28. dubna 2015 • 16:16

Červenka: Chceme MS odmakat a mít čisté svědomí, to je hlavní cíl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový útočník Roman Červenka z Petrohradu přijel na reprezentační sraz před mistrovstvím světa jako vítěz Kontinentální ligy. V Praze by rád přidal další vavřín, ale ještě o něco výše řadí skutečnost, aby celé mužstvo dalo do svých vystoupení úplně všechno a mohlo po skončení šampionátu stanout před fanoušky s čistým svědomím. Bez ohledu na to, jaké umístění z toho vzejde.


"Motivace je velká. Musíme udělat dobrou partu, dobrý mančaft. Ať bude má role jakákoliv, musíme to odmakat zápas od zápasu, abychom po šampionátu měli čisté svědomí. Pak budeme my i fanoušci spokojení. To je hlavní cíl," řekl devětadvacetiletý forvard novinářům. "Těším se, to je samozřejmé. Je to doma, já jsem rád, že sezona dobře dopadla a že jsem po delší době zpátky v Praze, ale teď už se koukám dopředu a budu se soustředit na mistrovství světa," dodal Červenka.

Domácí prostředí mu ruce nesvazuje. "Tlak je vždycky, každý rok. Je to doma... Těžko říct. Lidé budou určitě bonus, budou nás hnát dopředu. Na druhou stranu je potřeba hrát v klidu, aby z toho nevznikly zbytečně nějaké chyby. Bude to určitě pro nás hráče něco krásného. Když ti fandí 16 tisíc diváků v hale, je to vždycky dobře," ujistil Červenka.

Tuší, že republiku zachvátí hokejová horečka. Moc si ji ale nepřipouští. "Určitě to bude velké, to očekávání je velké a všichni se tu na to připravují celý rok. Na druhou stranu jsem se vrátil nedávno a není nijak velký prostor nad tím přemýšlet. Máme čtyři tréninky a jdeme na to," vyhlížel páteční start se Švédy.

Poslední domácí šampionát v roce 2004 prožil jako divák. Pamatuje si, jak celá Praha žila hokejem. "Češi měli výborný mančaft, ale všichni víme, že to pak je o tom čtvrtfinále, které se zvládne, nebo také ne. Tenkrát to byla obrovská škoda, že to kluci neudělali, protože mužstvo mělo nejspíš i na titul," řekl Červenka.

Přímo na smolně prohraném čtvrtfinále s USA v nájezdech tehdy nebyl, ale na nějaké zápasy se byl podívat osobně. "Jen si přesně nevzpomenu, které to byly. Nebyl jsem ale fanoušek v dresu, bylo mi skoro dvacet a spíš už jsem se na to díval z pohledu toho hráče a na hokej jako takový, i když jsem samozřejmě fandil našim," vzpomínal Červenka.

Po finálovém triumfu v poměru 4:1 na zápasy si mohl ještě před pár dny vychutnávat oslavy v Petrohradu. "Bylo to hezký, byl jsem tam ještě dva nebo tři dny po návratu z posledního zápasu, pak jsem letěl. Člověka potěší, když udělá radost jiným lidem. A musím říct, že Petrohrad má jedny z nejlepších fanoušků, co jsem kdy viděl. Tím hokejem tam opravdu žili," všiml si Červenka, jenž do bohatého týmu přišel před dvěma lety z NHL.

Spokojený se sezonou je však především z hlediska týmového úspěchu, v otázce prostoru na ledě a s ním spojené produktivity to už tak přesvědčivé není. "Nebyl jsem spokojený, to si nebudeme nic nalhávat. Petrohrad je specifické mužstvo a vůbec celá organizace. Je tam hodně kvalitních hráčů, což ukazuje i to, že dvě lajny z Petrohradu jsou v nároďáku," řekl.

"Člověk tedy musí vzít i jinou roli a v danou chvíli hrát tak, aby pomohl mužstvu. Jinak bychom nevyhráli. Já jsem ale také mohl hrát lépe, to je bez debat. Sezona však skončila, spíš už se snažím koukat dopředu," řekl Červenka, jenž za 77 duelů včetně play off nastřádal 43 bodů (15+28). V klubu by měl podle kontraktu zůstat i na příští ročník. "Mám smlouvu, zatím k tomu nelze více nic moc říci," doplnil Červenka.

Velké zklamání mu sestupem přichystal mateřský klub Slavia. "Nemůžu to moc hodnotit, protože jsem ty zápasy neviděl. Jen co si člověk přečte v novinách. Je to škoda, celá sezona se jim nepovedla, ale i přesto myslím, že baráž mohli uhrát. Není však na mně, abych hledal, co tam bylo špatně. Jen doufám, že tam zase bude co nejdříve extraliga," řekl Červenka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud