28. května 2015 • 20:08

USA sklízí chválu za roli světového protikorupčního policisty

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Spojené státy sklidily za zásah proti korupčníkům ve světovém fotbale většinou chválu. Země může řešit jakýkoli případ, který se byť jen nepřímo a letmo dotýká i jí. V případě činovníků Mezinárodní fotbalové federace FIFA to byly především odhalené účty s podezřelými penězi v amerických bankách.


V minulých letech USA mnohé ze svých nejbližších spojenců rozlítily tím, že udělovaly pokuty jejich bankám nebo sledovaly jejich občany. Za dosud poslední justiční výpad mimo své území, kdy bylo ve středu na jejich žádost v Curychu zatčeno sedm funkcionářů FIFA, sklidily USA ve světě aplaus fanoušků, bývalých hráčů a evropských spojenců. O vměšování však hovoří Rusové a Číňané.

Američané jsou, pokud jde o korupci, považováni za čisté. To, že teď s vášní loví i v bažinách FIFA, však má i jiný důvod. Nikdo jiný se neměl k činu, a tak musel přijít ke slovu "světový policista", napsala dnes agentura DPA.

Podle agentury AFP zátah připomíná například proces, který americké federální úřady zahájily v roce 1999 proti organizačnímu výboru zimních olympijských her v Salt Lake City 2002. Z korupce tehdy byli obviněni dva funkcionáři, Thomas Welch a David Johnson, kteří ale byli v roce 2003 očištěni.

Když chtějí Spojené státy dopadnout i občany cizích států v zahraničí, musí se alespoň malá část trestného činu udát v dosahu jejich soudní pravomoci, vysvětlila profesorka práva z Univerzity George Washingtona Jessica Tillipmanová v rozhovoru s americkým deníkem The Washington Post.

Takovým podnětem může být například telefonát podezřelé osoby do USA, návštěva USA nebo třeba e-mail, který projde serverem v USA. V daném případě stačí, aby příslušná osoba přistála na newyorském letišti JFK, protože to už spadá pod brooklynskou prokuraturu, která nyní kauzu FIFA vyšetřuje. Musí tu být nějaký "styčný bod", uvedla Tillipmanová.

V konkrétním případě FIFA ilegální peníze protekly bankami se sídlem v New Yorku. "V průběhu 90. let a ve zvýšené míře po roce 2000 a 2010 se obvinění a jejich komplicové silně spoléhali na finanční systém Spojených států," stojí v obžalovacím spise, který čítá 161 stránek. Některé peníze z úplatků skončily na účtech v bankách JPMorgan a Citibank.

Řeč je v obžalovacím spise také o několika setkáních ve floridském Miami a newyorské čtvrti Queens. Na nich se dotyční domlouvali na úplatcích.

Pak už záleží na tom, zda příslušná země s Američany spolupracuje. V případě FIFA Švýcarsko pravděpodobně USA podporovalo. Švýcarsko přitom v minulosti muselo strpět americký útok na svou hýčkanou tradici bankovního tajemství.

Otázkou ale je, zda budou zadržení vydáni. Obecně spolu vlády u podobných trestných činů stále více spolupracují. "Jsme svědky svého druhu internacionalizace trestního práva," řekla Tillipmanová.

Po středečních zprávách sklízely USA neobvyklou chválu za roli světového četníka na sociálních sítích. Fanoušci nejpopulárnější hry světa se ptali, proč nad podezřeními z korupce přivíraly oči země s mnohem bohatší fotbalovou tradicí.

Postup USA schvalují i bývalé fotbalové hvězdy, jako Argentinec Diego Maradona nebo Brazilec Romário. "Bohužel to nebyla naše policie, která je chytila, ale někdo je chytit musel. Zloději musí jít do vězení," uvedl Romário.

Francie ještě loni USA zazlívala, že bance BNP Paribas udělily rekordní pokutu ve výši 8,9 miliardy dolarů za porušení sankcí vůči Íránu. Na kauzu FIFA však reagovala zcela jinak. Ministr zahraničí Laurent Fabius dokonce vyzval k odkladu volby prezidenta FIFA, plánovanou na pátek.

V Německu, kde vyvolala protiamerické nálady odhalení praktik amerických tajných služeb, je zátah proti činovníkům FIFA označován za dávno potřebný. "Jestliže se fotbal nedokáže očistit sám, musí zakročit vlády," prohlásil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud