6. března 2015 • 17:45

Maslák si spravil náladu a je připraven atakovat evropský rekord

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jako den a noc byly dnešní dva běhy z hlediska pocitů čtvrtkaře Pavla Masláka. Zatímco v dopoledním rozběhu čtyřstovky na HME v Praze se trápil, v odpoledním semifinále už cítil, že je zpět ve své kůži. Do sobotního finále postoupil naprosto s přehledem v nejrychlejším času 46,46 sekundy, byť v závěru už sledoval velkoplošnou obrazovku a šetřil síly. Vlastně je v boji o finále šetřil už od startu.


Dopoledne byl trochu rozmrzelý. "Jsem takovej staženej," postěžoval si. Ale všechno bylo podle plánu. "Rozběh byl rozcvičkou na ostatní běhy," řekl největší favorit této disciplíny. Ve finále by to měla být ještě úplně jiná písnička. "Prioritou je vítězství, ale teď se cítím dobře a mohl by z toho být docela dobrý čas," předpovídal obhájce titulu před sobotním finále.

Polovinu dnešního závodu běžel zhruba o necelou sekundu pomaleji, než by mohl. "Bylo to tak na 90 procent. Naplno jsem to určitě nešel. Ale tak jsem to měl nastavené v hlavě. Zítra si to nastavím jinak a mělo by to být lepší," věří si. I proto, že bez problémů dnes odrazil útok soupeřů ve finiši. "Abych byl v pohodě na prvním místě."

Finiš stihl sledovat na velkoplošné obrazovce, která je vedle cílové rovinky. Dopoledne se totiž otáčel na soupeře a zbytečně se vysiloval. "Teď už sem zjistil, kde obrazovky jsou a díval jsem se tam. Dokonce si myslím, že možná až moc," usmíval se Maslák v narážce, že finiš sice kontroloval, ale soupeři se mu přiblížili.

Ve finále už by měl všem utéct, pokud poběží sto procent. "Lidé si pamatují medaile, bude jim jedno, za kolik vyhraju, když budu zlatý," upozornil na svou prioritu mistr Evropy z Helsinek, který si loni v létě natrhl stehenní sval a o start na kontinentálním šampionátu v Curychu přišel.

Před tím ale stihl vyhrát v Sopotech halové MS rozdílem třídy. "Jestli to rozběhnu stejně jako v Sopotech, tak za 21,20, tak si myslím, že ti kluci nebudou za mnou takhle blízko jako dneska," prohlásil sebevědomě. "Poběžím naplno o co nejlepší čas, ale prioritní je medaile," zopakoval čtyřiadvacetiletý sprinter.

Časem 45,27 sekundy Maslák vede světové tabulky, takže může mít v hledáčku i "vousatý" evropský rekord Němce Thomase Schönlebeho 45,05 sekundy z roku 1988. Maslákův národní rekord 45,24 sekundy je druhým časem evropské historie. "Já si na ten rekord věřím, ale jestli to padne, to nedokážu říct. Chci ho udělat, ale ne vždycky, co člověk chce, se podaří," podotkl.

V sobotu ráno se pořádně vyspí, dopoledne bude na pokoji v hotelu šetřit síly. "Na finále tady budu," pousmál se. Dnes na něj přece jen trochu dolehlo domácí prostředí, ale Maslák je flegmatik, a to je jeho výhoda. "Teď jsem si ulevil, že jsem postoupil do finále. Celou dobu bylo jasné, že si to můžu zkazit jen sám. Tak snad si to nezkazím zítra," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud