22. srpna 2014 • 15:50

Bývalý brankář Kořínek už je v golfu českou špičkou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Před rokem vyměnil Aleš Kořínek poměrně narychlo slušně rozjetouu fotbalovou kariéru za golfové greeny. Bývalý dlouholetý brankář Zlína je přes rok profesionálem s holemi a na Albatrossu poprvé okusil atmosféru elitní European Tour. Po dvou kolech D+D REAL Czech Masters sice neprošel cutem do víkendových kol, ale v pátek zahrál solidní výsledek -1.


"Hraju golf osm let, jeden rok jako profesionál, takže to je pro mě opravdu pecka a pocta, že jsem mohl hrát," zářil Kořínek. V prvním kole zahrál 77 ran, ve druhém se zlepšil na 71 a se skóre +4 neprošel cutem. "Tohle ale byla obrovská zkušenost. Hrál jsem se svým oblíbeným hráčem Jackem Dohertym. Byl jsem nadšený."

Jednatřicetiletý Kořínek se loni ve Zlíně nedohodl na smlouvě a rozhodl se udělat radikální řez. Odložil brankářské rukavice a začal se věnovat oblíbenému golfu. "Možná to bylo rychlé rozhodnutí, ale měl jsem pro to dost důvodů. Nelituju," řekl rodák z Vlkoše na Kyjovsku. "Tohle je nový sport, šel jsem do golfu naplno. Jsem rád, že hraju sám za sebe a nemusím ohlížet na lidi kolem sebe," pochvaloval si Kořínek.

Že neudělal špatné rozhodnutí, dokazují jeho výsledky. Po roce se usadil mezi českou špičkou, což potvrdil na Albatrossu ve druhém kole. "Vím, že když hraju v pohodě, že se mohu rovnat i s hráči, kteří jsou mými vzory, kteří šli se mnou ve flightu. Byl to stabilní golf, jaký bych si představoval. Ukázalo se, že jsem toho schopen."

V prvním kole doplatil na nervozitu, kterou dlouho nepamatuje. "Docela mě dostala. Když jsem vzal driver do ruky, měl jsem ruce doslova dřevěné. Kdysi na fotbale, když jsme se Zlínem jeli na Spartu, tak jsem byl nervózní už v Průhonicích, ale takhle snad nikdy ne. Šest jamek jsem nebyl schopen pořádně švihnout," řekl Kořínek. "Nebylo to příjemné, už to nechci zažít. Když hraju v klidu bez stresu, je to lepší," doplnil.

Golfový život je proti fotbalu naprosto rozdílný. Hráč se musí starat sám o sebe. "Ve fotbalu se jiní starali o nás," konstatoval Kořínek.

Účastnické karty na evropské turnaje nižší kategorie Challenge Tour už nějaké dostal, ale problémem jsou finance. "Hledáme v Česku super golfistu, rád bych se jím stal třeba i já, ale pořád je tady málo partnerů, kteří by hráče podporovali a dávali jistotu, že může hrát a hrát," řekl Kořínek. Výjezd na jeden turnaj vyjde golfistu skoro na 30 tisíc korun, a pokud neprojde cutem, nevydělá ani korunu. "Nedáte třikrát cut a máte problém," řekl.

V Evropě Kořínek absolvoval sedm turnajů Challenge Tour a nyní si poprvé zahrál mezi evropskou elitou. Rozdíl je podle něj obrovský. "Nedá se to srovnat. I na Challenge jsou super hráči, ale tady jsem přišel na driving, zamyslel jsem se a najednou koukám - na jedné straně Stephen Gallacher a na druhé Paul Lawrie. Hráči, na které jsem koukal v televizi a teď jsem s nimi pálil míče," zářil Kořínek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud