22. května 2015 • 15:02

Kulhavý doufá, že tentokrát mu závod v Novém Městě vyjde

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
S určitou nejistotou půjdou v neděli na start bikeři při úvodním závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě. V sezoně už sice stihli několik startů na různých závodech, ale teprve Světový pohár prověří jejich formu. Mezi favority patří olympijský vítěz v cross country horských kol z Londýna Jaroslav Kulhavý, jemuž poslední dva starty na Vysočině nevyšly.


"Panuje velké očekávání, protože nikdo nebudeme vědět, jak na tom jsme. Právě až ten první 'svěťák' nám napoví," řekl novinářům Kulhavý, který měl ve dvou předchozích ročnících v Novém Městě smůlu. V roce 2013 ho postihl nepříjemný pád a dojel na 26. místě. Loni kvůli technickým problémům závod nedokončil.

"Do třetice by to snad mohlo být dobré. Měl jsem tady dva dobré roky. Jednou jsem bojoval do posledních metrů o vítězství (2012), jednou jsem vyhrál (2011). Doufám, že jsem si snad v tom domácím závodě už všechno vybral a že to vyjde. Hlavně, ať se mi vyhnou defekty. Problémy můžou samozřejmě přijít, ale pokud musí, tak raději na jiném závodě," uvedl třicetiletý Kulhavý.

Věří, že připraven je dobře. Do odstoupení z úterní exhibice Pražské schody se cítil výborně, podobně jako v neděli při závodě Českého poháru v Praze-Řepích, kde prohrál s Ondřejem Cinkem.

"Měl jsem z toho hodně dobrý pocit. Moc závodů cross country jsem neobjel a nebylo to ideální v těch maximech. Potýkal jsem se s astmatem, což se nepodařilo přes zimu vyřešit úplně dokonale, ale už se to lepší. Snad to vymizí a problémy budou vyřešené. Trénink byl však stoprocentní a všechno by se to mělo rozjet," prohlásil Kulhavý.

Cink byl sice v cíli první, notně mu však pomohly potíže Kulhavého, jenž měl defekt a problém s tretrou, kterou musel za jízdy měnit. "Člověk by nevymyslel, co se může stát během pěti vteřin," řekl Kulhavý. "Pak jsem to dokázal stáhnout. Když jsem viděl, že jsem zničil tretru, myslel jsem, že nedojedu, ale dojel jsem pak Ondru Cinka. A ještě se mi tam připletl závodník o kolo zpět. Mohlo to ještě vypadat jinak."

Dobrou formu v sezoně potvrdil už dvěma výsledky. Nejprve vyhrál podruhé v kariéře mimořádně náročný etapový závod dvojic Cape Epic, nedávno pak triumfoval na mistrovství Evropy v maratonu na 98 kilometrů v německém Singenu.

"Přepnout z maratonce na cross country není žádný problém. Já se na maraton nijak speciálně nepřipravoval. Připravuji se na cross country a jdou mi lépe maratony, vyhovuje mi to," pousmál se Kulhavý. "Pomáhá mi trénink, jaký mám. Vytrvalost přijde sama. Poslední měsíc jsem se už připravoval na Světový pohár, maraton zapadl do přípravy, proto jsem tam jel. A byla tam super konkurence," pochvaloval si Kulhavý.

Svou formu oproti loňsku nedokáže příliš srovnávat. "Trénink přes zimu byl stoprocentní. Pak přišlo nachlazení po Cape Epic, jež se táhlo strašně dlouho, to mě přibrzdilo. Zima ale proběhla dobře. Loni jsem měl zlomenou čéšku a nevěděl, co bude. Mám na čem stavět," uvedl Kulhavý.

Na seznámení s tratí mu stačí dva dny. "Bude tam pár nových prvků, ale nevidím v tom problém," řekl Kulhavý, i když přiznal, že novinky na trati nevítá s nadšením. Organizátoři připravili jednu v podobě technické sekce přímo před hlavní tribunou. "Vidím za každou takovou věcí defekt nebo nějaký problém, ale myslím, že to bude dobré. Lepší, než když tam proletíme třicítkou, otočíme se a zase zmizíme. Alespoň diváci na tribunách uvidí něco navíc," uvedl Kulhavý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud