26. května 2016 • 14:24

V Karlových Varech soutěží 1300 závodníků na ME v aerobiku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
V Karlových Varech soutěží v aerobiku, fitness a hip hopu sportovci z 12 evropských zemí. Hostitelem evropského šampionátu je karlovarský hotel Thermal, který mezi 1300 závodníky přivítal i silné zastoupení z České republiky. Češi v aerobiku a fitness vynikají především v technickém provedení, řekla ČTK hlavní rozhodčí Jana Hájková.


"Myslím si, že máme velkou výhodu v tom, že máme obrovskou základnu závodníků. Máme tady dobré choreografy i trenéry. Nejsilnější stránkou českých závodníků je určitě technika. Ale zároveň si myslím, že rezervy máme v choreografiích. Respektive v risku nějaké zajímavé choreografie nebo použití hudby, která tady ještě nebyla," řekla Hájková. Češi by se podle ní v tomto ohledu mohli učit především od Austrálie, která kreativitě kraluje na světové scéně.

V disciplíně sportovní aerobic o vítězi rozhodují tři rozhodčí. "Technický rozhodčí hodnotí technické provedení, obtížnost a variabilitu prvků. Aerobní rozhodčí hodnotí aerobní sekvence a intenzitu cvičení. A artistic rozhodčí hodnotí choreografii, prezentaci, synchronizaci a tak dále," vysvětlila Hájková.

Diváci tak na šampionátu mohli sledovat nejen sportovní výkony, ale i pečlivě vyladěné účesy, líčení nebo kostýmy. Na těch ovšem nesmí být umístěny žádné prvky, které by se při skocích a prudkých pohybech mohly uvolnit, aby na nich závodníci případně neuklouzli.

Mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku a fitness vyvrcholí v hotelu Thermal v pátek finálovými soutěžemi. "Nejsilnější konkurence je jednoznačně v kategorii jednotlivců - žen, ať už jsou to kadetky, juniorky nebo dospělé ženy. Této kategorie se zúčastňuje nejvíce závodnic z nejvíce zemí," řekla ČTK prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness Jana Havrdová. Tanečníky v hiphopových disciplínách čekají finále všech kategorií v sobotu v podvečer.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud