18. dubna 2014 • 16:34

Zraněná snowboardistka Samková už chodí bez berlí

Autor: ČTK
Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková už chodí bez berlí. Na kotníku, který si zlomila při tréninku na závod Světového poháru v polovině března ve švýcarském Veysonnaz, má sice stále zpevňující ortézu, ale tu už jí za deset dní lékaři nejspíš sundají a Samková bude moci zahájit kompletní rehabilitaci.


"Už pobíhám jako laňka přes týden," prozradila Samková při návštěvě Pražského hradu, kde prezident České republiky Miloš Zeman přijal členy olympijské výpravy ze Soči. Ještě nedávno dostala od lékařů příkaz, aby hlavně ležela a dala kotníku klid. "Bylo mi vynadáno, že se mám zklidnit, ale teď už to srostlo a je to v pohodě," podotkla Samková.

Je předpoklad, že by jí lékaři mohli ortézu 28. dubna sundat. Už nyní Samková rehabilituje, horní polovinu těla posiluje. "Pak už by rehábka měla probíhat naplno, připojí se k tomu ta noha, podle toho, jak bude moct," plánovala. Za lékaři dochází do vojenské nemocnice v Praze ve Střešovicích.

Před návštěvou u prezidenta stihla dnes Samková ještě zajít do stáje za svým koněm Pepínem. "Vyčistila jsem ho a počítám, že po dvou třech dnech od sundání ortézy bych se mohla jít na něm projet," nemohla se dočkat. "Navíc můžu jezdit bez sedla, nemusím mít nohy ve třmenech," uvedla.

Protože v olympijské sezoně byla v tréninkovém zápřahu od července do března, nechce nyní chvíli hory ani vidět. Chce se spíš vydat na exotickou dovolenou do Jižní Ameriky. "Vybírám podle toho, kde je dobré jídlo, tak uvidíme," prozradila s úsměvem.

Přípravu zahájí až v srpnu, předtím uspořádá ještě dva kempy ježdění na koni pro děti. "V srpnu už bude soustředění na Dukle v Liberci, suchá příprava, ale to je daleko," uvedla.

Za sebou má i extrémní zážitek, minulý víkend se proletěla s českým akrobatickým pilotem Martinem Šonkou při jednom ze závodů Red Bull Air Race v Chorvatsku. "To bylo fakt hustý. Nejlepší to bylo vzhůru nohama," líčila nadšeně. Měla prý ale i strach. "To když mi začali vysvětlovat, jak mám otevřít padák, kdyby to začalo padat," dodala s úsměvem.

Články odjinud


Články odjinud