5. února 2016 • 22:54

Chvilku jsem se do toho dostával, přiznal po premiéře Bartošák

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vítěznou premiéru v české nejvyšší soutěži má za sebou talentovaný gólman Patrik Bartošák. Přestože to tak zpočátku nevypadalo. Na začátku 36. minuty inkasoval na ledě Chomutova už třetí gól a Ostravané měli v tu chvíli dvoubrankové manko, ale nakonec výhrou 5:3 alespoň trochu oživili naději na účast v předkole. Z jedenácté příčky ztrácejí na desáté Brno sedm bodů. Ve hře jich ale bude ještě dalších 27.


"Samozřejmě jsem se do toho chvilku dostával, protože nikdy jsem extraligu nechytal. Ve 38. minutě to ještě nevypadalo na to, že bychom mohli vyhrát. Osobně si myslím, že jsme byli lepším týmem celý zápas, i když to tak nevypadalo. Ale pořád jsme věřili, že zápas dokážeme urvat a že ho vyhrajeme," řekl Bartošák novinářům.

Nervózní prý před extraligovým debutem nebyl. "Ani ne, nervozitu si moc nepřipouštím. Na každý zápas se připravuji stejně, ať to bylo v dorostu, v juniorce nebo v Americe. Nervozita u mě nehrozí, jsem připravený na každý zápas. A jestli se nějaká objeví, tak se ji okamžitě snažím vyhnat z hlavy," uvedl Bartošák.

I díky tříbodovému zisku v něm převažovaly pozitivní pocity. "Myslím si, že jsem odehrál zápas v pohodě. Bylo tam pár chvil, když jsem se cítil trošku mimo, ale kluci mě podrželi a pomohli mi. A o tom je tým, takže super," ocenil spoluhráče Bartošák, jenž si připsal 21 úspěšných zákroků.

"Nevím, jaká je ta pravá extraligová teplota, do jaké se lze dostat. Chomutov má každopádně hodně kvalitní tým, tempo určitě nechybělo a byl to dost rychlý hokej. Jsem ale hlavně rád, že jsme vyhráli," dodal dvaadvacetiletý gólman.

Podle prvních poznatků hodnotí gólman, který působil od sezony 2011/12 v zámoří, ale šance ve slavné NHL se nedočkal, extraligu vysoko. "Výborná soutěž, je tady hrozně moc dobrých hráčů, kteří hráli i výš. Jsou tady i mladí hráči, kteří to někdy někam dotáhnou, takže určitě je to jedna z nejlepších soutěží, ve kterých jsem zatím hrál," porovnával Bartošák, jehož si v draftu 2013 vybralo jako 146. hráče v pořadí Los Angeles.

Pomalu si přivyká i na široké kluziště v porovnání s užším zámořským. "Mám s Vítkovicemi natrénováno, trénuji už tři týdny. Je to samozřejmě něco jiného než trénink, ale chytal jsem už v Přerově ve středu za Šumperk a už jsem si na to trošku zvykl. Byl to rozdíl od amerického kluziště, ale ne až tak takový," konstatoval.

Na Romana Červenku, nejproduktivnějšího hokejistu extraligy této sezony, který táhne Chomutov, se nijak zvlášť nepřipravoval. "Znám ho z televize, ale neznám ho moc jako hráče, co dělá a jak zakončuje. Mám zvyk, že na konkrétní hráče se moc nepřipravuji. Pak očekávám, že udělají, co jsem se naučil, a oni udělají něco jiného. Věděl jsem o něm, když byl na ledě, a dával jsem si pozor. Umí zakončit, umí přihrát, ale speciálně jsem se nepřipravoval," uvedl Bartošák.

Po utkání absolvoval přeměření výstroje. Výstroj má přitom menší, než je v tuzemsku povolená. "Pravidla v NHL zakazují mít výstroj takových rozměrů, jak je povolená v Evropě. Ale kvůli pravidlům to asi museli změřit," přemítal. Měnit ji prý bude ale asi až po sezoně. "Jsem na ni zvyklý a nebudu se oblékat do něčeho většího, abych se v tom nemohl hýbat. Teď s tím dochytám, cítím se v tom dobře," vysvětlil.

Svou současnou pozici v týmu neřeší. "Myslím, že teď ani žádné pozice nemáme. Všichni tři jsme dost kvalitní gólmani na to, abychom se porvali o post jedničky. Vždy bude záležet na nás, kdo tu šanci pro zápas dostane. V tréninku se budu snažit každý den, abych tu šanci dostal a trenéři mi věřili. A pokud mi tu šanci nedají, budu připravený," zdůraznil Bartošák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud