2. září 2014 • 13:17

Medaile jsou důkazem, že jdeme správným směrem, věří Bouška

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zlato z časovky a bronz ze silničního závodu, tak vypadá vizitka Jiřího Boušky po mistrovství světa handicapovaných cyklistů v americkém Greenville. Čtyřiatřicetiletý závodník vnímá tyto úspěchy jako potvrzení toho, že se s trenérem Danielem Tremlem vydali sice tvrdou, ale správnou cestou.


Bouška vystoupal na mistrovství světa na nejvyšší stupínek po pěti letech a z duhového trikotu světového šampiona měl obrovskou radost. "Pro nás závodníky to je ještě o něco více než ty medaile," uvedl po dnešním návratu do Prahy.

Cyklista, jenž prodělal dětskou mozkovou obrnu levé půlky těla, se dlouhodobě držel ve špičce, ale stále mu chyběl pověstný kousek, aby navázal na předešlé triumfy. "Chyběla tomu ta třešnička, ale podařila se nám systematicky vyšperkovat závěrečná příprava, aby to bylo úplně top. Letošek je pro nás v tomto ohledu přelomový," připustil Bouška.

"Beru to jako potvrzení toho, že jdeme správnou cestou. Postupně se tam prokousáváme už čtvrtý rok a výkonnost jde pořád nahoru. Už na dráhovém šampionátu v Mexiku z toho bylo čtvrté místo, teď ta silnice je takovým vygradováním celého roku," doplnil Bouška.

Společně s Tremlem se jim podařilo dokonale naladit formu ve správný čas. "To načasování bylo naprosto skvělé, protože forma šla nahoru už od posledního 'svěťáku' ve Španělsku. Měli jsme pak ještě tři neděle na to, abychom to doladili a klaplo to v podstatě na hodinu přesně. Jak švýcarský hodinky," pochvaloval si Bouška.

Nahrávala mu i trať v zámoří. "Když jsme tam přijeli a šli si projet trať, bylo mi jasné, že mi vyhovuje. Jelo se mi na ní opravdu dobře."

Možnosti dalšího zlepšení výkonnosti jsou podle jeho odhadu minimální. Ale existují. "Strašně těžko se to hledá a musí se nad tím opravdu přemýšlet. V sezoně šlo celkově všechno jako po drátkách. Člověk není dokonalý nikdy a máme tam výtky, na kterých budeme pracovat. Ale už to jsou opravdu drobnosti, které se třeba ani netýkají samotného tréninku, ale toho, jak člověk musí pracovat sám se sebou," řekl Bouška.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud