23. dubna 2014 • 14:23

Moravec si čistil hlavu na horách a ještě vyrazí na lyže se ženou

Autor: ČTK
Zatímco jeho tři olympijské medaile ze Soči obdivovali návštěvníci výstavy v Letohradu, biatlonista Ondřej Moravec se s nadsázkou řečeno dotýkal nebe. S kamarádem horským vůdce našel minulý týden klid v Jižním Tyrolsku, kde se věnoval oblíbenému skialpinismu a lezl až do výšky tři tisíc metrů.


"Užil jsem si to náramně," řekl Moravec ČTK. "Moře moc nemusím, tak na tři dny. Skialpinismum je pro mě ten nejlepší relax. Během sezony je hlava pořád v zápřahu a tady vypnu, nemusím na nic myslet a nikdo neotravuje."

Kouzlo skialpinismu objevil v šestnácti sedmnácti letech, ale až do loňska chodil většinou po horách v Česku a na Slovensku. Loni poprvé zdolával výšky okolo 3500 metrů nad mořem, letos byl v Jižním Tyrolsku nejvýše okolo 3000 metrů. Na túry chodil z chaty Lavarella, která je uprostřed rozsáhlé náhorní plošiny Senes-Fanes.

"Měli jsme luxusní počasí, celou dobu bylo nádherně," řekl Moravec, kterého doprovázel horský vůdce Branislav Adamec. "Je to kamarád a vím, že díky tomu byli doma klidnější. Je to jeho práce. Ví kam jít, co je risk, co ještě schůdné. Tady to nebylo extrémní, ale byly tam super dlouhé sjezdy. Užil jsem si to," řekl Moravec.

Skialpinistické vybavení pro něj není o moc těžší, než když se prohání po tratích s malorážkou na zádech. "Je to dovolená a zároveň příjemná tréninková zátěž. Na zádech mám místo flinty batoh, takže to vyjde skoro nastejno," uvedl devětadvacetiletý biatlonista.

Moravec v Soči získal stříbro ve stíhacím závodu a smíšené štafetě a bronz v závodu s hromadným startem. Medaile už má po výstavě opět doma a při pohledu na cenné kovy si hned vybavil podrobnosti. "Ještě to není tak dávno, takže je to živé. Zrovna jsem dával dohromady fotky ze skialpů a prohlížel také fotky z olympiády a zjistil, že jich mám málo. Chtělo by to víc fotek na památku," řekl Moravec.

Ač se cítí odpočinutý a nabitý energií, ještě si užije týden volna. A znovu na sněhu, tentokrát pojede s manželkou Veronikou sjezdovat na ledovec. "Má nasněžit, tak se těším. Až se vrátím, tak začne pomalu trénink," uvedl Moravec.

Články odjinud


Články odjinud