15. září 2014 • 12:55

Ve čtvrtek má premiéru dokument o Dukle "Hrdý na svůj klub"

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0

Ve čtvrtek bude mít premiéru dokumentární film "Hrdý na svůj klub" mapující slavnou historii i současnost fotbalové Dukly Praha. Diváci snímek režiséra Luďka Svobody poprvé uvidí od 19:30 na stadionu Juliska, kde vznikne improvizované letní kino.



"Zjistili jsme, že legendy, které vzhledem ke svému věku postupně odcházejí, tady nejsou nějak zaznamenány. Pro nás by měla být povinnost legendy uchovat pro současné a mladší generace, aby měly možnost se jednou podívat na audiovizuální záznam toho, jací tenkrát ti hráči byli. To byl prvotní důvod se do toho pustit," řekl na tiskové konferenci režisér Svoboda.

Film se stopáží 75 minut především mapuje časy, kdy fotbalisté Dukly výrazným způsobem promlouvali do dění na domácí i mezinárodní scéně. "Natočili jsme zhruba 50 hráčů - legend a funkcionářů. Každý nám vyprávěl svůj úhel pohledu, jak to prožíval předtím a potom. Z toho jsme vytvořili archivní střihový dokument, který samozřejmě nemůže pochytit všechno. Bylo by to spíš na několikadílný seriál," přidal Svoboda.

Letní kino na Julisce bude mít kapacitu 1800 míst. Vstupenky v předprodeji stojí 120 korun, na místě o čtyřicet korun víc. Zatím není úplně jisté, kde a v jaké míře se dokument, jehož vznik stál zhruba milion korun, objeví po čtvrteční premiéře.

"Pro nás je velmi důležité, aby fotbalisté nebo hráči, hráčky a lidé v klubu nikdy nezapomněli na to, co bylo, na to v přítomnosti navázali, co nejlépe pracovali a vytvořili zázemí a podmínky pro další generace. Ty se díky takovému dokumentu mohou podívat zpět a uvědomit si, jak krásné věci lze dokázat," řekl předseda představenstva Dukly Michal Prokeš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud