18. dubna 2015 • 10:47

Rýgl se v baráži vrátil do kádru a vystřelil Chomutovu extraligu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový obránce Martin Rýgl od konce základní části přes celé play off první ligy chyběl téměř dva měsíce v sestavě Chomutova, ale na baráž o extraligu se vrátil do základního kádru a v pátek vítěznou trefou proti Slavii (3:2 v prodloužení) v 11. kole boje o nejvyšší soutěž rozhodl o postupu Pirátů. Osmadvacetiletý bývalý bek Liberce, Znojma či Mladé Boleslavi a Karlových Varů se radoval ze životní trefy. O postupu Pirátů podle něj rozhodla kvalita a šířka kádru.


I jeho příběh posledních týdnů symbolizoval skutečnost, že Chomutov šel do boje o návrat do extraligy po loňském sestupu s velkou hráčskou základnou. "Měl jsem určité problémy s břišním svalem, potom jsem se nevešel do sestavy. Před baráží mi trenéři řekli, že půjdu do hry. Vykrystalizovalo to takhle a jsme hrozně rád, že se to v dobré otočilo," řekl novinářům Rýgl.

"Během základní části se z osobního hlediska nevyvíjela sezona nijak extra. O to sladší je tenhle konec, protože co víc si může člověk přát, než vystřelit extraligu. Obránce nemá moc šancí dát takovéhle góly. Je to krásný pocit," radoval se zadák, který se vrátil do Chomutova loni v létě po ročním hostování v Karlových Varech.

Rýgl ocenil týmovou práci, která na postupu sehrála velkou roli. "Máme čtyři vyrovnané lajny, kterákoliv mohla rozhodnout. Myslím si, že jsme hráli výborný hokej. A není to jen o čtyřech pětkách, protože nikdo nevidí, že ještě další dvě lajny se tři měsíce připravovaly na to, aby do toho zápasu mohly kdykoliv naskočit a takový zápas rozhodnout," podotkl Rýgl.

Ocenil přínos gólmanů Miroslava Kopřivy a Miroslava Hanuljaka. "Výborně nás podrželi. Když bylo potřeba, tak tam dali trenéři Mirka Hanuljaka, který výborně zachytal v Olomouci a na Slavii, potom se mu zase tolik nepovedl zápas s Olomoucí. Šel tam zase Kopr (Kopřiva), který fantasticky vychytal poslední tři zápasy. Celkově se sestava v sezoně hledala, postupem času si to sedlo a dopadlo do fantasticky," pochvaloval si Rýgl.

Chomutov v baráži s nejhorším celkem extraligy Slavií nejdříve dvakrát prohrál, ale v dalších dvou vzájemných zápasech uspěl. "Minule na Slavii jsme vyhráli šťastně před koncem. Kdybychom je teď doma neporazili, tak bychom asi v té extralize neměli co dělat, když to byl poslední klub extraligy a my první v první lize. Ale ukázalo se, že to bylo zasloužené," prohlásil Rýgl.

V boji o extraligu si Piráti připsali v 11 zápasech osm výher a jen tři porážky. Vedle dvou nezdarů se Slavií venku i doma je porazila na jejich ledě ještě Olomouc. "Velice důležité bylo, že jsme s (posledními) Českými Budějovicemi ztratili jen bod. Bylo zajímavé, že jsme celou sezonu vyhrávali doma a teď jsme vozili body víc z venku. Nevím, jestli nám to sedělo víc hrát takový defenzivnější styl venku a trestat chyby soupeřů," prohlásil Rýgl.

Podle něj se vyplatila Chomutovu práce celého klubu na tom, aby se Severočeši rychle vrátili do extraligy. A i angažování reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky jako poradce. "Má na tom taky velký podíl. Hodně věcí s trenéry konzultovali spolu. Společně s trenéry i managamentem nás na tenhle vrchol sezony připravovali. Nebylo lehké naplnit cíle a po finanční stránce to nebylo pro klub jednoduché s kádrem, jaký tady postavili. Vyplatilo se, všichni jsme šťastní a důkladně to oslavíme," dodal Rýgl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud