29. srpna 2015 • 09:55

Konečně čistý vítěz, ocenil Australan slovenského chodce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Australan Jared Tallent byl favoritem dnešního chodeckého maratonu v Pekingu. Stejně jako na dvou minulých olympijských hrách se musel spokojit se stříbrem, přesto svého slovenského přemožitele Mateje Tótha po závodě objal a složil mu poklonu.


"Chtěl jsem jinou medaili, ale prohrát s Matejem, o němž vím, že nedopuje, není špatný výsledek. Po dlouhé době máme čisté stupně vítězů. Je to dobrá zpráva pro sport a věřím, že se věci obracejí k lepšímu," řekl australský chodec, známý svým nesmiřitelným postojem k užívání zakázaných prostředků.

Na olympijských hrách v Pekingu i v Londýně Tallent odmítl podat ruku svým přemožitelům, protože byl přesvědčen, že dopují. Jeho odhad se později potvrdil. Jak Ital Alex Schwazer, tak Rus Sergej Kirďjapkin byli přistiženi při dopingu, i když olympijské zlato jim zůstalo. V trestu je i další Rus Sergej Bakulin, který Australana porazil na MS v roce 2011.

Dnes ruští chodci, kteří se v posledních letech nejčastěji provinili proti antidopingovým pravidlům, na šampionátu poprvé v historii chyběli. Alexandr Jargunkin byl kvůli pozitivnímu testu na krevní doping EPO vyloučen vpředvečer závodu.

"Rusové jsou ostudou chůze," řekl Tallent. Slovák Tóth vyslovil podobný názor, i když v mírnější formě. "Jsem si jist, že to dnes bylo čistší, než kdyby tu byli Rusové. Pro atletiku je dobře, že tu je nejsou," řekl vítěz. Oba prohlásili, že plánují bojkot Světového poháru v příštím roce v Rusku, který bude generálkou na olympijské hry.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud