5. května 2015 • 13:43

Plošinář Milík: Jsem vděčný za další šanci, loni to nebylo ono

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Plochodrážní závodník Václav Milík je rád, že za necelé tři týdny dostane při závodu Grand Prix v Praze díky divoké kartě opět možnost poměřit své síly a schopnosti se světovou špičkou. Věří, že loňská zkušenost, kdy nasbíral pouhé dva body, ho posílí natolik, aby se dokázal oprostit od okolního tlaku a předvedl výrazně lepší výkon.


"Jsem moc rád, že mohu znovu jet, protože loni mi to moc nevyšlo. Chtěl jsme tam udělat co nejvíce bodů za každou cenu. A to je prostě špatně. Poznal jsem to i teď při extralize v Polsku, kdy tam každý chodil s tím, že je třeba dělat body a mně se ten závod vůbec nepodařil," uvedl Milík na dnešní tiskové konferenci v Praze s připomínkou závodu z 26. dubna.

Necelý týden poté přitom dokázal na kvalifikaci mistrovství Evropy dojet čtvrtý, dva dny na to byl ještě o příčku lepší při kvalifikačním závodě o účast v seriálu Grand Prix mistrovství světa na příští rok.

"Když člověk nedrží tu motorku křečovitě, tak jede líp. Na Grand Prix proto potřebuju jít na start úplně bez stresu. Jako na běžný jiný závody. A pak bude bodovat. Hlavně na psychiku byla loňská Grand Prix obrovskou zkušeností. Začal jsem pořádně jet až od čtvrtý jízdy," vzpomínal Milík.

Hodně mu pomáhají i zkušenosti z polské nejvyšší soutěže, kde hájí barvy týmu Sparta Wroclaw. "Pamatuji si, jak loni při Grand Prix jsem ze všech stran slyšel 'musíš zajet a udělat výsledek'. Jak jsem v Polsku, tak se učím to vypouštět. Když si sednu před jízdou do depa, tak vše okolo vypustím z hlavy," přiblížil Milík.

"Soustředím se jen na tu jízdu a na to, že chci vyhrát, protože chci já, a ne proto, že to chtějí všichni okolo. Myslím, že tohle už jsem nějak pochopil," doplnil jednadvacetiletý talent.

O tom, že by využil služeb psychologa, jak bývá v současném světě sportu poměrně obvyklé, prý neuvažuje. "To by bylo hodně špatné, kdybych potřeboval psychologa. Jsem mladý a věřím, že si to dokážu v hlavě srovnat sám, a ne aby to rovnal někdo jiný. A když už, tak mi stačí táta," smál se Milík, jehož otec na ploché dráze rovněž závodil.

Po minulé sezoně se cítí vyježděnější. "Pomohla mi extrémně moc Anglie, měl jsem hodně závodů a cítím se na té motorce úplně jinak. Cítím se dobře, vyladili jsme motorku, která jede čím dál lépe, a věřím, že mi to v této sezoně jede natolik dobře, že bych mohl udělat i nějaké body v Grand Prix," je přesvědčený Milík.

A má smělé cíle i ohledně umístění na břevnovském stadionu Markéta, kde se 23. května tradičně pojede. "Nejspokojenější bych samozřejmě byl, kdyby se povedlo finále, ale hranicí spokojenosti je semifinále," řekl Milík.

V Polsku navíc zahodil ostych a přebytečný respekt vůči nejlepším. "Je to špička plochý dráhy a jezdí ji i všichni jezdci z Grand Prix. Stát vedle nich na startu, poznávat je, to člověku určitě pomůže a bere pak ty hvězdy jako každého normálního závodníka," vysvětlil Milík.

Pražské dráha patří mezi jeho oblíbené. "Ta dráha je super, je závodivá, mám ji rád. A nic na tom nemění ani to, že se mi tam loni při Grand Prix zrovna žádný velký úspěch nepodařil. Věřím, že letos se mi na ní bude dařit," řekl Milík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud