25. května 2016 • 12:08

Vytrvalec Orálek poběží v JAR nejstarší ultramaraton světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brněnský vytrvalec Daniel Orálek se v neděli postaví v jihoafrickém Pietermaritzburgu na start Comrades Marathonu, nejstaršího a nejmasovějšího ultramaratonu světa. Závod se běhá od roku 1921, měří 89 kilometrů a letos je přihlášeno 21 tisíc účastníků.


"Pokud bych se umístil do dvacátého místa, byl by to skvělý úspěch. Když by to vyšlo ještě líp, už by šlo o senzaci. Na rozdíl od jiných ultramaratonů se závodí o zajímavé peníze, tomu odpovídá i konkurence,“ řekl šestačtyřicetiletý běžec, který má za sebou například páté místo na Spartathlonu v Řecku a desáté na Badwater Ultra v americkém Údolí smrti.

Letos je start Comrades Marathonu před radnicí v Pietermaritzburgu a cíl na kriketovém hřišti v Durbanu, protože v sudých letech se běží "dolů" a v lichých opačným směrem. "Ale že se běží dolů, znamená pouze to, že start je položen výše než cíl. Není to cesta z kopce. Trať je hodně technická, součet klesání je zhruba 1900 metrů a součet stoupání 1300 metrů," uvedl Orálek. "Závod je zrádný v tom, že start je v 5:30 a v té chvíli se teplota může pohybovat okolo nuly, zatímco v cíli může být až pětadvacet stupňů. Pro tělo je to velká výzva."

Závodník Moravské Slavie Brno poběží v barvách jihoafrického profesionálního týmu Nedbank Running Club, který mu nabídl krátkodobé hostování. "Bude to velké plus, protože mi zajistí bydlení na noc před závodem, odvezou na start a mně odpadne spousta starostí," řekl Orálek.

Traťový rekord na trase z Pietermaritzburgu do Durbanu drží od roku 2007 ruský vytrvalec Leonid Ševcov časem 5:20:49. Loňské prvenství obhajuje domácí Gift Kelehe, mezi ženami jeho krajanka Caroline Wöstmannová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud