů měl proces trvat do 20. března.

Články odjinud


Články odjinud