1. dubna 2015 • 14:47

Schwazer bude po dopingovém trestu pracovat s poradcem WADA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Olympijský vítěz v chůzi Alex Schwazer plánuje, že se po vypršení trestu za doping dobrovolně podrobí nepřetržitému dohledu, aby se mohl vrátit k závodění bez dalších pochybností o čistotě svých výkonů. Třicetiletý Ital proto oznámil, že se bude připravovat pod vedením poradce Světové antidopingové agentury WADA Sandra Donatiho.


Kvůli tréninku se Schwazer přestěhuje do Říma. "Donatiho bych následoval třeba na Sibiř, jen abych s ním mohl pracovat. Nikdo toho neví o boji s dopingem víc než on," řekl s tím, že by se v budoucnu rád zapojil i do antidopingové kampaně.

Schwazer je navíc připraven svědčit před arbitráží, která se bude zabývat trestem pro jeho bývalou přítelkyni Carolinu Kostnerovou. Krasobruslařská mistryně světa z roku 2012 dostala od italského olympijského výboru distanc na 16 měsíců, protože údajně Schwazerovi pomáhala vyhýbat se dopingovým testům.

Schwazerovi je prý líto, do jakých potíží se jeho bývalá partnerka dostala. "Pokud budu předvolán do Lausanne svědčit, bez problémů to udělám. Doufám, že tato situace, v níž se ocitla, brzy skončí," řekl.

Distanc Kostnerové vyprší 15. května 2016, což znamená, že bronzová medailistka z OH v Soči bude moci případně závodit na OH v Pchjongčchangu v roce 2018. Pětinásobná evropská šampionka si momentálně dopřává roční pauzu od závodění a o své budoucnosti se zatím nerozhodla.

Schwazer, jenž na hrách v Pekingu v roce 2008 ovládl chodecký závod na 50 kilometrů, byl o čtyři roky později vyloučen z londýnské olympiády, před níž měl pozitivní test na EPO. K dopingu se přiznal a dostal trest na tři a půl roku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud