6. března 2015 • 11:03

Suverénní Maslák a dalších pět Čechů se probojovalo do finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pavel Maslák bude v sobotu v pražské O2 areně obhajovat titul halového mistra Evropy v běhu na 400 metrů. Hlavní hvězda českého týmu dnes s přehledem zvládla rozběh i semifinále, stejně jako Denisa Rosolová na ženské čtvrtce. Do bojů o medaile prošel i Petr Svoboda v závodu na 60 metrů překážek, kterého čeká finále na závěr dnešního programu. Do finále postoupili také tyčkař Jan Kudlička, výškařka Michaela Hrubá a běžkyně Kristiina Mäki na trati 3000 metrů.


Do semifinále závodu na 800 metrů se kvalifikovala Lenka Masná, zatímco pokus mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové prosadit se na osmistovce skončil nezdarem.

Maslák v rozběhu s vypuštěným závěrem dosáhl času 47,23, v semifinále byl výrazně rychlejší (46,46). A i když opět šetřil síly, žádný ze soupeřů jeho výkon nepřekonal. "Naplno jsem určitě nešel. Ale tak jsem to měl nastavené v hlavě. Zítra si to nastavím jinak a mělo by to být lepší," věří si halový mistr světa.

Další český semifinalista Patrik Šorm měl na posledních metrech kolizi a cílem propadl v čase 47,70 o pět setin za druhým postupujícím. Semifinále bylo konečnou i pro Jana Tesaře, druhého čtvrtkaře letošních evropských tabulek za Maslákem.

Rosolová si v rozběhu pohlídala postupové druhé místa, své semifinále pak vyhrála v letošním osobním maximu 52,48. Rychlejší byla jen Ukrajinka Natalija Pyhydová o čtyři setiny. "Čekala jsem větší nápor soupeřek. Naštěstí mi vydržela energie a v posledním úseku jsem již stihla sledovat na obrazovkách, jak velký mám náskok," libovala si po jasném vítězství o půl sekundy držitelka evropského zlata z haly z Paříže 2011.

Překážkář Svoboda rozběhu zaběhl své letošní maximum 7,66, které v semifinále vylepšil na 7,61 a ve svém běhu obsadil druhé místo. Do finále postoupil celkově pátým časem.

Halovému evropskému šampionovi z roku 2011 přitom v semifinále nevyšel start. "Špatně jsem vyběhl z bloků, jako sprinter jsem zůstal s hlavou dolů. První překážka nebyla ideální, ale pak už jsem to byl já. Dokázal jsem zabrat a přejel jsem (Brita) Clarka," řekl Svoboda. "Myslím, že ve finále se dá běžet pod 7,60," dodal. O útoku na medaile však nemluví. "Ve finále se mohou dít věci, ale favorit rozhodně nejsem," prohlásil český rekordman, jenž má za sebou léta zdravotních problémů.

Také tyčkař Kudlička si v kvalifikaci vylepšil letošní maximum na 570 cm a obsadil páté místo. Michal Balner překonal jen 545. Na hraně vyřazení byl světový rekordman Renaud Lavillenie z Francie, ale napotřetí svou základní výšku 570 cm s obrovskou rezervou překonal.

V kvalifikaci tyčkařek neuspěla žádná z tria českých atletek, loňská vicemistryně světa z haly Jiřina Ptáčníková skončila výkonem 445 cm čtrnáctá. O limitní výšku 460 se po dvou nezdarech na 455 pokoušela jednou a neuspěla.

Teprve sedmnáctiletá výškařka Hrubá se probojovala do finále díky osobnímu rekordu 191 cm. V sobotu může znovu zkusit zaútočit na český juniorský rekord, dnes bylo 194 cm nad síly stříbrné medailistky z loňského MS juniorů.

Mäki si zajistila přímý postup ze čtvrtého místa ve svém rozběhu, byť mezi dvanácti finalistkami dosáhla nejhoršího času (9:04,72). "Neřekla bych, že to byl snadný postup, ale ani to nebylo těžké. Celý běh byl vyrovnaný a cítila jsem se dobře. Když to ale jde, není to nic těžkého," řekla Mäki.

Masná celý rozběh na 800 metrů absolvovala v závěsu za hlavní favoritkou Jenny Meadowsovou z Británie, která ji dotáhla k nejlepšímu letošnímu výkonu 2:03,25. Hejnová experiment s přechodem na půlku nezvládla, v pomalém běhu neměla síly na finiš a časem 2:05,34 skončila celkově patnáctá.

"Asi jsem doplatila na nezkušenost. Závod se rozběhl hrozně pomalu a já tohle neumím běhat. Kdyby se běželo od začátku tempově a rychle, tak bych to, myslím, uvisela. Takhle bohužel," řekla zklamaná Hejnová.

Masná byla naopak maximálně spokojená. "Chytla jsem v rozběhu Jennifer (Meadowsovou), takže mi bylo jasné, že se povezu za ní. Věřila jsem, že další holky z toho budou mít strach, protože znají její jméno i její styl běhu," popsala Masná svoji úspěšnou taktiku.

Do semifinále mužské osmistovky pronikl díky času Matěj Pavlíček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud