18. dubna 2014 • 20:35

Chomutov prohrál s Kladnem 2:3 a sestoupil z extraligy

Autor: ČTK
Hokejisté Chomutova sestoupili po dvou letech z extraligy. V dnešním utkání 11. kola baráže o účast v nejvyšší soutěži Severočeši prohráli s Kladnem 2:3, ale o jejich osudu bylo po výhře Olomouce nad Mladou Boleslaví 5:4 v prodloužení definitivně jasno už zhruba deset minut před koncem duelu. Piráti prohrávali už 0:3, ale nezachránilo by je, ani kdyby dokázali duel otočit.


"Těžko hledat slova, začali jsme dobře, ale pak jsme zase hodně zápasů po sobě prohráli. Baráž se lámala domácí prohrou s Olomoucí 1:3. Sice jsme minulé kolo v Olomouci vyhráli, dneska jsme prohráli, ale dozvěděl jsem se výsledek, takže by nám to stejně dneska nepomohlo," řekl chomutovský střelec David Hruška.

"Určitě je to nejhorší okamžik v mé kariéře. Před dvěma roky jsme extraligu vybojovali, teď z ní padáme, určitě to není nic příjemného, ale je tu silné zázemí, skvělá mládež a neměl by být problém se vrátit," věřil sedmatřicetiletý Hruška, který by u toho rád byl, přestože mu končí smlouva. Není ale jasno o budoucnosti klubu, protože majitel klubu Jaroslav Veverka starší chce s podporou skončit.

Domácí Piráti vstoupili do boje o naději na udržení proti jistě sestupujícímu Kladnu mírně aktivněji, ale větší šanci měl ve čtvrté minutě hostující Majeský, jehož ránu Martin Růžička vyrazil. Středočeši se pak ubránili při Procházkově akci a v deváté minutě se dostali do vedení. Majeský objel branku, našel volného Pateru, který zamířil do odkryté klece.

Ve druhém dějství nejdříve ve 24. minutě Zagrapan trefil tyč a sudí dlouho zkoumali situaci na videu, než bylo jasné, že gól nepadl. Pak se hosté ubránili při Tenkrátově vyloučení a následně se jim naskytla po trestech pro Hromase a Bomersbacka na 55 vteřin přesilovka pěti proti třem.

Při ní nejdříve mohl vyrovnat Gajovský, který ale po úniku Cháberu forhendem nepřekonal. Fauloval jej Majeský, ale Kladnu stačila ke zvýšení výhoda čtyř proti třem. Patera našel na levém kruhu Miloslava Hořavu a ten překonal přemísťujícího se chomutovského gólmana.

Za 36 vteřin se opět radovali Rytíři, když si Procházkův pokus odražený od zadního mantinelu srazil do branky Martin Růžička, který zůstal chvíli bezmocně ležet v brankovišti. Následně jej vystřídal Kostúr. Domácí se nevzdali, pomohly jim přesilovky. Hráli tři za sebou a v té poslední Stehlík trefil levý horní roh.

A následoval další nápor, Rytíři odolávali až do 45. minuty, kdy Ondřej Kaše z dorážky snížil na rozdíl jediné branky. Při dalším tlaku ale Kladno odolalo a domácí nevyrovnali ani v závěru, kdy hráli po trestu ve hře pro Daleckého téměř pět minut přesilovku podpořenou power play.

"My se chceme s baráží důstojně rozloučit. Hráče jsme nabádali, abychom v Chomutově nezklamali. Po morální stránce jsme to zvládli. Samozřejmě Chomutovu se hrálo hůř, protože vidíme, jak se hraje hráčům, kteří by chtěli být v extralize a vzdaluje se jim to. Víme to z vlastní zkušenosti," prohlásil trenér Kladna Jan Neliba.

Chomutovští prožívali zklamání, které potkalo Kladno už v neděli v Olomouci. "Těžko se to popisuje. Byla to těžká sezona a odrazila se i na baráži. Mužstvo chtělo, ale nedávali jsme góly. Život jde dál, nedá se ni dělat. Je to těžké," prohlásil kapitán Pirátů Ľuboš Bartečko.

"Sedlo to na nás už od prvního přípravného zápasu, nemohli jsme se dostat na vítěznou vlnu, nedokázali jsme vyhrát dva tři zápasy za sebou a to dělalo velký rozdíl mezi tím, kde jsme mohli být a jsme teď. Strašně moc změn v sezoně, to není taky dobré pro mužstvo. Těžké to bylo," dodal Bartečko.

Články odjinud


Články odjinud