6. května 2015 • 17:33

Bortelová byla sama překvapená, že se vrací do národního týmu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ačkoli nikdy oficiálně reprezentační kariéru neukončila, basketbalistka Veronika Bortelová už nepředpokládala, že ještě někdy obleče národní dres. O to překvapenější byla, když jí zavolal trenér Lubor Blažek a pozval ji na červnové mistrovství Evropy. Po dlouhém váhání se rozhodla nabídku přijmout a uvažuje o tom, že se na turnaji rozloučí nejen s reprezentační, ale zřejmě i klubovou kariérou.


Šestatřicetiletá vicemistryně světa naposledy reprezentovala na evropském šampionátu 2013 ve Francii. Na loňském mistrovství světa se o rozehrávku staraly Kateřiny Bartoňová se Sedlákovou z nastupující generace, ale i kvůli absencím několika zkušených hráček se trenér Lubor Blažek rozhodl vzhledem k důležitosti turnaje oslovit Bortelovou, jejíž zkušenosti by měly týmu pomoct.

"Pro mě to bylo podobné překvapení jako pro jiné. Tak mě to zaskočilo, že když mi dal trenér tři dny na rozhodnutí, nebyla jsem schopná se rozhodnout. Musel mi lhůtu prodloužit," popsala Bortelová v dnešním rozhovoru s novináři. "Probrala jsem to doma a nakonec jsme se domluvili, že to zkusím," dodala.

Rozhodování jí usnadnilo to, že příprava potrvá jen měsíc a hned navazuje na sezonu. Celé léto tak bude mít čas na rodinu a tříletou dcerku Kateřinu. "Kdyby byla příprava delší jako loni na mistrovství světa, tak bych do toho asi nešla," připustila Bortelová.

Od dcery se však neodloučí ani během přípravy a šampionátu, jelikož si ji stejně jako v roce 2013 bude brát všude sebou. "Bez babiček by to nešlo, ale jinak se role hráčky a maminky dá skloubit v pohodě. Na soustředěních pomáhá s hlídáním manželka našeho maséra nebo přítel, a pokud se dostanu do nominace na šampionát, tak se mnou pojede i moje máma. Je to dobře zorganizované," odmítla Bortelová, že by šlo o komplikaci.

Malá Kačenka navíc v týmu funguje i jako odreagování pro ostatní hráčky, které se rovněž střídají při hlídání. "Holky jsou zlaté a pomáhají," dodala Bortelová.

Trenér Blažek si od ní slibuje, že díky svým vůdcovským schopnostem a agresivní obraně dodá týmu potřebnou energii, jako se jí to v roli kapitánky povedlo na minulém šampionátu. Jako dobrý lídr se ukázala i v této sezoně v dresu Nymburku, který dovedla k překvapivému čtvrtému místu.

"Ale hodit všechno na mojí hlavu není dobré. V týmu bude dvanáct hráček a musíme si vzájemně pomáhat. Vůdcovských typů je tu víc, třeba Ilona Burgrová. Nelze to hodit jen na mě," řekla Bortelová.

Věří však, že tým má kvalitu na to, aby zabojoval o umístění do pátého místa, které by znamenalo postup na olympijské hry. "Naší šancí je, že zopakujeme výkony z roku 2013. Znovu bychom chtěly hrát agresivní obranu a rychle přecházet do útoku. Před dvěma roky jsme byly páté a pokusíme se na to navázat," řekla Bortelová.

Motivací je pro ni i blížící se konec kariéry. Ten by prý mohl přijít už v létě. "Každopádně to pro mě bude poslední reprezentační akce. To mě motivuje. Momentálně vůbec nevím, co bude v příští sezoně. Teď se mi moc nechce pokračovat, ale nikdy neříkej nikdy. Je ale asi čas skončit už teď v létě," uvedla Bortelová, která mimo jiné reprezentuje i v basketbalu 3x3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud