28. července 2014 • 19:37

FIFA žádá prošetření rasismu kandidáta na šéfa svazu v Itálii

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní fotbalová federace FIFA nenechala bez povšimnutí rasistickou poznámku hlavního kandidáta na předsedu italského svazu Carla Tavecchia a požaduje prošetření případu. Tavecchio popsal africké hráče jako "pojídače banánů", což vzbudilo rozruch. Svá slova nyní označil za nevhodná, kandidaturu však stahovat nebude.


Jednasedmdesátiletý šéf Italské amatérské ligy se koncem minulého týdne zapojil do diskuse na téma přílivu zahraničních hráčů. Dopustil se však při tom poznámky s rasistickým podtextem. FIFA proto dnes písemně požádala italskou federaci, aby učinila potřebné kroky, rozhodla a následně podala FIFA zprávu.

Tavecchio v proslovu při shromáždění domácí amatérské ligy navrhl, aby si Itálie vzala příklad z Anglie a jejích přísných norem pro fotbalisty ze zemí mimo Evropskou unii. "V Anglii identifikují přicházející hráče, a pokud to jsou profesionálové, mohou hrát. U nás je místo toho nějaký 'Opti Poba', který dosud jedl banány a najednou hraje v základní sestavě Lazia," rozohnil se Tavecchio.

Nadále však má údajně podporu a kandidaturu stahovat nebude. Podle médií ale prvoligové kluby v Serii A nyní zvažují, že už pro něj ve volbách hlasovat nebudou. Předchozí svazový šéf Giancarlo Abete odstoupil v červnu po debaklu Italů na mistrovství světa v Brazílii. Nové volby se uskuteční 11. srpna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud