30. května 2015 • 16:50

Bylo to na mě moc silové, hodnotil nevydařené ME Prskavec

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nicotný dotek špičkou nosu v šestnácté brance připravil kajakáře Jiřího Prskavce o čtvrtou medaili z mistrovství Evropy. Na šampionátu v německém Markkleebergu měl podle svých slov obrovskou formu a mohl útočit na třetí zlato za sebou, ale nakonec se trápil. Až finálová jízda mu trochu spravila náladu, byť nebyla medailová.


Když projel cílem a viděl výsledný čas, bylo mu jasné, že po bronzu a dvou zlatých medailí bude tentokrát mimo pódium. "Je to šestka, mohla to být trojka. To finále jsem odjel dobře. Prostě jsem se maličko dotknul, to k tomu patří," uvedl dvaadvacetiletý slalomář. "V rámci možností jsem všude dokázal tu trať zkrátit a myslím, že na víc jsem neměl. Takže škoda toho šťouchu, jinak s tou jízdou jsem spokojený," prohlásil.

Problém byl v zatočené a náročné trati vyhovujícím spíš silovým závodníkům. I když před sezonou hovořil Prskavec o svých větší svalech, stále by ještě potřeboval zesílit. A zadruhé má loď, která má spíš tendenci jet rychle rovně, než lehce zatáčet. "Trať mi úplně nesedla, přišla mi hodně silová. I když jsem se chlubil, že mi narostly svaly, tak to asi tak super není," uznal.

Dnes závodil na nejtěžší trati v kariéře. "Bylo to zamotaný odshora dolů. Takže jsem dostal tři vteřiny, což se mi dřív nestávalo. Doufám, že to bylo opravdu tou tratí a že se to ukáže v dalších závodech. Formu opravdu mám," ujišťoval. "Ale nic nemůže trvat věčně," komentoval přerušenou medailovou sérii po svém čtvrtém startu na ME.

Před šampionátem mluvil o účasti ve finále jako o povinnosti. Nakonec se strachoval a mohl se radovat až poté, co mu sudí odmazali jeden "šťouch". "Šlo mi to tady krásně, je to moje oblíbená trať," řekl Prskavec, který v Markkleebergu v roce 2010 vyhrál juniorské ME a letos první mezinárodní závod. "Až v té kvalifikaci jsem zjistil, že to stojí za prd," pousmál se.

Nebude proto příště hovořit opatrněji o cenném kovu? "To ne. To si tam musíš hodit dopředu. I sponzoři to rádi slyší, když řekneš do novin, že přivezeš medaile. Ale samozřejmě když to nevyjde, tak se to většinou těžko omlouvá," uvedl se smíchem.

Na startu cítil tlak. Před ním totiž nikdo ze tří českých finalistů medaili nevybojoval a celá výprava věřila jemu jako poslední záchraně. "Ale já tyhle situace mám rád! Když je na mě větší tlak, tak se mi jede líp. Mně se jelo fakt dobře, akorát jsem byl prostě pomalej," prohlásil se smíchem.

Důležitější letos bude mistrovství světa v září v Londýně. "Doufám, že přivezeme medaili odtamtud. Rozdělil jsem si sezonu na tři vrcholy. Jeden mi vyšel," zmínil MS do 23 let, které vyhrál. "Druhý ne. Tak doufám, že ten třetí dopadne," řekl směrem ke světovému šampionátu, který je zároveň olympijskou nominací.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud