17. dubna 2014 • 21:13

V Brně na dálku fandily Kometě tisíce lidí, porážka je zklamala

Autor: ČTK
Finále hokejové extraligy dnes sice odstartovalo ve Zlíně, tisíce fanoušků však do ulic vyrazily také v Brně. Modrobílé šály a dresy brněnské Komety se začaly v centru rojit už odpoledne, večer se příznivci klubu sešli pod dvěma velkoplošnými obrazovkami na Moravském náměstí, případně alespoň před televizory a plátny v hospodách. Vzhledem k třígólovému přídělu od PSG Zlín však brněnští fanoušci mnoho radosti nezažili.


V oploceném areálu, který vyrostl na Moravském náměstí, se příznivci Komety scházeli už dvě hodiny před zápasem. Když utkání začalo, bylo jich tam asi 5000 až 6000, řekl ČTK mluvčí Městské policie Jakub Ghanem. Odhad zpravodaje ČTK je asi o třetinu nižší.

Na dění v areálu dohlížela pořadatelská služba, v povzdálí zůstávali policisté a strážníci. Mnoho starostí však při zápasu neměli.

Atmosféra ze začátku nebyla příliš bouřlivá, výjimku tvořilo pár předních řad před obrazovkami. Mnozí fanoušci vzadu spíše přemýšleli nad tím, jak vyzrát na dlouhé fronty u stánků s pivem. Než se stačili dostat do varu, prohrávala Kometa o dva góly.

O nic nejde, je to teprve první zápas, uklidňovali se navzájem brněnští fanoušci, zatímco hrstka příznivců Zlína, kteří raději nechali doma žlutomodré dresy a šály, nenápadně slavila druhou branku v síti brněnského gólmana Jiřího Trvaje.

Ve druhé a třetí třetině za stavu 3:0 už fanoušci reagovali na výzvy moderátora ke skandování či zpěvu jen vlažně. Brzy po závěrečném hvizdu se dav rozptýlil, většinou směrem k železničnímu nádraží.

Semifinálové zápasy se Spartou sledovali Brňané na plátně před Místodržitelským palácem. Kometu tam podle organizátorů přišlo podpořit postupně přes 18.000 lidí, kteří dramatičtější zápasy prožívali velmi emotivně. Například v pondělí jejich fandění příliš nepotěšilo návštěvníky Velikonočního festivalu duchovní hudby v nedalekém kostele svatého Jakuba. Hluk, který tam pronikal zvenčí, podle recenzentů ovlivnil zážitek z koncertu houslistky Ivy Bittové.

Články odjinud


Články odjinud