5. května 2015 • 16:38

Prskavec se soustředí na ME a MS, olympiádu zatím vytěsňuje

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
O víkendu startuje klíčová nominace do reprezentace, ale kajakář Jiří Prskavec může být v klidu. Je jediným vodním slalomářem, který má místo v týmu díky loňskému titulu mistra Evropy jisté. A formu před sezonou, v níž bude útočit na třetí titul kontinentálního šampiona v řadě a jejímž vrcholem bude MS v září na olympijské trati v Londýně, má výbornou. Nedávno se totiž stal v Brazílii podruhé v kariéře mistrem světa do 23 let.


Za tuzemskou jedničku je už několik let považován stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek, ten loni ale pauzíroval kvůli zdravotním problémům. A Prskavec mu letos může být více než zdatným soupeřem. Dá se očekávat, že jejich souboj bude v příštím roce největším tahákem nominace na OH do Ria, kam smí pouze jedna loď z jedné země.

"Jasně, že to v hlavě trochu mám, ale to je ještě daleko. Teď se soustředím na letošní sezonu, mistrovství Evropy a světa," řekl na dnešním setkání s novináři vicemistr světa z roku 2013 v Praze.

Právě tato sezona může být hodně nápomocna v boji o olympiádu v Riu mezi kajakáři, do kterého ještě může promluvit zejména Vít Přindiš, vicemistr Evropy, jenž se loni na podzim úspěšně zotavil z vážného zranění ramena. Na MS v Londýně se totiž budou v případě úspěchu připisovat závodníkům bonusové body pro domácí olympijskou nominaci.

Nadcházející čtyři domácí nominační závody ve Veltrusích a na Trnávce Prskavec pojede, ale už druhý rok po sobě se nemusí stresovat. Letos ho to těší i kvůli tomu, že kvůli šampionátu v Brazílii nestihl trénovat na domácích tratích v chladnějším počasí, než zažil na jihoamerickém kontinentu.

"V tomhle mají mládežníci nevýhodu, protože jsme jezdili na úplně jiné vodě," upozornil. Za rok, až se pojede o olympiádu, ale nic jistého mít nebude. "Naštěstí šampionát do 23 let je až v létě," podotkl jednadvacetiletý talent.

Letos má Prskavec skvělou formu. Ze tří mezinárodních závodů si připsal dvě první místa a jedno druhé. "O moc lépe ta sezona začít nemohla, jezdí se mi od začátku dobře," uznal kajakář.

Důvodem může být i skutečnost, že oproti minulým sezonám hodně zesílil. "Chodím do posilovny stejně jako v minulosti, ale asi je ze mě konečně chlap," smál se. Větší síla se projevuje i na jeho jízdách. "Když mi něco nevyjde, tak to dokážu rychleji zachránit. Silou se dá hodně věcí napravit, rychleji reaguji," popisoval.

Za měsíc se koná ME na trati v Markkleebergu, kde vyhrál kdysi ME juniorů a získal svoji vůbec první velkou medaili. A letos tam vyhrál i mezinárodní závod. "Mám to tam moc rád, vždycky se mi tam jezdilo dobře," prohlásil. I proto je evropský šampionát jedním z dvou hlavních cílů sezony.

Olympiádu ještě z hlavy vytěsňuje. "Jestli přijde za rok nebo za pět let, to neřeším. Až to přijde, chci být připravený. Teď se na to rozhodně nezaměřuju. Táta byl na dvou, musím aspoň na tři," pousmál se syn Jiřího Prskavce, bronzového medailisty z MS 1995 v Nottinghamu. "Ale Brazílie je krásná země," zasnil se.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud