29. března 2015 • 15:42

Procházka se vrátil do sestavy a útočnou hrou přispěl ke gólu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalový obránce Václav Procházka si v sobotním duelu kvalifikace mistrovství Evropy s Lotyšskem nečekaně hodně zaútočil. Přestože hraje stopera, byl paradoxně jedním z nejnebezpečnějších českých hráčů. Dostal se do několika zakončení, podílel se na vyrovnávacím gólu Václava Pilaře, ale k výhře to stejně nestačilo. Reprezentanti remizovali 1:1 a přišli o vítěznou sérii z úvodu kvalifikace.


"Měl jsem chuť, byl jsem rád, že jsem nastoupil v základu. Samozřejmě jsem z Plzně zvyklý podporovat útočnou fázi a tady jsem se taky snažil při nepříznivém stavu to podpořit. Do nějakého zakončení jsem se dostal. Prostě už to bylo trošku vabank, nechtěli jsme prohrát a tlačili se dopředu skoro všichni," řekl novinářům Procházka, který nastoupil v základní sestavě za reprezentaci poprvé od zářijového úvodního duelu kvalifikace s Nizozemskem.

Svou aktivitou pomohl v 90. minutě k vyrovnávací brance. Naběhl si za obranu na kolmici od Vladimíra Daridy, lotyšský brankář jeho střelu vyrazil a Pilař doklepl míč do sítě. "Vláďa mě našel krásnou ulicí. Já se snažil rychle vystřelit na zadní tyč a 'Pilka' to tam dorazil. Aspoň takhle, že nějaká ta ofenzivní snaha byla k něčemu," podotkl plzeňský stoper.

Ještě předtím měl za stavu 0:1 sám blízko ke gólu, ale těsně minul. "Chybělo asi deset centimetrů. Tomáš Necid mi pak říkal, že jemu chyběl snad centimetr, aby to doklepl do prázdné branky. Já ale neměl moc času na zakončení, šel proti mně hráč. Docela dobře jsem to trefil, smůla, že to šlo kousek vedle," uvedl Procházka.

Daleko nebyl ani od situace v 93. minutě, po níž mohl Necid rozhodnout, ale odražený míč napálil jen do Václava Kadlece. "Myslel jsem si, že už to bude gól. Byla to asi naše největší šance v zápase, pro ně by to byl hřebíček do rakve. Bohužel jsme trefili svého hráče a bylo to takové vyústění celého zápasu," řekl Procházka.

Na podporu ofenzivy je zvyklý z Plzně. "Tam hraju spíš takové levé křidýlko. Lotyši byli hodně zatažení, takže jsem cítil, že je třeba udělat nějaký moment překvapení. Asi moc nepočítají, že stopeři zabíhají za obranu," řekl s úsměvem. "Je fakt, že do zakončení jsem se dostal docela dostkrát. Měl jsem tam nějaké tři situace, což je na stopera dost. Ale byl to i díl náhody, bylo tam tolik lidí, že se to mohlo odrazit ke komukoliv," doplnil.

Litoval, že Češi nesplnili roli favorita a po čtyřech výhrách v kvalifikaci klopýtli. "Hned po zápase převládalo zklamání. Chtěli jsme udržet vítěznou sérii, mít plný počet bodů po pěti zápasech. S odstupem času si uvědomujeme, že zápas mohl dopadnout hůř. Na druhou stranu jsme to v 93. minutě mohli dovést do vítězného konce. Bod musíme brát," řekl.

Duel s bránícím Lotyšskem podle něj může být poučením. "Byl to úplně jiný zápas než doteď. I Kazaši se tlačili dopředu a my dávali góly spíš po rychlejších akcích. S Lotyšskem to byl první zápas, kdy jsme hráli do úplně zavřené obrany. Stoprocentně tyhle zápasy ještě ve skupině přijdou. Trenér nám určitě ukáže, co jsme dělali špatně. Budeme hledat cesty, jak ty zápasy odehrát líp," dodal Procházka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud