24. dubna 2014 • 10:30

Phelps před návratem do bazénu tlumí očekávání

Autor: ČTK
Osmnáctinásobný olympijský vítěz v plavání Michael Phelps tlumí před svým návratem do bazénu očekávání. Osmadvacetiletý Američan tvrdí, že hodlá znovu závodit především pro zábavu.


Phelps ukončil veleúspěšnou kariéru po olympijských hrách v Londýně 2012, nicméně loni na podzim začal opět trénovat a zapojil se do amerického antidopingového programu. Návrat nejúspěšnějšího olympionika historie se odehraje na mítinku v městě Mesa v Arizoně, kde dnes Phelps absolvuje rozplavby na 100 m motýlek a v pátek na 50 m volný způsob.

"Je skvělé být zase zpátky ve vodě a v tréninkové skupině. Jsem uvolněnější než dřív. Hodně se směju, jsem šťastnější, dělám fórky. Jsem takový děda naší mladé skupiny. Už jsem starý muž," řekl Phelps na středeční tiskové konferenci, na níž dorazil neoholený a bez smlouvy s výrobcem plavek. "Nemám podepsané žádné kontrakty, nikdo mě k tomuhle nenutil. Dělám to sám pro sebe," dodal.

Ačkoli se Phelps vyhýbal odpovědím na otázky, zda se vrátil s vidinou na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru, naznačil, že návrat navzdory tvrzení o zábavě myslí vážně. "Těším se na to, kam mě moje cesta zavede, a řekl bych, že ta cesta začíná teď," řekl majitel 45 zlatých medailí z OH a MS.

Ještě před Riem čeká plaveckou elitu příští rok mistrovství světa v Kazani. Kvalifikační proces amerického týmu je tentokrát komplikovanější než obvykle a začíná už letos. To si Phelps uvědomuje. "Samozřejmě vím, že pokud chci závodit na vysoké úrovni, musím to udělat už letos v létě," jenž po návratu k tréninku zhubnul zhruba 13 kilogramů.

S tím, že se jeho comeback může zařadit k těm neúspěšným, si hlavu neláme. "Dělám to sám pro sebe. Pokud nebudu tak úspěšný, jak si myslíte, že bych mohl nebo měl být, a budete mít pocit, že tím znehodnocuju svou kariéru, tak to bude jen váš názor," řekl Phelps novinářům.

Články odjinud


Články odjinud