24. května 2015 • 17:52

Na fotbalistu ligové sezony kandidují Kadeřábek, Lafata a Škoda

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nejlepším fotbalistou české ligy za sezonu 2014/15 bude jeden z trojice Pavel Kadeřábek, David Lafata a Milan Škoda. Dvojice sparťanů a útočník Slavie jsou v nominaci na hlavní cenu, která bude vyhlášena 31. května na galavečeru Synot ligy. O cenu pro trenéra roku se ucházejí Miroslav Koubek z mistrovské Plzně, Jaroslav Šilhavý z Jablonce a Pavel Tobiáš z Příbrami.


Ligová fotbalová asociace, která anketu pořádá na základě hlasování novinářů, trenérů a kapitánů profesionálních klubů, již dnes vyhlásila i vítěze na jednotlivých postech.

Nejlepším gólmanem byl stejně jako loni zvolen plzeňský Matúš Kozáčik, který jednoznačně porazil Vlastimila Hrubého z Jablonce. Pod titul Viktorie se mimo jiné podepsal 14 čistými konty, nejvyšším počtem ze všech ligových brankářů.

"Letos je toto ocenění pro mě ještě cennější než loni, protože jsem mohl pomoci Plzni k titulu," řekl Kozáčik novinářům. "Vážím si toho, protože konkurence mezi brankáři je veliká. Ve Spartě chytají skvěle Bičík se Štěchem, v Teplicích je Grigar a jsou tu další skvělí brankáři. Těžko mezi nimi vybrat nejlepšího," dodal.

S velkým náskokem obhájil loňský triumf mezi obránci také pravý bek Sparty Kadeřábek. Ten si ocenění vysloužil i za podporu ofenzivy, když z kraje obrany vstřelil tři góly, na sedm přihrál a patřil mezi nejproduktivnější obránce. Pouze jablonecký Filip Novák byl s deseti góly a dvěma asistencemi lepší.

Nejtěsnější bylo hlasování mezi záložníky, kde sparťan Bořek Dočkal o pouhé dva body porazil Daniela Koláře z Plzně. Dočkal, který vedle deseti vstřelených gólů na dalších deset přihrál, zároveň získal cenu Chance Index pro nejkreativnějšího hráče ligy.

Podobně těsný byl souboj mezi útočníky, kde autor 18 ligových gólů Škoda o šest hlasů porazil Lafatu (19 branek) a znemožnil mu obhajobu loňského triumfu v anketě.

"Moc si toho vážím. Na podzim jsem ani nepomyslel na to, že bych s Davidem Lafatou sváděl boj o korunu krále střelců, a už vůbec, že budu nejlepším útočníkem. Já bych osobně dal hlas spíše Davidovi," prohlásil Škoda, který je i v nominaci na hráče sezony. "Uvidíme, ale moc nevěřím, že to mohu vyhrát," dodal.

Za týden na Galavečeru budou vyhlášeni také cizinec a objev roku. Mezi zahraničními hráči se o cenu ucházejí plzeňští Kozáčik s Aidinem Mahmutovičem a Jean-David Beauguel. Francouzský útočník Dukly je v nominaci i na objev sezony společně s Alešem Matějů z Příbrami a Michalem Trávníkem ze Slovácka.

Oznámen bude i vítěz novinářské ankety Zlatý míč ČR, v níž se mezi tři nejlepší dostali sparťané Kadeřábek, Dočkal a Lafata, kteří v konkurenci všech českých hráčů včetně krajánků získali nejvíce hlasů. Poprvé v historii ankety tak Zlatý míč získá hráč z české ligy a skončí pětileté panování Petra Čecha.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud